Irist – Order Of The Mind
Hughes Vanhoucke

Irist was voor mij en wellicht velen onder jullie een nobele onbekende tot ik die zag staan in de promolijst van het befaamde Nuclear Blast. Een luisterbeurt op iTunes voedde mijn lust naar meer en ik kwam helemaal niet bedrogen uit. Het gebeurt namelijk niet alle dagen dat een debuutplaat een dergelijk hoog niveau haalt. Vanaf de eerste luisterbeurt moest ik denken aan Gojira door het groovy en zelfs atmosferische dat achter deze debuutplaat hangt van de nieuwe Amerikaanse band Irist. Het bleef echter niet bij Gojira alleen…

[smart_review]

Wat ze nog gemeen hebben met de broers Duplantier is dat ze in de VS wonen maar voor zestig procent afkomstig zijn uit een heel andere regio, in hun geval niet Frankrijk maar Latijns-Amerika. Een regio die al meer dan dertig jaar als een tweede thuis is voor ondergetekende.

Via producer Matt Bayles kwam de band bij Nuclear Blast terecht en zo ging de bal aan het rollen. De jongens die tegenwoordig in Atlanta wonen en leven maken al vijf jaar muziek samen en voor de plaat werd uitgebracht spendeerde de band niet minder dan twee jaar aan het schrijven en opnemen van de nummers alvorens de grote plas over te steken om hun werk onder handen te laten nemen in Zuid-Engeland. Inmiddels werden er drie singles uitgebracht als promo voor Order of the Mind, meer bepaald Burning Sage, Creation en Severed.

Een grote inspiratie voor de band zijn ongetwijfeld de Braziliaanse landgenoten van zanger Rodrigo Carvalho, Sepultura en het in Latijns-Amerika best wel populaire Ratos de Porão. Daarnaast hoor je eveneens invloeden van Gojira en hun stadsgenoten Mastodon net als wat post-hardcore en zelf metalcore.

Het album werd geproducet door Lewis Johns die eveneens samenwerkte met sterk opkomende Britse moderne metal bands die de afgelopen jaren prachtwerken afleverden zoals Conjurer, Loathe, Employed to Serve of Rolo Tomassi, één voor één bands die meesterwerken afleverden de afgelopen 2 jaar, in het geval van Loathe onlangs nog.

Het was uiteindelijk het werk van Lewis Johns met Conjurer, meer bepaald het album Mire uit 2018, die Irist aanzette om contact op te nemen met de Britse producer. Mixer van dienst werd Ted Jensen die eerder met Dream Theater samenwerkte.

Order of the Mind is uiteindelijk een plaat waarin de drie standaard elementen meteen vanaf het begin naar boven komen drijven en dat de hele 41 minuten vasthouden: sterke zang van de Braziliaan Rodrigo Carvalho, schitterend gitaarwerk van de Chileen Pablo Dávila en zijn kompaan Adam Mitchell plus een sterke en invloedrijke ritmesectie bestaande uit de Argentijnse bassist Bruno Segovia en drummer Jason Belisha.

De drie eerste singles die je kunt terugvinden op YouTube zijn een samenvatting van wat het geworden album is, een heel sterke plaat die tekstueel draait rond uitdagingen die moeten overwonnen worden.

Dit is een eersteling die kan tellen, het enige wat me min kan bekoren aan heel dit album is de cover art, not my cup of tea, het vuur is er voor me teveel aan maar dat is uiteraard subjectief net als de visie over dit album. Muzikaal is dit echter een juweeltje. Ik kijk al uit naar een tweede album van deze jongens en hoop die snel live aan het werk te mogen zien.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X