Turpentine Valley - Etch
Label : Dunk! Records
80
Vanpevenaeyge Carly

[smart_review]

Turpentine Valley is een instrumentale postmetalband uit het Oost-Vlaamse Zulte. Met Kristof Balduck op gitaar, Thomas Maes op bas en Roel Berlaen op drums, nemen ze je mee op een rollercoaster van log gerommel, melodieus getokkel en strak getrommel.

Na 20 jaar de ruime omgeving van Deinze onveilig gemaakt te hebben met tal van hardcoregroepjes (Cry for Change, Sweet Poison, om er maar een paar te noemen) richten ze in 2013 Turpentine Valley (TV) op. Back to basic en geen vocalen, met titels die teksten overbodig maken en muziek die je treft tot in je ziel. In 2016 kwam dit trio aanzetten met een ep die vooral werd opgenomen in een privéstudio in Westerlo en de sporthal van Zulte. Bovendien koos TV voor een opvallende manier om deze ep op de markt te brengen, namelijk op cassette. Een manier die terug in de lift zit en bovendien heb je zo nog een mooi verzamelgadget ook. Anno 2019 brengt TV deze ep uit op vinyl als full album Etch. Uitgebracht bij Dunk!Records en is zowat een kopie van hun democassette, maar bevat ook een nieuwe track.

Het openingsnummer Abrupt start met een intro die langzaam op gang komt. Dit verandert volledig bij Compromis, dat tezelfdertijd loom en hard is. Op en bepaald moment horen we dat het gitaarwerk overhelt naar hardcore (misschien nog een stukje overgebleven nostalgie). Onweer klinkt dan weer voller en donkerder (zou ook moeten met zo een titel). Een (elektronische) rustpauze krijgen we met Ballast terwijl Trauma, met zijn acht minuten, nog eens alles samenvat waar TV voor staat. Van het nummer Vergeten is er ook een videoclip gemaakt, compleet in de stijl die we ook terugvinden bij groepen als Amenra en Syndrome. Als laatste track op dit album krijgen het nieuwe nummer Compassie. Deze is iets harder dan de vorige tracks., maar met toch de vertrouwde en warme riffs.

Een volledig instrumentaal album maken is niet voor iedere band weggelegd en moet bovendien ook het publiek blijven boeien. Turpentine Valley slaagt er vrijwel fantastisch in om een verhaal te vertellen zonder woorden. Donker, loom en tevens hard, met verrassende wendingen en een eigen sound.
2019 was voor TV een echt boerenjaar, met zijn nieuwe vinyl album bij Dunk!Records. Bovendien werden verschillende van hun nummers nog eens gebruikt in de populaire tv reeks De Twaalf. 2020 kondigt zich alvast ook veelbelovend aan. Recent zijn ze nog toegevoegd aan de line-up van Dunk! Festival en mogen ze de tweede editie van het Miracle Metal Meeting in Deinze openen.

Tracklist

  1. Abrupt
  2. Compropmis
  3. Onweer
  4. Ballast
  5. Vergeten
  6. Trauma
  7. Compassie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X