Elder - Omens
Label : Stickman records
82
Vanpevenaeyge Carly

[smart_review]

De Amerikaanse band Elder kan al terugkijken op een carrière van ruim 15 jaar. Geëvolueerd van stonerband naar de psychedelische/progressieve metal, met veel ruimte voor experimenteren. Vier jaar geleden ruilden ze Massachusetts voor Berlijn in en vanuit die stad verschijnt nu hun vijfde studioalbum Omens.
In 2019 verscheen The Golden en Silver Sessions, een ep die totaal verschillend was van hun vorig werk. Half voorbereid en half geëxperimenteerd. Omens borduurt hierop verder. Ook voor de opname en mixing van Omens werd er gezocht naar een studio en producer die normaal niet met metalbands werkt. En via Motorpsycho kwamen ze terecht in de Black Box Studio van Peter Deimel (dEUS, Motorspycho).

Elk nummer zijn als kleine reizen of verhalen en ieder reis of verhaal heeft een aantal wendingen. Dat is dan ook duidelijk te horen bij de tracks op dit album. Van een dromerige start bij openingsnummer en titeltrack Omens, naar een herkenbaar melodietje en cleane zangpartijen. De vocalen zijn in vergelijking met hun vorige albums wel prominenter op de voorgrond. In Procession heeft al een beetje een moeilijke start, progressiever. De invloeden van Electric Wizzard zijn hier in dit nummer nog sterk aanwezig. Halcyon kunnen we omschrijven als misschien wel een van de “rustigste” nummers, hoewel er naar het einde toe, en bij een nummer van bijna 13 minuten spreken we zo na een minuut of 10, een gitaatriff horen met het meeste distortion op dit album. Weliswaar begeleid door keyboards die dan terug de dromerige toets eraan toevoegen.

Embers werd als eerste single op de wereld losgelaten. En deze track neigt nogal veel naar hun grote helden Motorpsycho. Een band waar ook hun producer tamelijke fan van is. Elder beweert dat dit zeker niet het geval is, maar in vergelijking met de vorige nummers, springt deze track er toch een beetje uit qua stijl. Al blijft er natuurlijk ook ruimte om te experimenteren. One Light Retreating brengt ons terug bij de les. Elf minuten psychedelische progressieve metal die handelt over het falen van de samenleving.

Een volledig album met een thema trouwens. Handelend over hebzucht, en het onvermogen om te stoppen met het verkrachten van de wereld, over de cyclus van ondergang en wedergeboorte. Maar ondanks deze negatieve teksten is Omens een plaat om rustig in uw zetel neer te vleien, pintje bij de hand en weg te dromen.

Tracklist:

  1. Omens
  2. In Procession
  3. Halcyon
  4. Embers
  5. One Light Retreating

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X