Sorcerer - Lamenting of The Innocent
Label: Metal Blade
85
Metalrockx

[smart_review]

Op 29 mei brengt Sorcerer zijn derde volledige album uit, Lamenting Of The Innocent, via Metal Blade Records. De Zweedse band was eind jaren tachtig één van de eerste bands die opkwam voor wat nu bekend staat als ‘epische doom metal’. Naast genrepioniers Candlemass behoorden Solitude Aeturnus en While Heaven Wept tot de schaarse groepen die deze stijl van metal vertegenwoordigden.

De band ging op non-actief toen bandleider Johnny Hagel naar Tiamat vertrok. De meesten gaan ten onrechte voorbij aan het eigenlijke debuut uit 1995, dat heruitgebracht werd in 2011. Deze compilatie van demo’s en niet eerder gehoorde songs loont echter de moeite. Na een pauze van bijna twintig jaar kwam de groep weer tot leven, met de fantastische comebackplaat In the Shadow of the Inverted Cross (2015) en dito opvolger The Crowning of the Fire King (2017) als resultaat.

Op dit album keert het Zweedse kwintet terug met een vernieuwde line-up, waarin bassist Justin Biggs de vervanger is van Johnny Hagel, die een stap terug zet wegens familiale redenen. Hij gaat niet mee op tournee, maar blijft wel betrokken voor componeren en promotie. De band nam de productie andermaal in eigen handen, bijgestaan door Conny Welén die bijdroeg aan het schrijfproces en Ronnie Björnström die instond voor de mix en mastering.

Opener The Hammer of Witches is een geweldige beukende doomsong, met een gejaagde gitaarlijn en wereldse zang van Engberg, gestoffeerd met heerlijke gitaarsolo’s en het vuisten-in-de-lucht refrein “Burn witch, burn!”. Het titelnummer heeft een dreigende, trage opbouw met een loodzware bas en evolueert in een epische klaagzang, met occasionele grunts(!) en bezwerende zang.

Deliverance kent gastoptredens van Johan Langquist van Candlemass en de beroemde Zweedse cellist Svante Henryson. Dankzij hun bijdragen krijgt deze doorleefde ballade een extra dimensie. In Dance With The Devil wordt een stoere riff gecombineerd met koorzang, in een sublieme, traag opgebouwde compositie. De overwegend inquisitieteksten zorgen voor een donkere pastorale sfeer.

Sorcerer voegt graag een dramatische toets aan de muziek, om een gevoel te creëren dat je meeneemt naar een andere wereld. Deze keer liet de band zijn invloeden sterker doorschijnen en werd de epische doom gekruid met heavy metal en hardrock, wat zorgt voor meer melodie en diversiteit. Nadat je aan die kleine veranderingen gewend bent geraakt, blijkt het een geweldige cocktail te zijn, met zang van wereldklasse. Derde prachtplaat op een rij!

Tracklist:

 1. Persecution (intro)
 2. The Hammer Of Witches
 3. Lamenting Of The Innocent
 4. Institoris
 5. Where Spirits Die
 6. Deliverance
 7. Age Of The Damned
 8. Condemned
 9. Dance With The Devil
 10. Path To Perdition
 11. Hellfire (digipak bonus)

Sorcerer:

 • Anders Engberg zang
 • Kristian Niemann gitaar
 • Peter Hallgren gitaar
 • Justin Biggs basgitaar
 • Richard Evensand – drums

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X