Red Death - Sickness Divine
Label: Century Media Records
88
Ashley Bickx

Wie tegenwoordig zin heeft om muziek te maken, kan zijn inspiratie volop de vrije loop laten. Aan mediakanalen geen gebrek. Het hoeft dan ook weinig te verbazen dat vele bands hopen dat hun muzikale creaties opgepikt worden door een muzieklabel. Een goed voorbeeld van zo een band is Red Death, een Amerikaans collectief dat echte old school thrash metal serveert op een bedje van crossover en zelfs hardcore. Het eerste album verscheen nog in eigen beheer, maar anno 2019, amper vier jaar na het debuut, kan Red Death volop pronken met een platencontract bij het grote Century Media Records. Op 29 november verschijnt met Sickness Divine album nummer drie en tevens het allereerste wapenfeit via deze grote speler. Onze nieuwsgierigheid was alvast gewekt.

[smart_review]

Een albumhoes kan soms meer zeggen dan tien nummers op een digitaal schijfje. Wie de hoes van deze Sickness Divine aanschouwt, al was het met een half oog, kan meteen alle twijfels omtrent het muzikale pad van deze heren naar de prullenbak verwijzen. Thrash metal is namelijk het codewoord, en dan wel de variant die menig veertiger vandaag de dag doet mijmeren naar zijn eerste baard in de keel, zijn eerste kennismaking met het andere geslacht of zijn eerste bezoek aan de lokale platenwinkel.

Qua muzikale invloeden hoeven we niet ver te zoeken. Met de regelmaat van de klok passeren de referenties naar bands als Metallica, Megadeth en Suicidal Tendencies de revue. Normaliter worden we niet bepaald wild van zogenaamde copycats, maar in het geval van Red Death maken we graag een uitzondering. Na een korte akoestische prelude verandert de toon aanzienlijk en worden we meteen een goeie dertig jaar terug in de tijd gekatapulteerd. De solo tijdens de sterke opener Sickness Divine doet ons spontaan afvragen of ene Kirk Hammet toevallig geen deel uitmaakt van dit gezelschap. Voeg daar nog een zanger/bassist aan toe die vrij ruw, doch vrij toegankelijk klinkt en je bekomt quasi vanzelf een sterke thrashplaat.

 

De sterkte van Red Death zit hem ongetwijfeld in het feit dat deze band de kunst van de eenvoud tot in de puntjes beheerst. In plaats van oeverloos te willen experimenteren en een nieuwe dimensie aan het thrashgenre te willen toevoegen, houden deze heren het opvallend eenvoudig. Verwar eenvoud evenwel niet met saai, want op muzikaal vlak valt er heel wat te beleven, gaande van rustige intermezzo’s die aardig wat sfeer weten toe te voegen tot furieuze gitaarsolo’s en overweldigende instrumentale passages die spontaan de sponsachtige substantie tussen de nekwervels naar buiten duwen.

Sterk openen, de aandacht vasthouden en finaal met een uppercut eindigen. Het is weinig bands gegeven. Alleen al om deze reden verdient Red Death een dikke pluim op de spreekwoordelijke hoed. Sickness Divine is namelijk een plaat die van de eerste seconde weet te boeien en waarvan het plaatje volledig klopt. 2019 heeft aardig wat mooie thrashreleases voortgebracht, maar de kans zit er wel in dat Red Death met deze Sickness Divine binnen enkele weken met de oppergaai naar huis zal mogen gaan. Van deze band gaan we ongetwijfeld nog horen!

Tracklist:

  1. Sickness Divine
  2. Face The Pain
  3. Sword Without A Sheath
  4. The Anvil’s Ring
  5. Sheep May Unsafely Gaze
  6. Path Of Discipline
  7. (Refuse To Be) Bound By Chains
  8. Dreadful perception
  9. Ravage 
  10. Exhalation Of Decay

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X