[smart_review]

De Italiaanse blackened deathmetalband Blasphemer heeft met The Sixth Hour zijn derde plaat klaar. De conceptplaat handelt over de lijdensweg van Christus. Of en hoe dit zou moeten werken lees je bij Amped-Up.

Eerst deze band een beetje kaderen: de italiaanse vorm van Blasphemer (er bestaan kennelijk dertien gelijke noemers in het genre), bestaande uit oerlid Simone Brigo (gitaar) ontstond eind vorige eeuw. Toch duurde het tot 2008 vooraleer debuut On the Inexistence of God werd uitgebracht. Acht jaar, een hiatus en een ep later kwam de band met opvolger Ritual Theophagy, waarna de band opnieuw implodeerde. In 2017 was er de wedergeboorte: Brigo verzamelde een nieuwe band rond zich en deed een vragenrondje middels het promonummer Jesus Is Stripped Of His Garments. Dit nummer verscheen op de split-cd samen met Neocaesar. De mayonaise bleek te pakken, de band besloot om door te zetten. The Sixth Hour is hun eerste nieuwe wapenfeit. Mededaders van dienst zijn bassist en lead zanger ClodThe RipperDe Rosa, drummer Davide Cazziol en gitarist Nicolo Bramilla. De reboot van Blasphemer is compleet met deze nieuwe line-up, een nieuw logo én een contract bij Candlelight Records.

The Sixth Hour klinkt, in vergelijking met het oudere Blasphemer-werk een stuk meer recht-door-zee, waarbij de deathmetalsound je een pikzwarte dosis black mee aansmeert. De twaalf nummers zijn compact en gestructureerd. Soms doen de nummers wel een beetje haperig aan door het schijnbare ontbreken van voldoende bindmiddel (een drone had hier misschien soelaas kunnen brengen). Nieuwe zanger De Rosa voelt zich goed in zijn rol en gromt de teksten alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. Het eerder genoemde nummer Jesus Is Stripped Of His Garments (beter gekend als statie X in De Kruisweg) werd herwerkt en kreeg de nieuwe titel The Robe Of Mockery. Het fantastische artwork is van de hand van José Gabriel Alegria Sabogal.

Het album is een conceptplaat welke handelt over de laatste dagen van Jesus Christus, ook gekend als De Kruisweg. Volgens de overlevering bestaat deze uit veertien staties. Het zou dan ook enigszins logischer geweest zijn moest er per statie een nummer gemaakt zijn. De band zag dit echter anders en doet het in twaalf stuks. Dit terzijde, maar toch…

Blasphemer zet met The Sixth Hour een standaard werk blackened death metal neer, met een min of meer origineel concept. Doch dat laatste slaat een beetje de bal mis door eerdergenoemd argument. Muzikaal gezien is er niks mis, maar het moet ook gezegd worden dat The Sixth Hour een beetje vervalt in eenheidsworst. Leuke plaat, maar eerder voer voor de die-hards.

tracklist:

 1. Let Him Be Crucified
 2. Hail King Of The Jews
 3. The Stumbling Block
 4. Stabat Mater
 5. Blessed Are The Wombs That Never Bore
 6. Lord Of Lies
 7. Via Dolorosa
 8. The Robe Of Mockery
 9. I.N.R.I.
 10. The Sixth Hour
 11. The Deposition
 12. De Profundis

Blasphemer (IT) 2020

Blasphemer (IT) 2020

X