Abysmal Dawn - Phylogenesis
Label: Season Of Mist
82
Ashley Bickx

Abysmal Dawn is zo een band die een pure no-nonsenseaanpak hanteert: waar vele bands hun trouwe fanbasis gelukkig wensen te houden met tussendoortjes als ep’s en ander livemateriaal, houden deze Amerikanen het opvallend bescheiden en komen ze na een relatieve rustpauze van een aantal jaar eenvoudigweg voor de dag met een nieuwe plaat. Al moet het wel gezegd dat de rustpauze ditmaal iets langer uitgevallen is dan verwacht. De fans moesten maar liefst zes jaar wachten op een vervolg. Na zes lange jaren in het ijle getrappeld te hebben, wordt het geduld finaal dan toch beloond, want op 17 april verschijnt met Phylogenesis album nummer vijf via het extreme keurlabel Season Of Mist.

Abysmal Dawn heeft ondertussen de meerderjarige leeftijd bijna weten bereiken. De ideale aangelegenheid om de poorten naar een iets breder publiek wijd open te beuken, want op heden opereren deze Amerikanen nog steeds vanuit de underground. Op zich is daar absoluut niets mis mee. Integendeel zelfs, want de fans weten al jaar en dag wat ze van deze band moeten verwachten.

Ook op deze vijfde telg, trapt Abysmal Dawn op het eerste gehoor uit hetzelfde vaatje. Een vaatje dat enerzijds bestaat uit technische death metal, aangevuld met de nodige dosis groove, waarbij op tijd en stond zelfs de nodige ruimte is voor de nodige logheid. Ook qua sound is er weinig gesleuteld aan de vertrouwde formule: Abysmal Dawn staat nog steeds garant voor een zekere industriële, mechanische sound, waarbij voornamelijk het drumgeweld bij momenten buitenaards klinkt en het lijkt of drummer James Coppolino als het ware beschikt over een derde, volwaardige been. Ook het vingervlugge soleerwerk van nieuwbakken gitarist Vito Petroni is meer dan een eyecatcher.

 

Naast de vertrouwde formule is er gelukkig ook de nodige aandacht besteed aan enkele nieuwe, frisse toetsen. Stilstaan staat immers gelijk aan achteruit gaan. De grootste nieuwigheid die op deze Phylogenesis te bespeuren valt, is het feit dat Abysmal Dawn er in zekere zin geslaagd is om de grenzen van het genre open te trekken en als het ware met een genreoverstijgend werkje voor de dag te komen. Een werkje dat, indien het de nodige playtime krijgt, zijn verschillende lagen ‘euh’ laag na laag bloot geeft. Al dient dit genreoverstijgend aspect natuurlijk wel met de nodige korrel zout genomen te worden. De doorsnee liefhebber van power metal zal hier hoogstwaarschijnlijk weinig mee kunnen aanvangen.

Wie zich de moeite getroost heeft om deze review van de eerste tot de laatste letter door te lezen, zal dan ook in zekere zin kunnen concluderen dat Abysmal Dawn zichzelf als het ware heeft weten te overtreffen. De kracht van deze Phylogenesis zit hem namelijk in het feit dat dit muzikale werkstukje de kracht heeft om de luisteraar keer op keer naar zich toe te trekken. Hierbij kan zelfs het woord ‘verslavend’ in de spreekwoordelijke mond genomen worden. Een hele prestatie als je weet dat het genre waarin deze Amerikanen zich in voort bewegen toch niet het meest voor het hand liggende genre is. Tot slot nog een meer dan eervolle vermelding voor het artwork van Par Olofsson dat de sfeer van deze plaat ten volle tot uiting weet te brengen.

Tracklist:

  1. Mundane Existence
  2. The Path Of The Totalitarian
  3. Hedonistic
  4. A Speck In The Fabric Of Eternity
  5. Coerced Evolution
  6. True To The Blind
  7. Soul-Sick Nation
  8. The Lament Configuration
  9. Flattening Of Emotions (Death-cover)

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X