Fleddy Melculy - Sabbath Fleddy Sabbath
Label: Sony Music
85
Bjorn Wielockx

[smart_review]

Wie Fleddy Melculy niet kent, zit op een verkeerde website te surfen. Deze Belgische metalhardcoreband bracht vier jaar geleden T-Shirt van Metallica op de markt, een protestsong tegen hipsters welke bij de H&M een T-shirt kopen van een metalband, maar geen bandleden kennen en/of nummers. In eerste instantie waren er zowel voorstanders als tegenstanders, de tweede groep vervolledigt zich mondjesmaat met de eerste. De fans blijven maar toenemen, waardoor Fleddy Melculy is uitgegroeid tot één van de belangrijkste bands binnen de Belgisch en Nederlandse scène. Enkele weken terug bracht de band Sabbath Fleddy Sabbath op de markt. Niemand die er aan twijfelde dat ook deze derde telg weer een schot in de roos werd.

Zoals gebruikelijk bracht de band voor de release al enkele nummers op de markt, dit om de fans al wat te doen watertanden. Het gros van deze nummers waren een logisch vervolg op de tweede langspeler De Kerk Van Melculy. De Hel Niet Gezien was dat niet, en wist hierdoor mijn aandacht te trekken. Het doet me wat denken aan Dik Meisje vanop de debuutplaat Helgië, alleen heeft hier ook de tekst een wel zeer donker kantje. Het toont aan dat Fleddy Melculy, die al over zoveel facetten kon beschikken, nog meer in zijn mars heeft. Wat mij betreft het beste nummer op deze plaat, daar het een nieuw tijdperk kan inleiden voor de band. Van mij mogen er wel wat meer donker getinte nummers met dergelijke teksten op ons worden losgelaten.

Al moet de band er natuurlijk wel over waken dat het zijn typische “familie-metal-hardcore” niet kwijtgeraakt. Ik kan echt niet vatten dat er mensen of andere groepen tegen deze band zijn. Dat de muziek misschien wat te commercieel is als deathmetalfanaat of beatdownliefhebber, daar kan ik inkomen. Maar als je weet wat deze mannen al teweeg hebben gebracht, kan je gewoonweg niet tegen deze band zijn. Sinds lange tijd zijn er kinderen rond de 5-6 jaar die hun longen uit hun lijfje schreeuwen met nummers als Brood, Pinker, Varken, 668, …  . En dit alles zonder commercieel uit de hoek te komen, gewoon door meer aan te bieden dan een doorsnee band.

Naast muzikale genieën heeft Fleddy Melculy ook enkele PR-kanjers in het Leger des Heils rondlopen. want vanaf de eerste single is de bal aan het rollen geraakt, en die is niet meer stilgevallen. Maar daar werkt dit vijftal hard genoeg voor. Drie platen en één ep op vier jaar tijd is al voor vele bands een onmogelijke opdracht, toch als ze hoogstaande nummers willen afleveren. Iets wat voor de mannen uit Halle geen enkel probleem blijkt te zijn. Op die platen prijken dan ook nog eens respectievelijk zestien (Helgië), tweeëntwintig, exclusief bonusnummers (De Kerk Van Melculy) en zestien (Sabbath Fleddy Sabbath) nummers. Akkoord, hiertussen bevinden zich ook komische intermezzo’s maar die zijn ook op andere platen terug te vinden, zonder het komische aspect dan wel. Fleddy Melculy is een machine die nog lang niet aan het sputteren is.

De releaseshow van deze derde telg werd afgelast door de gekende Coronaproblematiek. De avond zelf besloot de band alsnog de show te spelen, en deze live te streamen. Wie het optreden toen heeft gemist kan het nog steeds terugvinden op de facebookpagina van de band. Let wel op: het bekijken van deze beelden kan leiden tot het niet opvolgen van de opgelegde maatregelen. De breakdowns vliegen je om de oren waardoor je op elk moment een aanval kan krijgen van Mosheritis. Hierdoor ren je als een bezetene naar buiten, om daar de eerste beste Coronawandelaar te trakteren op een intensieve moshpit. Bij deze: u bent gewaarschuwd.

Met Sven De Caluwé (Aborted), Franky “DSVD” De Smet Van Damme (Channel Zero), X-Raiders en de mannen van Goe Vur In Den Otto staan er ook enkele opmerkelijke gasten op deze Sabbath Fleddy Sabbath. Vooral de passage van meneer De Caluwé is opmerkelijk. Het levert een zeer stevige track op die live de zaal uit zijn voegen zal doen barsten. Qua moshpit zal het er toch nog steviger aan toegaan tijdens Judas en zijn bijhorende breakdowns. Judas is een hommage aan al de horrorklassiekers, zo komen zowat al de bekende seriemoordenaars aanbod. De breakdown die helemaal op het einde verstopt zit, loopt uit in een nog stevigere versie. Hierin worden gillende vrouwen en het geluid van kettingzagen gebruikt, om je nog wat meer in de juiste stemming te brengen. Net als als het nummer De Wereld Is Wondermooi ft. De Caluwé zal dit live voor bijzondere taferelen zorgen.

Het lijkt wel alsof Camerlynck en co een tienjarenplan hadden klaarliggen voor de start van deze band. Alles wat de groep aanraakt, verandert in goud, het zijn muzikale tovenaars! Het is duidelijk dat Fleddy Melculy zich terecht heeft genesteld tussen de grootheden van onze Belgische metalscène. Ook deze Sabbath Fleddy Sabbath zal doen waarvoor het bestemd is: metal én hardcore weer wat dichter bij de gewone man brengen.

Tracklist:

 1. Dimebag II
 2. De Wereld Is Wondermooi (Ft. Sven De Caluwé of Aborted)
 3. Fuck Uw Vrienden
 4. Damn Tam Tam (Ft. Franky “DSVD” De Smet Van Damme of Channel Zero)
 5. Stop!
 6. De Hel Niet Gezien
 7. Beest
 8. World Wide Weg
 9. De Metalpolitie (Ft. Goe Vur In Den Otto)
 10. Judas
 11. Nederhel VS Helgië (Ft. X-Raiders)
 12. Melculië (De Flebanconne)
 13. Strenght Unity Bf Rll
 14. Tattoorage
 15. Kutrockster
 16. Geschrapt Klimaatnummer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X