Album van de week 21: Chronus – Idols
Gillian Missinne

Wat krijg je als je een zanger hebt die klinkt als Ozzy Osbourne moest hij jong en clean gebleven zijn en die samenbrengt met een stevige portie heavy metal in plaats van de doom zoals we die kennen bij Black Sabbath? Heel goeie muziek is een van de goeie antwoorden, en specifieker nog Chronus. Met hun nieuwe plaat Idols brengen de Zweden een mix van heavy metal en classic rock, met een vleugje doom.

Chronus, gevormd in 2012 in de pittoreske Zweedse kuststad Helsingborg, is na drie jaar aan zijn tweede volledige album toe, na een ep (Lost At Sea) in 2014 en hun zelfgetitelde debuut Chronus in 2017. Het album van de bevestiging dus. Ik kende de band niet, maar kreeg die toevallig in de schoot geworpen als suggestie toen ik de nieuwe van AOR band FM aan het beluisteren was. Die was overigens mijn 2e keus voor deze week, maar dat is naast de kwestie. Na hun debuut te beluisteren was ik echter volledig overtuigd dat Chronus de gekende sophomore slump (een fancy term voor het feit dat een ijzersterk debuutalbum betekent dat tweede album zelden zo goed is) achter zich heeft gelaten.

Het gitaarwerk en de zang steken er hier voor mij met kop en schouders bovenuit. De sterke gelijkenis met een jonge Ozzy Osbourne viel mij meteen op, terwijl gitarist Svante zijn kunnen meermaals etaleert alsof hij in zijn tuin zit te jammen. Alles klinkt zo makkelijk onder zijn leiding. Dit album is opgedeeld in drie, waarvan het eerste en derde deel de iets snellere nummers bevatten. Helemaal op het einde komt pas het titelnummer. De iets tragere en zwaarwichtige nummers bevinden zich in het middelste gedeelte, met tweeluik Sun en Pharos. Het eerste fungeert als een instrumentale intro voor het tweede en samen vormen ze een geheel om vingers en duimen bij af te likken.

Over het algemeen is dit een heel goed album, zonder te ingewikkeld te zijn. Na de afgelopen weken, gevuld met zware en complexe albums, was dit ook wel eens nodig vond ik persoonlijk. Ondanks de relatieve eenvoud, zit alles wel snor en is dit een lekker luchtig hapje! Hieronder een voorproefje én de Spotify links!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X