Dance Gavin Dance - Afterburner
Label: Rise Records
80
Bjorn Wielockx

De Amerikanen van Dance Gavin Dance hebben hun negende langspeler op de meute losgelaten. Zoals bij zowat al de platen van deze zeemzoete post-hardcoreband, krijgt ook deze naast de lovende kritieken, ook weer felle tegenwind. Het is één van die bands die naast een serieuze aanhang trouwe liefhebbers, ook beschikt over een peloton haters. De combinatie van brutale hardcore en zeemzoete popmuziek kan niet iedereen plezieren. De vorige langspeler Artificial Selection werd door de internationale pers goed onthaald. Naast een zeer sterke plaat, blijken de Amerikanen nu ook over een stabiele bandbezitting te beschikken. Het duiventil wat Dance Gavin Dance sinds zijn ontstaan was geworden, houdt nu al geruime tijd zijn deuren gesloten. Het levert eindelijk een herkenbare sound op, welke je zo uit al die andere bands kan halen.

De vorige plaat Artificial Selection, was een logisch vervolg op de eerder uitgebrachte langspeler Mothership. Ook deze Afterburner ligt in het verlengde van de net opgesomde albums, al is het ook deze keer geen klakkeloze kopie geworden van zijn voorganger. Dit kwintet zoekt maar al te graag zijn genregrenzen op, om deze dan op de gekende manier te overstijgen. Zo waagt de band zich ditmaal aan hip-hopelementen en is er zelfs een nummer met zuiderse tinten terug te vinden. Dit alles zonder in te leveren aan kwaliteit. Dance Gavin Dance flikt het weer maar eens.

Wie als liefhebber van het stevigere werk zich eens wil wagen aan de unieke mix van deze Amerikanen, moet deze eigenwijze cocktail wel zijn tijd geven. Eigenlijk is Dance Gavin Dance als een alcoholische drank die voor een ervaren alcoholverbruiker te weinig procenten bevat. Wanneer de consument voldoende van dit middeltje in zijn lijf kiepert, gaat het toch nog beginnen werken.

Waar de Amerikanen op hun vorige langspeler Mothership er nog voor hadden geopteerd om al hun woede te kanaliseren in het fantastische The Rattler, heeft de band nu een betere keuze gemaakt. Wanneer het tragere Strawberry’s Wake achter de rug is, lijkt het wel alsof Dance Gavin Dance een versnelling hoger schakelt. De hardcorestukken zijn een pak steviger én nadrukkelijker aanwezig, waardoor de nummers wat meer agressie uitstralen.

Laat het wel duidelijk wezen dat ook het tweede deel van deze Afterburner geen gewone kost is voor de metal- en hardcoreliefhebber. Ook op deze negende plaat, heeft de band ervoor gekozen om zijn eigenwijze mix te plaatsen. Gelukkig ook, er zijn al doorsneebandjes genoeg. Wie op zoek is naar een buitenbeentje in het zwaardere genre moet Dance Gavin Dance zeker een kans geven.

Tracklist:

 1. Prisoner
 2. Lyrics Lie
 3. Calentamiento Global
 4. Three Wishes
 5. One In A Milion
 6. Parody Catharsis
 7. Strawberry’s Wake
 8. Born To Fail
 9. Parallels
 10. Night Sway
 11. Say Hi
 12. Nothing Shameful
 13. Into The Sunset

Dance Gavin Dance Facebook
Rise Records Website

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X