Loathe - I Let It In And It Took Everything
Label: Sharptone Records
90
Bjorn Wielockx

[smart_review]

In het voorjaar van 2017 leerde ik Loathe kennen. De Britse band was toen nog een nobele onbekende voor me, maar na enkele korte luisterbeurten was ik snel overtuigd. De debuutplaat The Cold Sun bevestigde al snel wat ik vermoedde. Loathe is een band waar enorm veel potentieel inzit, daar de band een sound had gevonden die niet onder één genre valt te catalogiseren. Wanneer ik de nieuwste telg van de Britten in onze promobox spotte, heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Als de band nog wat progressie had weten te boeken, dan is I Let It In And It Took Everything een meesterwerkje geworden en hebben we hier te maken met een kanshebber voor de titel album van het jaar.

Openen doet deze plaat met de dromerige introtrack Theme, om dan met Agressive Evolution furieus uit de startblokken te schieten. Wanneer de eerste gitaren uit je boxen knallen, ben je gestart voor een intensieve muzikale trip van een dikke drie kwartier. Want net zoals zijn voorganger is deze I Let It In And It Took Everything, een plaat geworden om in zijn totaliteit te beluisteren. Wanneer je lukraak een nummer beluistert, kan je het geheel niet ervaren. Nog steeds heeft de band twee gezichten, waardoor de sound als zeer chaotisch kan worden beschouwd. Toch weet Loathe deze als één mooi geheel te serveren, iets waarbij het grootste deel van de bands die het proberen flagrant de mist ingaan.  .

Het geheel kan je best vergelijken met dat van de Amerikanen van Deftones. Ook zij hebben op een ingenieuze manier de perfecte balans weten te vinden tussen rock, hardcore en metal. De verdeelsleutel is echter helemaal verschillend, daar Loathe graag furieus uit de hoek wil komen. Ook de eerste platen van Deftones waren van het stevigere werk, maar het alternatieve was al veel feller aanwezig dan bij de jonge Britten. Ik denk dat ze het extreme wél zullen bewaren, daar het echt het oogmerk is van de band. Versta me niet verkeerd, Deftones is nog altijd een prachtige band en weet nog steeds potten te breken.

Door het wel zeer uitgebreide pallet aan genres (hardcore, metal, rock, deathcore, alternatief) weet de band elke track weer te verrassen. Elk nummer heeft zijn eigen karakter, zijn eigen ziel. Een favoriete track aanduiden is een onmogelijke opdracht, telkens je een nummertje opnieuw beluistert, voelt het anders aan, magische muziek. Loathe is erin geslaagd om wederom een instant klassieker te maken. Voor zowat iedere liefhebber van het stevigere werk is deze I Let It In And It Took Everything een geschenk uit de hemel. Wie naar Jera On Air afzakt mag deze band echt niet missen.

Tracklist:

 1. Theme
 2. Aggressive Evolution
 3. Broken Vision Rhythm
 4. Two Way Mirror
 5. 451 Days
 6. New Faces In The Dark
 7. Red Room
 8. Screaming
 9. Is It Really You
 10. Gored
 11. Heavy Is The Head That Falls With The Weight Of A Thousand Thoughts
 12. A Sad Cartoon
 13. A Sad Cartoon (Reprise)
 14. I Let It In And It Took Everything

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X