Enter Shikari - Nothing Is True & Everything Is Possible
Label: SO Recordings
60
Bjorn Wielockx

[smart_review]

De Britten van Enter Shikari zijn al lang geen onbekende meer. Wat ooit startte als een post-hardcoreband met elektronische invloeden is geëvolueerd tot een alternatieve rockband met hier en daar wat hardcore-invloeden. Drie jaar terug bracht de band The Spark op de markt, met straatlengtes voorsprong de meest commerciële plaat van de band. Na verpletterende shows in de 013 te Tilburg en als afsluiter, voor het tweede jaar op rij, van Jera On Air wist ook deze plaat mij volledig te overtuigen. Nummers als The Sights, Live Outside en Rabble Rouser zijn haast niet meer weg te denken tijdens een optreden van Enter Shikari. Enkele maanden terug kwamen de Britten met het heugelijke nieuws dat in de lente van 2020 album zes zou verschijnen. Persoonlijk had ik gehoopt op een plaat waar de band terug zou grijpen naar zijn oude sound. Nothing Is True & Everything Is Possible ligt sinds enkele weken in de rekken.

Voor de release bracht de band al enkele nummers uit, waaruit je kon afleiden dat ook deze zesde telg niet zou terugkeren naar weleer. De sound op deze Nothing Is True & Everything Is Possible is weer wat meer richting het commerciële gegaan. Zo zijn er dwarsfluiten, trompetten en dergelijke aanwezig om het geheel wat meer cachet te geven. Mijn eerste luisterbeurt was, net zoals bij The Spark, één grote verschrikking. Het grootste deel van de nummers liet me (ijs)koud en bezorgde me eerder een gevoel van woede dan geluk.

Want daar is het allemaal om te doen bij Enter Shikari. We leven al een geruime tijd in zeer donkere tijden, waardoor de band besloot om muziek te maken waarvan je “gelukkig” zou worden. Uiteindelijk ga ik deze tracks weer uit volle borst meeschreeuwen, dat is bij het grootste deel nu al het geval. Maar ik denk toch dat een groot deel van de trouwe achterban geen geluk zal ervaren. Een deel van de liefhebbers van platen als Take To The Skies en A Flash Flood Of Colour zal al bij The Spark zijn afgehaakt. Ook nu zal de band weer liefhebbers van het stevigere werk verliezen. En hen heb je net nodig om het hele livespektakel te behouden. Een bewonderaar van kerkkoren en symfonische orkesten zie ik geen human pyramid maken, laat staan een stevige moshpit op gang trekken.

Het grootste probleem op deze Nothing Is True & Everything Is Possible is het opvulmateriaal. Je voelt dat de Britten een plaat op de markt wilden brengen, net als z’n voorganger, welke zich het best leent tot een totale luisterbeurt. Het grote verschil met het magische The Spark is dat daar elke track zijn eigen kracht heeft. Op de nieuwste telg liggen bepaalde nummers in het verlengde van de vorige track, waardoor je deze niet afzonderlijk kan beluisteren. Zo is er het zeer sterke tweeluik Modern Living… /Apocaholics Anonymous (Main Theme In B Minor), welke tonnen karakter verliezen wanneer je deze afzonderlijk beluisterd.

Hieruit kan je afleiden dat de band maar een handjevol nieuwe nummers heeft afgeleverd, welke in een gebalanceerde setlist kunnen zitten. The Great Unknown, Crossing The Rubicon, The Dreamer’s Hotel, T.I.N.A., Satelites **en The King zouden de total experience niet onderuit halen. Wie de Britten eens aan het werk willen zien heeft geluk. Enter Shikari komt zijn nieuwste telg voorstellen in de Trix te Antwerpen (1 december 2020) en de Melkweg te Amsterdam (12 december 2020). Hopelijk kunnen we op het einde van het jaar genieten van deze meesterlijke live-act, al is niets zeker in deze vreemde concertloze tijden.

Nothing Is True & Everything Is Possible is een plaat geworden welke opnieuw voor verdeeldheid zal zorgen binnen de aanhang. Iets wat zijn voorganger The Spark al eerder deed. Of ze met deze nieuwste telg veel nieuwe zieltjes zullen overtuigen, lijkt me minder zeker dan te stellen dat er door deze nieuwste telg weer een resem trouwe fans zullen afhaken.

Tracklist:

 1. THE GREAT UNKNOWN
 2. Crossing The Rubicon
 3. { The Dreamer’s Hotel }
 4. Waltzing off the Face of the Earth (I. Crescendo)
 5. modern living…
 6. apøcaholics anonymøus (main theme in B minor)
 7. the pressure’s on.
 8. Reprise 3
 9. T.I.N.A.
 10. Elegy For Extinction
 11. Marionettes (I. The Discovery of Strings)
 12. Marionettes (II. The Ascent)
 13. satellites* *
 14. thē kĭñg
 15. Waltzing off the Face of the Earth (II. Piangevole)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X