Ashley Bickx

Dit jaar mag het Duitse geweld Kreator 35 kaarsjes uitblazen! Als vaandeldragers van de Teutoonse thrash metal staan ze al jaar en dag garant voor pure kwaliteit. Die kwaliteit heeft door de jaren heen flink aan populariteit gewonnen. In die mate zelfs dat we anno 2020 kunnen stellen dat Kreator verworden is tot een headliner met de grote ‘H’. De laatste jaren gaat de band er prat op om met de regelmaat van de klok een livealbum uit te brengen, kwestie van de meest memorabele optredens op de gevoelige plaat vast te leggen. Qua productiviteit is het de laatste jaren misschien wat minder, maar dat compenseert de band dan weer met lang uitgesponnen, grootschalige tournees. Op 14 februari 2020 verschijnt met London Apocalypticon nieuw live materiaal. Zoals de naam al doet vermoeden stak Kreator dit keer de Britse hoofdstad in lichterlaaie, Brexit of geen Brexit! Nuclear Blast zorgde als vanouds voor de distributie en andere administratieve ondersteuning.

Qua productiviteit is het de laatste jaren inderdaad wat rustiger in het kamp van Kreator. Het voorlaatste album Phantom Antichrist dateerde van 2012. Een jaar later zag het livealbum Dying Alive het licht. Vervolgens was het maar liefst vier jaar wachten op nieuw werk. Nieuw werk dat de band evenwel recht naar de absolute top binnen het metalgenre schoot, want Gods Of Violence was het equivalent van een pure nucleaire apocalyps. In afwachting van nieuw materiaal schotelt Kreator ons deze keer een nieuwe live registratie voor. Een live registratie die zich deze keer niet in thuishaven Oberhausen afspeelt, maar nota bene aan de andere kant van het kanaal.

Voor alle duidelijkheid hebben we het vandaag in dit artikel louter over het auditieve aspect. Wie de vorige livealbums van de band in zijn collectie heeft, zal dan ook niet meteen opmerkelijk veel verschil horen met de voorganger(s), met uitzondering dan van de setlist, want zoals te verwachten viel, ligt de nadruk op het laatste wapenfeit van de band. Laat dit gebrek aan vernieuwing absoluut geen hinderpaal vormen, want zelfs al Kreator om de week met een livealbum voor de dag komen, dan nog zouden we als eerste in de rij staan aan te schuiven.

Wees gerust, ik zal de vergelijking met een goede rode wijn achterwege laten, maar Kreator is wel degelijk zo een band die beter wordt met de jaren. Het lijkt wel of drummer Ventor per kilo bijkomend lichaamsgewicht aan luciditeit bijwint. Wat een geweldenaar! Het helpt natuurlijk wel als de drums prominent op de voorgrond staan en de furieuze drumsalvo’s de luisteraar met  de regelmaat van de klok met verstomming slaan. Pluim voor het geluidslegioen van dienst, want ook deze London Apocalypticon is een waar genot voor het oor.

 

Het enige punt van kritiek – als we dit al kritiek mogen noemen – is het feit dat de beperkte bindteksten tussen de nummers door wel heel voorspelbaar geworden zijn en nagenoeg in niets verschillen ten opzichte van voorganger Dying Alive. Wanneer je zelf als toeschouwer een show van Kreator bijwoont, werkt het voorspel bij Flag Of Hate als een rode lap op een stier, maar voor een live registratie mag het misschien wel al eens iets origineler zijn.

Fans van Kreator kunnen deze London Apocalypticon blind aanschaffen, maar ook voor diegenen die louter en alleen de naam Kreator al eens hebben horen waaien, vormt deze registratie de blauwdruk waar dit Duits geweld voor staat: pure, onversneden Teutoonse thrash metal, die enerzijds na enkele luisterbeurten zo vertrouwd in de oren klinkt, maar anderzijds aan agressiviteit nog niets heeft moeten inboeten. Wij waren al fan en dat blijven we ook. Hail To The Hordes!

Setlist:

 1. The Four Horsemen – Choir Of The Damned
 2. Enemy Of God
 3. Hail To The Hordes
 4. Awakening Of The Gods
 5. People Of The Lie
 6. Gods Of Violence
 7. Satan Is Real
 8. Mars Mantra
 9. Phantom Antichrist
 10. Fallen Brother
 11. Flag Of Hate
 12. Phobia
 13. Hordes Of Chaos
 14. The Patriarch
 15. Violent Revolution
 16. Pleasure To Kill
 17. Apocalypticon

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X