God Dethroned - Illuminati
Label: Metal Blade Records
83
Bart Vereecke

[smart_review]

Nu het nieuwe jaar goed op gang getrapt lijkt en bij velen de goede voornemens alweer veilig opgeborgen zijn, komen ook de releases vlotjes van de band rollen. Amper twee jaar na een heuse comeback, komt ook het Nederlandse God Dethroned aankloppen met nieuw plaatwerk. De elfde langspeler van de deathmetalpioniers uit Drenthe kreeg de naam Illuminati en ligt vanaf 7 februari in de rekken bij de betere platenboer.

Dat God Dethroned na een bestaan van bijna drie decennia nog steeds meedraait in de deathmetalscene mag gerust als een half wereldwonder worden aanzien. De band uit Drenthe kende nogal wat turbulente tijden en een resem personeelswissels. Enige constante in dit verhaal is frontman en bezieler Henri Sattler (vocals, guitars).

Ook deze keer waait er een nieuwe wind binnen de gelederen van God Dethroned, waarbij Dave Meester (Facelifter, ex-Apophys) het vertrek van Mike Ferguson (guitars) ging opvangen. Met Jeroen Pomper (bass) en Michiel van der Plicht (drums) bleef de line-up verder ongewijzigd.

Nadat er met voorganger The World Ablaze (2017) een einde kwam aan een trilogie van conceptalbums over Wereldoorlog I, keert God Dethroned met Illuminati op tekstueel vlak terug naar zijn anti-Christelijke roots, waarbij godslastering en satanisme opnieuw de dienst uitmaken. In de beginjaren van God Dethroned wisten de noorderburen zo hun grootste successen te behalen met albums als The Grand Grimoire (1997) en klassieker Bloody Blasphemy (1999).

 

Ergens halverwege december startte God Dethroned aan de promo van Illuminati, waarbij het meteen de titeltrack voor de leeuwen gooide. De duistere mid-tempo-track brengt tegelijk een bevallige videoclip met zich mee. Op dit nummer klinken de brutale vocals van Sattler zeer vertrouwd in de oren, en na enkele luistersessies op YouTube denk je spontaan: ‘Let’s kill the priest!’, waarbij de snodaard alweer zijn kop wordt afgerukt. Een beeld die we jullie niet willen onthouden, dus check vooral de videoclip onderaan dit artikel.

Nieuw zijn de goed gedoseerde keyboards die op de meeste nummers terugkeren en weten te zorgen voor meer atmosfeer. Voor trouwe fans misschien even wennen, maar wat ons betreft een geslaagde onderneming.

Met Spirit of Beelzebub werd later een tweede nummer vrijgegeven. Hier wordt het gaspedaal al iets steviger ingetrapt, en weet Sattler te verrassen met cleane koorgezangen binnen de melodieuze chorus. De tempowissels en het afwisselende steekspel van de koorgezangen met de bijtende vocalen zijn ronduit geniaal! Spirit of Beelzebub mag dan ook met zekerheid tot de beste tracks van deze plaat gerekend worden.

Bij Broken Halo krijgen we een rustige opbouw, waarna er verschroeiend wordt uitgehaald. Het heerlijke Book of Lies kent een iets fellere start, maar vloeit over in een melodieuze gitaarsectie. Een gitaarsolo haverwege sterkt het nummer nog wat aan. Bij het robuustere Satan Spawn en het afsluitende Blood Moon Eclipse trekt God Dethroned als vanouds alle registers open, waarbij de snedige gitaarriffs en de furieuze drums van Michiel van der Plicht de aandacht opeisen.

Het mag duidelijk wezen dat deze deathmetalgrootheid de pensioengerechtigde leeftijd nog lang niet bereikt heeft, want met Illuminati brengt de band ons misschien wel zijn meest veelzijdige album tot op heden. Geslaagde experimenten met de aanwezigheid van keyboards, de cleane vocalen, waarbij ook Kevin Quilligan een gastbijdrage leverde, zorgen ervoor dat God Dethroned een sterke, volle sound geniet op deze plaat. Illuminati is een prima langspeler welke de doorwinterde fans van God Dethroned zonder aarzelen kunnen aanschaffen. Je zal merken dat je luisterbeurt na luisterbeurt meer verbonden raakt met deze duistere parel.

Voor de superfans voorziet God Dethroned trouwens een leuke box set, dewelke als bonus een live-dvd bezit van de ‘Bloody Blasphemy 20th Anniversary Show’. Wat kan een mens nog meer wensen?

Tracklist:

  1. Illuminati
  2. Broken Halo
  3. Book of Lies
  4. Spirit of Beelzebub
  5. Satan Spawn
  6. Gabriel
  7. Eye of Horus
  8. Dominus Muscarum
  9. Blood Moon Eclipse

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X