[smart_review]

De lokale underground leeft! Het gespecialiseerde Belgische blackmetallabel Immortal Frost Productions presenteert met Usurpation Of The Seven de tweede langspeler van Ars Veneficium. Deze band mogen we eveneens, en met trots, Belgisch noemen. Met trots, want het nieuwe werk is niet minder dan een dijk van een blackmetalplaat.

Deze band, gecreëerd in 2013, is niet zo kwistig met releases. Aanvankelijk werd voornamelijk ingezet op een ep (The Abyss, 2014) en wat splits (The Will, the Power, the Goat met Azaghal in 2015 en In Death’s Cold Embrace, met Ulvdalir in 2019). In 2016 kwam er dan toch The Reign of the Infernal King. Deze eerste full-length werd goed onthaald en haalde zelfs hier en daar de titel debuut van het jaar.

Enter ondertussen de inmiddels weer snel te vergeten roaring twenties. Eind februari komt Ars Veneficium aan de bel trekken met Usurpation Of The Seven. De band is inmiddels ook twee jaar ongewijzigd op het vlak van bezetting. De leadgitaar wordt bespeelt door Antzaat zanger/gitarist Ronarg. Ritmegitarist Archcaust, drummer Norgameus, bassist Y. en tenslotte zanger S. vervolledigen de line-up.

Wat meteen opvalt: Ars Veneficium trekt productioneel alle registers open. Een sfeervolle en erg gelikte intro bereidt ons voor op een paar niet mis te verstane mortiersalvo’s, te beginnen met de openingsscream van S. op de track Wrath Of Life. Meteen gaat de snelheidsmeter richting ludicrous speed. Toch slaagt de band er in om de song wat te laten ademen. De vocalen zitten prima in de mix en zijn ook goed verstaanbaar. De boodschap, verscholen in de songs, zullen op deze manier niet verborgen blijven. Er wordt ook op tijd een tempowissel doorgevoerd. Dit houdt het album boeiend en laat de ruimte voor knappe solo’s en riffs.

Met De Luiaard Heerst zit er ook een nummer in Usurpation Of The Seven met nederlandstalige tekst en aangevuld met poëzie van de griekse dichter Konstantinos Petrou Kavafis. Dit laatste wordt voorgelezen door Acherontas-zanger V.Priest en vormt een bijzondere aanvulling op de zang van S.

Ars Veneficium blijft met Usurpation Of The Seven chaotische black metal brengen die regelmatig erg boeiende riffs en structuren bieden. In de chaos zitten knappe ideeën en wordt de aandacht goed bij de zaak gehouden. Ook heeft de band lessen getrokken uit het verleden en meer aandacht geschonken aan de afwerking. Het album gaat bij Uw Dienaar alleszins een tijd in de playlist steken.

Luisteren, kopen en meer kan via deze link.

tracklist:

  1. Hymns Of Chaos
  2. Wrath of Life
  3. Devour The Light
  4. In Sin, Bred By Madness
  5. De Luiaard Heerst
  6. In The Fires Of Eternity
  7. 7
  8. Under The Wings Of Beautiful Darkness
  9. The Flame Of Endless Yearning

 

X