Blood Incantation - Hidden History of the Human Race
Label: Century Media Records
92
Ashley Bickx

Waar menigeen al zijn persoonlijk jaarlijstje begint op te maken na Allerheiligen, bewaar ik deze zware opgave bewust tot midden december, wanneer de najaarsperiode voorbij is en de komkommerweken op het vlak van nieuwe releases zich aandienen. Zeer bewust, want ook in de uiterst sombere maand november regent het nog releases, waar er zeker en vast enkele pareltjes tussen zitten. Neem nu bijvoorbeeld de nieuwe plaat van Blood Incantation die op 22 november het levenslicht zag via Century Media Records. Met een gevleugelde titel als Hidden History Of The Human Race wist deze band vlotjes mijn interesse te prikkelen. Of de plaat minstens even goed is als de albumtitel kom je de komende vijf minuten te weten!

Blood Incantation is nog een vrij jonge band, maar dan wel eentje die het op korte tijd al redelijk ver wist te schoppen en voornamelijk binnen het underground milieu vlotjes over de tong gaat. Death metal vormt de basis, maar dit heerschap weet deze vrij courante vorm van metal op zijn zachts gezegd boeiend te houden door middel van een frisse kijk op het genre, waarbij zowel heel wat atmosfeer wordt toegevoegd. Een fris concept dat ook de grote bonzen van Century Media Records niet ontgaan is…

Voor wie na een blik op de tracklist denkt met een ep te maken te hebben, kan ik meteen gerust stellen. Deze Hidden History … is wel degelijk een volwaardige langspeler, die weliswaar in speellengte beperkt is tot een dik halfuur. In dat halfuur krijgt je vier composities voor de kiezen die elk uitblinken in diversiteit.

Opener Slave Species of the Gods is op het eerste gehoor een vrij rechttoe rechtaan nummer. Na enkele luisterbeurten geeft de song stilaan meer van zijn ware identiteit prijs en blijkt meer dan eens hoe ingenieus deze kraker in elkaar zit. De gitaarriffs zijn werkelijk om van te smullen en doen bij vlagen terugdenken aan het betere werk van mastodonten als Immolation en consoorten. De bulderende drums klinken vrij droog, maar dat is net een pluspunt. Gooi daar nog een woesteling als Paul Ridl achter de microfoon bij en de liefhebbers hebben meteen iets om bij te watertanden.

 

Het daaropvolgende The Giza Power Plant trekt in eerste instantie de lijn van diens voorganger door om na enkele minuten te open te bloeien naar een atmosferische, zelfs doomy intermezzo, waarmee de band toont waarom ze stilaan gerekend mogen worden tot de meesters in hun eigen specifieke niche, zijnde de atmosferische, zelfs psychedelisch aandoende death metal.

Die psychedelische ingrediënten komen volledig tot uiting in het instrumentale Inner Paths (To Outer Space), waarbij de band de luisteraar meeneemt op een trip richting niet eerder geëxploreerde gebieden. Een kleine zes minuten lijkt lang voor een instrumentaal nummer, maar de vele ontwikkelingen houden de aandacht continu vast, waardoor er van verveling geen sprake is.

 

‘Save the best for last!’ Progressieve pareltjes van ruim een kwartier hebben we allemaal wel al eens op ons bord gekregen, maar een nummer van 18! minuten in een genre als death metal doet toch spontaan menig wenkbrauw fronsen. Als er echter een band is die ons op dat vlak enigzins gerust kan stellen is het Blood Incantation wel. En of ze deze schijnbaar onmogelijke taak tot een goed einde hebben weten brengen. Awakening From The Dream Of Existence To The Multidimensional Nature Of Our Reality (Mirror Of The Soul) – een hele mond vol – is een parel in zijn soort die bol staat van de interessante hooks en nieuwe wendingen. Een nummer waar een boek aan gewijd kan worden, maar waar ik mij evenwel niet aan zal wagen. Het zou een parel als deze altijd oneer aandoen.

Hidden History Of The Human Race is een absolute must-have voor iedereen die zich een zelfverklaarde deathmetaladept noemt. Blood Incantation verstaat perfect de kunst om enerzijds hard van leer te trekken en anderzijds de nodige progressieve, zelfs psychedelische ingrediënten aan het muzikale geheel toe te voegen. Blood Incantation is er tot mijn grote verbazing in geslaagd een frisse wind door het genre te laten blazen. Alleen al om deze reden verdient deze plaat het om het etiket parel opgespeld te krijgen. Een felbegeerd plaatje in mijn persoonlijke jaarlijst is bij deze verzilverd.

Tracklist:

  1. Slave Species of the Gods
  2. The Giza Power Plant
  3. Inner Paths (To Outer Space)
  4. Awakening From The Dream Of Existence To The Multidimensional Nature Of Our Reality (Mirror Of The Soul)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X