Gus G over het nieuwe Firewind-album en het muzikantenleven ten tijde van corona
Sebastiaan Schabon

In deze tijden waarin iedereen in zijn kot moet blijven, is het voor muzikanten enorm puzzelen. Haast alle zomerfestivals worden gecanceld of verplaatst en als je dan ook nog eens een cd uitbrengt gedurende deze lockdown is het niet makkelijk om deze aan de man te brengen omdat niemand ze kan gaan halen. Het overkwam ook Gus G., die met zijn band Firewind op het punt staat om een nieuwe plaat uit te brengen. Naar aanleiding van deze release had uw redacteur een gesprek met de vriendelijke man over de huidige moeilijkheden in de muziekwereld en optredens, maar ook over het reilen en zeilen binnen Firewind. Haast elk interview begint met de standaard begroeting, en Gus (op zijn paspoort staat Konstantinos Karamitroudis) klonk uiterst opgewekt.

“Ja, ik voel me wel goed ondanks de huidige omstandigheden. Ik bevind me momenteel in Thessaloniki in mijn thuisland Griekenland en de maatregelen zijn hier echt wel enorm streng. Wij mogen maar een keer in de week naar de supermarkt en mogen dat maar in een bepaalde zone rondom onze woonplaats doen.”

Is het dan niet moeilijk om bandgerelateerde dingen in orde te brengen?

“Ja dat is nu echt wel niet simpel”, geeft Gus toe. “Godzijdank dat we op dit moment de technologie hebben om de meeste dingen op afstand te regelen.”

Hoe leef je toe naar de release van het nieuwe album?

“De release komt er sowieso op de vastgelegde datum, 15 mei dus). Wat de promotour voor het nieuwe album betreft, kan ik het kort samenvatten: een fiasco. We zouden op 15 mei starten in Amerika met Symphony X.” Je merkt wel dat hij het spijtig vindt, want hij geeft ook aan dat ze waarschijnlijk niet in Europa zullen gaan kunnen touren dit jaar. “De kans is wel zeer groot dat de tour dan gewoon een jaar opgeschoven wordt naar 2021.”

“Dat is waarschijnlijk de beste optie, hoe erg het ook mag zijn.”

“Zeker en vast. Het heeft nu zeker geen zin om te gaan pushen om toch maar die optredens te kunnen doen. Als je weet dat er in bepaalde landen zelfs niets meer gepland mag worden tot november, dan gaan heel veel bands hun tourplanning moeten omgooien.”

Laten we het even over het nieuwe album hebben. Waarin verschilt het schrijfproces van nieuwe nummers met de nieuwe zanger in plaats van de vorige zangers?

“Wel het is eigenlijk een raar verhaal. Toen ik met het schrijven van de nieuwe nummers begon was er van dit euvel nog geen sprake want toen waren we nog met de vorige line-up bezig. De songs heb ik verleden jaar geschreven en in augustus zijn we dan de studio ingedoken om de drums op te nemen. Daarna ben ik naar huis gekomen om de riffs en dergelijke op te nemen.” Gus voegt er nog eerlijk het volgende aan toe: “plots realiseerde ik me dat er weinig actie ondernomen werd op het vlak van vocals. Toen gingen we op tournee met Queensrÿche en het album had toen af moeten zijn maar dat was niet het geval en toen zijn de problemen begonnen.”

Wrijvingen binnen de band dus.

“Exact. We kregen allemaal het gevoel dat we niet meer op dezelfde golflengte zaten en dat de wegen steeds verder uit elkaar gingen. Dus toen ik in december terug thuis kwam besefte ik dat ik iets moest veranderen. Het was dat of splitten. Toen ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe zanger. De plaat wilde ik zeker niet in de vuilbak gooien want hij voelde af en er was al genoeg tijd en energie in gestoken. Ik gaf het nog een kans en vroeg aan het platenlabel (AFM Records) of zij niemand wisten die geschikt kon zijn en zij schoven Herbie Langhans naar voren als mogelijke kandidaat. Ik had op dat moment eerlijk gezegd geen flauw idee wie hij was maar toen ik de links bekeek die het label mij had doorgestuurd schoot het mij te binnen dat ik hem kende van bij Sinbreed. Hij had wel een zware opdracht want hij moest zelf de lyrics voor de meeste songs nog schrijven of zelfs vervolledigen. Daarvoor had hij slechts twee maanden, want voor de corona-crisis bestonden er nog deadlines” vertelt hij al lachend.

