[smart_review]

Unmensch is een eenmans black metal band uit Vlaanderen. De anonieme artiest bracht dit jaar een eerste album uit. Scorn werd een release uit de baarmoeder van Belgiums Finest Black Metal Label Immortal Frost Productions.

Unmensch gaf een eerste teken van leven in het voorjaar van 2017. Tenminste, de karige info over de band die we van het web moeten sprokkelen stipuleert dit. Scorn is een allereerste release van het anonieme persoon ZR. Meteen een release scoren zonder demo is een knap staaltje. Bij Immortal Frost bleek er voldoende animo om meteen te investeren in een release. Zo gezegd, zo gedaan, met een finale release op 30 augustus als resultaat.

Scorn is meteen een flinke knoepert van een plaat die royaal over de drie kwartier loopt. Genoeg stof om te musiceren, zo blijkt. Unmensch brengt een ijzersterk zwartkleurig smeedwerk, snedig voorzien met scherpe details waaraan de gemiddelde mens zich flink aan kan bezeren. Toch is er regelmatig wat kleur toegevoegd middels sfeervolle synthesizers. Dit laat de plaat wat ademen en geeft het geheel een flinke boost qua diversiteit. De muzikale hoofdmoot blijft wel snelle riffing, ook daar zit de variatie prima gedoseerd zodat er geen risico wordt gelopen om de aandacht van de luisteraar te verliezen.

De plaat is geflankeerd door knap schilderachtig artwork. Uit het werk en de songtitels blijkt dat de wolf centraal staat in het concept van Scorn. Brandend actueel? Eerder toeval, me dunkt. De wolf symboliseert in dit geval eerder. Scorn is voor de artiest een ventiel om de alomtegenwoordige domheid welke de mens tegenwoordig helaas dagelijks door de strot wordt geramd het hoofd te kunnen bieden. De spreekwoordelijke stoom die hier wordt afgeblazen manifesteert zich in een prima black metal plaat volgens Zweeds model.

ZR blijkt een begenadigd componist en doet op Scorn als one-man-band niet onder voor de gemiddelde studio-opname. Dit debuut van Unmensch mag er absoluut zijn.

  1. Let The World Drown
  2. Dispensable Souls
  3. Conquered by Sin
  4. Storm Breaks Loose
  5. The Path
  6. Wolf
  7. The Abyss
  8. 11.00

Luisteren en bestellen kan je via deze link.

 

X