Side by Side - Absolva
Label: Rocksector Records
80
Hughes Vanhoucke

[smart_review]

Het Britse Absolva is in Vlaanderen zeker geen onbekende. Jaren terug waren die vrij regelmatig te vinden op dezelfde affiches als Wizz Wizzard van hun vriend en wijlen Philippe “Wizz” Beauprez die ons inmiddels 3 ½ jaar geleden verlaten heeft na een korte strijd gestreden te hebben tegen de ziekte van de twintigste eeuw.
De afgelopen jaren was de band nog minstens één keer per jaar ergens in België te bewonderen terwijl het kwartet zijn weg verder zetten en steeds meer bekendheid genoten buiten hun landsgrenzen. De band fungeert meestal als begeleidingsband van Blaze Bayley terwijl de jongste Appleton de basgitaar hanteert bij Iced Earth.

Op vrijdag 17 maart wordt hun vijfde studioalbum gereleaset via Rocksector Records, de label van Mark Appleton, de vader van de broers en gitaristen Chris en Luke Appleton, die tegenwoordig eigenlijk uitsluitend werken uitbrengt van Absolva en Blaze Bayley terwijl vroeger meer bands in de portefeuille zaten van Mark Appleton.
De band bestaat al een aantal jaren in dezelfde bezetting en dat legt de hen geen windeieren, bij elk nieuw werk hoor je meer en meer professionaliteit, een Britse band die echt niet moet onderdoen voor bekendere namen van de Britse klassieke heavymetalscene.
Er mag gerust gezegd worden dat de band met dit album een plaats verworven heeft op de speelplaats van de grote jongens.

De vocale kwaliteiten van Mancunian Chris Appleton net als zijn gitaarwerk komen vanaf het begin van het album naar boven drijven terwijl de ritmesectie bestaande uit bassist Karl Schramm en drummer en  tevebs medeoprichter Martin McNee eveneens prachtig werk levert, de drums werden trouwens in België opgenomen. Uiteraard mag Luke Appleton niet vergeten worden, hij werd niet voor niets aangetrokken door Iced Earth.

https://youtu.be/0AVM7xd9-XI

Side by Side is een kwaliteitsvol album van een band die een eigen identiteit ontwikkeld heeft vanaf de begindagen na het on hold zetten van Fury UK in 2012. Dit album is zowel melodisch als riff georiënteerd met een serieuze knipoog naar de New Wave of British Heavy metal van eind de jaren zeventig met als vaandeldragers Iron Maiden en Saxon wiens invloed duidelijk te horen is op dit album. De reeks heavymetalnummers wordt afgesloten met een prachtig half akoestisch nummer alvorens de twee extra’s aan bod komen.

Na tien eigen nummers met de inmiddels typische catchy Absolva-sound krijg je als toetje nog twee oerdegelijke covers die naar de Absolva-stijl gekneed werden, Two Minutes to Midnight van hun voorbeelden Iron Maiden en Heaven and Hell van Black Sabbath waarvan Dio ongetwijfeld ook een grote inspiratiebron geweest is doorheen de carrière van de Macunians.
Side by Side is een uur lang genieten van klassieke heavy metal van een band waarvan we het laatste nog niet gehoord hebben. Een bewijs dat hard werken loont.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X