Hoe komt het eigenlijk dat er de laatste twee jaren een vrijwel constante bezetting was, terwijl Firewind in de jaren daarvoor een komen en gaan van muzikanten kende?

Na een korte stilte antwoordt Gus, weliswaar goed nadenkend: “vroeger was het denk ik een principe van volwassen worden en ieder zijn eigen ideeën en zijn eigen weg willen gaan. Na de promotour van Immortals bekroop ons allemaal het gevoel dat er iets niet klopte. Bob bijvoorbeeld haatte touren, hij was niet graag lang en ver van huis. Wat Herbie betreft heb ik hem bij ons eerste gesprek letterlijk gevraagd of hij zelf met ideeën kon komen voor nieuwe nummers. Ik heb hem ook, laten we het een try-out noemen, een paar riffs gestuurd om te kijken of hij er iets mee kon en dat lukte prima. Het eerste nummer dat we echt samen opnamen was Devour. Het werd al snel duidelijk dat hij veel inspiratie had en dat het op vlak van nummers schrijven echt wel klikte.”

Doordat jullie nu met vier zijn, waarvan telkens twee in elk van je muzikale projecten zitten, wordt het moeilijker om het verschil tussen Firewind en je soloproject Gus G te maken. Kan je het muzikaal verschil tussen beide bands verduidelijken?

“Wel, je moet weten dat Joe ook niet altijd beschikbaar is. Ik heb bijvoorbeeld in Amerika een Amerikaanse drummer gehad en hier in Europa heb ik ook enkele optredens gedaan met Felix Bonkhe die toen bij Edguy speelde. Joe heeft mij in het begin enorm geholpen gedurende de eerste tournees. Het idee speelt om het volgende Gus G album volledig instrumentaal te maken.”

Dat gerucht gaat inderdaad al een tijdje rond als een lopend vuurtje.

“Ik heb dat inderdaad eens in een interview gezegd en je weet wel hoe dat dan gaat. Binnen de twee dagen weet de hele muziekwereld het” antwoordt hij al lachend. “Eerlijk gezegd ben ik momenteel niet echt bezig met nieuwe nummers te schrijven voor mijn soloproject. Het laatste album dat ik geschreven heb is tot op heden de nieuwe Firewind – plaat. Als mijn volgende soloplaat volledig instrumentaal is, wil ik daarmee aantonen dat het tijd is om de twee projecten volledig te scheiden. Dus dat Firewind vocals heeft en Gus G niet. Misschien draait het ook anders uit, dat is op dit moment moeilijk te voorspellen. Ik heb eerlijk gezegd zelf nog geen volledig instrumentale plaat gemaakt maar ik wil het zeker een kans geven want er zijn veel fans die erachter vragen.”

En dan is er ook nog het onontbeerlijke feit dat een mens ouder wordt want je mag dit jaar 40 kaarsjes uitblazen. Hoe leef je hiernaar toe? Is het misschien een uitgelezen moment om een soort compilatie uit te brengen van je muzikale carrière van het begin tot nu?

“Dat klinkt best wel als een goed idee” geeft hij toe. “Het probleem is wel dat het grootste gedeelte van mijn opgenomen platen onder Century Media Records vallen en de meer recente onder AFM Records. Dat zal vermoedelijk voor problemen gaan zorgen dan” voegt hij er luid lachend aan toe.

Wanneer Ozzy Osbourne komt te overlijden, zou je dan naar zijn begrafenis gaan?

“Waarom zou ik dat niet doen?” vraagt Gus lichtjes verbaasd. “We zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan en ondanks onze onenigheden hebben we nog regelmatig contact.”

Wat is het eerste dat je gaat doen als de lockdown voorbij is?

“Een nieuwe tournee inplannen natuurlijk.”

Heb je nog een laatste woordje voor de fans en de lezers van dit interview?

“Dat iedereen veilig en wel door deze crisis komt. Samen kunnen we dat bereiken en dan kunnen we volgend jaar op de festivals eens zo hard losgaan. Volhouden is dus de boodschap.”

Bedankt voor je tijd Gus, hou het gezond en wie weet tot binnenkort!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X