Testament - Titans Of Creation
Label: Nuclear Blast
83
Ashley Bickx

Een van de door het actueel overheersende Coronavirus vooralsnog zwaarst getroffen metalbands is ongetwijfeld Testament. Vlak voor de massale uitbraak van het virus waren deze thrashers namelijk aan een Europese doortocht bezig samen met Exodus en Death Angel. Twee bands die ondertussen de gevolgen van dit verschrikkelijke virus ook al aan den lijve hebben mogen ondervinden. De tournee in kwestie werd nog geannuleerd, maar het kwaad was dan natuurlijk al lang geschied. Gelukkig stellen de heren van Testament, meer in het bijzonder frontman Chuck Billy het ondertussen weer goed naargelang de omstandigheden. Ondanks alle negatieve, zelfs onheilspellende berichten van de voorbije weken, was er zeer onlangs toch nog positief nieuws waar te nemen uit het kamp van Testament. Op 3 april, tussen alle beslommeringen door, verscheen namelijk album nummer dertien, genaamd Titans Of Creation en dat wederom met de zegen van Nuclear Blast. Of we deze Titans Of Creation mogen beschouwen als een lichtpunt in deze spreekwoordelijke duisternis, lees je hier!

Chuck Billy en Co draaien ondertussen ook al zo een 35 jaar mee en in deze zeer ruime tijdspanne hebben we de band nooit kunnen betrappen op een misslag. Testament is dan ook zo een band die door nagenoeg iedere metalfan wordt gewaardeerd en daardoor nooit tot de grond gelijk gemaakt zal worden voor het geval de band ooit met een ware miskleum voor de dag zou komen. De reden hiervoor is vrij eenvoudig: al vanaf album nummer 1 staan deze heren garant voor pure kwaliteit, waardoor ze reeds na enkele albums een zeer vertrouwde stijl hadden ontwikkeld die ook anno 2020 nog even relevant is als pakweg 25 jaar geleden.

Al na pakweg de eerste vijftien seconden overvalt ons meteen een gevoel van herkenning: opener Children Of The Next Level is namelijk een pure Testament-song, die alle vertrouwde elementen bevat: Een eerder klassieke, doch thrashy basisriff, een solide ritmesectie, een lang uitgesponnen gitaarsolo van virtuoos Alex Skolnick en een Chuck Billy op dreef. Meer moet dat niet zijn, me dunkt. Kans is groot dat deze song de komende jaren de opener van een avondje Testament zal worden.

 

Het woord ‘herkenning’ is reeds gevallen. Wie namelijk verwacht dat Testament een nieuwe muzikale windrichting zal inslaan, is er er immers aan voor de moeite. Testament teert namelijk – geheel terecht overigens – ook deze keer op de vertrouwde formule, waarmee ze al ruim dertig jaar de ene na de andere zaal weten te vullen. Her en der kan men als luisteraar bij het aanhoren van sommige gitaarrifs zelfs een déjà-vu gevoel ervaren. Dit gebrek aan vernieuwing zal door sommigen ervaren worden als een punt van kritiek. Wie Testament, en bij uitbreiding het thrash genre, evenwel een warm hart toedraagt, zal geen moer geven om dit gebrek aan vernieuwing.

Ook ondergetekende kan het weinig schelen dat de band hier en daar al eens een succesriffje durft te recycleren. Deze Titans Of Creation bevat namelijk een dozijn thrashgranaten, waarbij het tempo voortdurend verschroeiend hoog ligt en waarbij nagenoeg iedere song het potentieel heeft om een vaste waarde te worden in de setlist. Een hele prestatie, want Testament heeft in haar rijkgevulde carrière heel wat knallers weten neer te pennen. Bovendien bevatten de nummers onderling heel wat variatie, waardoor deze Titans Of Creation zonder enige moeite weet te blijven en dat gedurende een klein uur lang. U leest het goed: Testament heeft zich er deze keer niet snel vanaf gemaakt. Het lijkt wel of het gezegde ‘less is more’ bij de start van dit nieuwe decennium afgedaan lijkt te hebben…

Met Titans Of Creation gaat Testament eenvoudig verder op het elan van de voorbije jaren en trakteert men de metalwereld opnieuw op een dijk van thrashplaat, waar weinig aan af te dingen valt. Nu maar hopen dat iedereen gezond blijft en dat Chuck Billy opnieuw snel de oude wordt, want met deze nieuwe worp kan Testament opnieuw gerust een jaar of vier de hort op om de ene zaal of de ene weide na de andere plat te spelen.

Tracklist:

 1. Children Of The Next Level
 2. WW III
 3. Dream Deceiver
 4. Night Of The Witch
 5. City Of Angels
 6. Ishtars Gate
 7. Symptoms
 8. False Prophet
 9. The Healers
 10. Code Of Hammurabi
 11. Curse Of Osiris
 12. Catacombs

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X