The Black Dahlia Murder - Verminous
Label: Metal Blade Records
85
Ashley Bickx

Wat ooit begon als een extreem project, waarbij blast beats in combinatie met melodie centraal stonden, is door de jaren heen uitgegroeid tot een meer dan gerespecteerde metalband. Ik heb het hier natuurlijk – zoals de titel al doet vermoeden – over de heren van The Black Dahlia Murder, die op 17 april komen aandraven met hun nieuwste worp genaamd Verminous, wat ondertussen toch ook al album nummer negen is. Wat gaat de tijd toch verdomd snel. Metal Blade Records staat zoals vanouds garant voor al de administratieve rompslomp. Of ook Verminous opnieuw een brokje venijn geworden is, lees je hier!

The Black Dahlia Murder leek initieel op het eerste gehoor zo een typische band die alleen maar fans en haters achter zich zou mogen scharen. Ondertussen is het tegendeel waarheid geworden: deze Amerikanen zijn namelijk uitgegroeid tot een band die enorm geliefd is en bij nagenoeg iedere metalhead wel een of ander spontaan belletje doen rinkelen. Het veelvuldig toeren zal hier wel voor iets tussen gezeten hebben.

De eerste albums waren vrij brutaal te noemen om het nog met een understatement uit te drukken. De laatste jaren is The Black Dahlia Murder echter volwassener geworden en hebben deze Amerikanen hun sound tot in de puntjes weten te verfijnen. Je mag het geluid van deze heren dan ook gerust als ‘uniek’ bestempelen.

Nightbringers, het vorige wapenfeit, was een genietbaar plaatje, maar toch ontbrak er iets om van een echte topper gewag te kunnen maken. De nummers waren stuk voor stuk meer dan degelijk, maar na een goed halfuur – 33 minuten om precies te zijn – had je eerder een gelaten gevoel en ontbrak het hem wat aan die onweerstaanbare drang om de ‘repeat button’ te geselen.

Wat dat betreft, tapt deze Verminous uit een heel ander vaatje: de dynamiek tussen de verschillende songs is deze keer wel ‘on point’, waarbij het hele album een waar griezelsfeertje weet op te roepen. Een echte portie griezelen en geen scenario uit het programma ‘Griezelverhalen voor Kleine Ettertjes’. Het mag al eens mee zitten, me dunkt.

De dynamiek uit zich voornamelijk in het feit dat The Black Dahlia Murder ditmaal op verregaande wijze durft te spelen met het gaspedaal en er niet (meer) voor terugdeinst de teugels stevig te laten vieren door meerdere versnellingen terug te schakelen. Een keuze die we alleen maar kunnen toejuichen en die er voor zorgt dat deze Verminous een zeer gunstige houdbaarheidsdatum heeft meegekregen.

Wat het instrumentale luik betreft weten we reeds sinds jaar en dag dat The Black Dahlia Murder bestaat uit een zeer getalenteerd krantje muzikanten. Door de dynamiek krijgt nu ook ieder bandlid keer op keer de kans om zijn muzikale vaardigheden te etaleren. Removal Of The Oaken Stake en Sunless Empire zijn bijvoorbeeld zo een nummers, waar deze heren gerust een waar visitekaartje mee weten af te leveren.  Twee ijzersterke songs die bol staan van de melodie en waarbij het verhalend aspect deze nummers echt wel naar een hoger niveau weet te tillen.

Concluderend mogen we dan ook stellen dat The Black Dahlia Murder een zeer sterk album heeft weten af te leveren. Een album dat ongetwijfeld thuis hoort in de top drie van deze band en dat wil toch best aardig wat zeggen. Verminous bevat nog steeds alle ingrediënten waar The Black Dahlia Murder groot mee is geworden, maar de dynamiek, met name de durf om geregeld het gaspedaal te lossen, zorgt er voor dat deze heren hun muzikale concept hebben weten verfijnen. We kijken bij deze al uit naar het najaar, wanneer deze band hopelijk het Europese vasteland nogmaals aandoet voor een smakelijke tournee!

Tracklist:

  1. Verminous
  2. Godlessly
  3. Removal Of The Oaken State
  4. Child Of Night
  5. Sunless Empire
  6. The Leather Apron’s Scorn
  7. How Very Dead
  8. The Wereworm’s Feast
  9. Womb in Dark Chrysalis (Interlude)
  10. Dawn Of Rats

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X