Bütcher - 666 Goats Carry My Chariot albumcover 2020
Bütcher - 666 Goats Carry My Chariot
Label: Osmose Productions
95
Bart Van Gestel

[smart_review]

Met 666 Goats Carry My Chariot heeft het Antwerpse speedmetalinstituut Bütcher zijn tweede langspeler klaar. Ondergetekende was gecharmeerd door het knappe Bestial Fükkin’ Warmachine (Babyloon Doom Cult Records, 2017). Vandaar de ongezonde interesse in deze opvolger, welke is verschenen via Osmose Productions.

Snelle en retestrakke speed metal beleeft tegenwoordig opnieuw meer belangstelling voor het metalpubliek. Sprekend voorbeeld is het inmiddels internationaal hoog aangeschreven (en eveneens afkomstig uit ons land) Evil Invaders. Het Antwerpse Bütcher laat met het nieuwe 666 Goats Carry My Chariot een tweede keer weten dat ze eveneens serieus aanspraak maken op de speedmetalkroon. Zeven nummers, een intro en een bescheiden slotakkoordje, meer is er niet nodig om een mens te overtuigen van de immense kracht, het helse tempo en het geweldige inlevingsvermogen welke Bütcher aan de dag legt. Het feit dat ze bij Osmose Productions de deur hebben ingetrapt met een contract spreekt voor zich.

Niks nieuws onder de zon wat betreft de sound, of toch? 666 Goats… klinkt erg fris en gecompartimenteerd. Regelmatig duiken er frisse ideeën op. Een voorbeeld: de titelsong. Wat een majestueus meesterwerk! Het is duidelijk dat de band hier niet over een nacht ijs gegaan is. De structuur van het nummer heeft wat weg van Emperors Ye Entrancemperium, maar dan in de stijl van Speed Metal. Ook is er een duidelijke blackmetalvibe aanwezig doorheen de plaat. Brazen Serpent en Viking Funeral zijn daar sprekende voorbeelden van.

Alle bandleden zijn over de ganse breedte van de plaat nagenoeg perfect ingemixt. Voorman R. Hellshrieker zingt heerlijk ruw doch laat gelukkig het ijle gekrijs meestal links liggen. Waar gitarist KK Ripper zijn stiel geleerd heeft, moet het gitaarequivalent geweest zijn van een japanse Shihan. Wat hij uit de gitaar tovert is erg imponerend. Supersnelle solo’s en riffs volgen mekaar op alsof ze in de studio elk apart zijn opgenomen, een veelvoud versneld en dan aan mekaar geplakt. Nee, wat U hoort wordt wel degelijk gespeeld zonder hulpstukken. Wat een prestatie! Drummer LV Speedhämmer zorgt er voor dat de ongezond hoge bpm-gehaltes netjes binnen de maat blijft, samen met bassist AH Wrathchylde. Kort gezegd: de hele Bütcher-bende presteert op bijzonder hoog niveau.

Bütcher weet met 666 Goats Carry My Chariot een heerlijk verfrissende speedmetal album af te leveren. Af en toe balanceert het op het randje van de cheesyness, maar net als je denkt dat het fout zal gaan, corrigeert de band door slimme zetten en fraaie ideeën. Net hier ligt de sterkte van deze topplaat. De belgische metalfestivals begaan een cruciale fout als zij deze band niet mee op de affiche zetten.

tracklist:

  1. Inauguration of Steele
  2. Iron Bitch
  3. 45 RPM Metal
  4. Metalström / Face the Bütcher
  5. Sentinels of Dethe
  6. 666 Goats Carry My Chariot
  7. Viking Funeral
  8. Brazen Serpent
  9. Exaltation of Sulphur

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X