Dool – Summerland
Label: Prophecy Productions
80
Eef

[smart_review]

Eén van de grootste verrassingen van 2017, op muzikaal gebied, was het debuut, Here Now, There Then, van het uit Nederland afkomstige Dool. Wie zijn muziek het liefst donker, edoch melodieus en meeslepend, wil, hoeft nog steeds niet te twijfelen. Het al dan niet aanschaffen van die schijf is eigenlijk een no-brainer. Het moet dan ook niet gezegd worden dat we reikhalzend uitkeken naar de opvolger. En het is eindelijk zover; enter Summerland.

We kregen de afgelopen maanden reeds twee opwarmertjes voorgeschoteld (opener Sulphur & Starlight en Wolf Moon) en het werd meteen duidelijk dat deze beestjes zich niet zomaar zouden laten temmen. Meerdere luisterbeurten waren vereist. Niet dat deze nummers zozeer een complexe structuur vertoonden; eerder net niet. Het was zoeken naar de gelaagdheid en de (trage) opbouw die op de vorige plaat prominent aanwezig waren (zijn).

Op Summerland heeft men eerder gekozen voor gebalde, radiovriendelijke, tracks. Eens je jezelf hebt neergelegd bij het feit dat hier geen instant klassieker als Oweynagat op staat, maar negen (min of meer) gebalde, donkere, edoch melodieuze en meeslepende tracks, dan blijkt deze plaat toch om van te smullen. Mits die eerder vernoemde meerdere luisterbeurten dus. Maar zijn platen die zich langzaam in je harses vast zetten, niet veelal de beste?

Zijn er voor diegenen die graag de living of de tuin (blijven bewegen mensen) onveilig maken, met hun luchtgitaar en bijhorende spastische bewegingen, geen zalige gitaarpartijen te vinden dan? Oh jawel hoor: titeltrack Summerland, A Glass Forest en vooral The Well’s Run Dry vertonen onmiskenbaar een vintage-Dool-stempel. En wie op Be Your Sins, met zijn galopperende hardrockriff, kan blijven stilzitten, is ongevoelig voor prachtige muziek. Men weze gewaarschuwd.

Na Be Your Sins volgt de epische afsluiter Dust & Shadow, die qua structuur nog het dichtst aanleunt bij Oweynagat. Dit eindduo zorgt ervoor dat Summerland een zeer sterk einde kent. Mede hierdoor kan men stellen dat Dool met verve geslaagd is in het maken van die moeilijke tweede plaat. Met hoge onderscheiding.

Tracklist Summerland:

  1. Sulphur & Starlight
  2. Wolf Moon
  3. God Particle
  4. Summerland
  5. A Glass Forest
  6. The Well’s Run Dry
  7. Ode To The Future
  8. Be Your Sins
  9. Dust & Shadow

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X