Miles To Perdition 2084 coverart (2020)
Miles To Perdition - 2084
Label: eigen beheer
80
Bart Van Gestel

[smart_review]

Metalcore uit Luxemburg: het is eens iets anders. Miles To Perdition is een band met deze twee kenmerken. 2084 is de titel van hun nieuwe album.

Miles To Perdition is actief sinds 2007, maar is nog niet bijster productief geweest op vlak van releases. Het is pas in 2014 dat hun debuut Blasphemous Rhapsody verschijnt, voorafgegaan door een demo (2008) en de ep Vengeance (2010). Met 2084 heeft de band eindelijk nieuw materiaal om los te laten op de maatschappij.

Toch wist Miles To Perdition middels energieke shows al flink wat ervaring op te bouwen. Hoogtepunten zijn hun winst van de Luxemburgse Wacken Metal Battle in 2016, met de daarop volgende liveshow op het festival. Daarnaast mochten ze opwarmen voor klinkende namen als The Dillinger Escape Plan, Arch Enemy en zelfs Avenged Sevenfold. Het feit dat ze gestationeerd zijn in Esch-sur-Alzette (dat is vlak bij de Rockhal, waar regelmatig grote concerten plaatsvinden), heeft hen wellicht ook geen windeieren gelegd. Qua inspiratie én qua kansen.

2084 is een conceptplaatje geworden, waarbij leentjebuur gespeeld werd uit verhalen als Orwells 1984 of Huxleys Brave New World. Daarbij wordt gereflecteerd op de tegengestelden utopie en dystopie. Deze tegenstelling wordt zowel muzikaal als textueel uitgespeeld. Hiermee weet Miles To Perdition een veelzijdig en gebalanceerd werkstuk neer te zetten. De kern van de zaak blijft melodisch metalcore. Zanger Ken maakt zich behoorlijk nijdig met de micro. Gitaristen Chris en Joey doen hun best en toveren agressieve riffs en solo’s tevoorschijn. Naar mijn goesting iets te flauw in de mix: de baslijnen van Mulles en drummer Dany. Een klein puntje van kritiek hier.

Voor velen een noodzakelijk kwaad, maar toch een vermelding waard: Final Warning, de intro van 2084, is een knap dark synthwerkje waarin voorgelezen wordt uit 1984. Het toetsenwerk doet mij denken aan de dungeon synth en ambient van het Nederlandse Nortfalke. Deze track zet een bijzonder nare sfeer neer. Je zou hierna meer duistere klank verwwachten, maar de metalcore doet iets frivoler zijn werk. Toch enigszins jammer. Een erg knappe intro, maar in vergelijking met de rest van het album een tikkeltje misplaatst.

Miles To Perdition geeft met 2084 een flitsend visitekaartje af. Het plaatje zou best wel kunnen fungeren als sleutel voor vele deuren welke de band hier mee gaat openkrijgen. Hou ze in de gaten! 2084 komt uit in eigen beheer en zal louter digitaal te krijgen vallen.

tracklist:

  1. Final Warning
  2. Terror of lies
  3. To the guns
  4. S.O.M.A.
  5. Divide Et Impera
  6. Cognitive Dissonance
  7. Doom

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X