KLUIS #003: Imperial Triumphant / Altarage / Soul Grip / more @ De Kapel – Lokeren
Bart Van Gestel

KLUIS, de non-profitorganisatie, deed op 16 november de kapeldeuren open voor zijn derde avond. Op het programma het New Yorkse extreme avantgarde metalcombo Imperial Triumphant. De affiche bestond ook nog uit het spaanse Altarage, Soul Grip, Kosmokrator, Lustrous en DDENT. Een flink programma dus voor KLUIS #3.

KLUIS #3 vond plaats in De Kapel in Lokeren (daar waar Fleddy Melculy zijn De Kerk Van Melculy presenteerde aan het publiek). Deze fantastische locatie staat momenteel in de steigers voor een flinke opknapbeurt. Dit had als gevolg dat we avond mochten doorbrengen op een bouwwerf en de temperatuur binnen slechts minimaal boven het vriespunt schommelde. Ideaal dus voor een eclectische package black, death, doom en avantgarde.

De Kapel – Lokeren

Het voorprogramma

Opener van dienst DDENT komt uit Parijs en werd door Dead Pig Entertainment aangewezen om mee op eurotoernee te gaan als opwarmer voor de headliner. Het kwartet brengt post-metal zonder veel franjes. Toch zit er erg veel sfeer in hun muziek. Af en toe denk ik daarbij aan Sunn o))). De overgangen die er zijn komen al eens rommelig over, waardoor de band een beetje knullig overkomt. De zeven vroege vogels in de kapel stonden er bij en keken er naar.

DDENT

Er werd ook tijd en ruimte voorzien voor een lokale band. Lustrous is een vijfkoppige indie/postpunk band uit het Lokerse. Mij deden ze denken aan The Cure meets Front242. Een fijn concert waarbij de karatervolle zanger de warmte opzoekt bij het al flink talrijker publiek. De erg dankbare band deed zijn ding en heeft alvast mijn zieltje erbij gewonnen.

Lustrous

Met Kosmokrator schakelen we de derde en vierde versnelling over om flink door de trekken in vijfde. Belgische death metal is niet erg dik gezaaid, het is dus genieten geblazen van de helse klanken geproduceerd door onze vijf gekapte muzikanten. Pertinent met de rug naar het publiek zorgen ze voor een eerste hoogtepunt van de avond. Ze hebben een nieuwe plaat te presenteren: Through Ruin… Behold. Met de ijskoude temperaturen in de kapel zorgt de band voor een fantastische set.

Kosmokrator

Kosmokrator

Soul Grip is een post metal/blackmetalroedel uit de Consouling Sounds-stal. Deze band moet het hebben van ijzersterke optredens. Frontman Nathan Vander Vaet steelt hierbij de show. Zijn beklijvende performance in combinatie met het strakke samenspel van de band doen menig keer het kippenvel opspelen.

Soul Grip

Soul Grip

Tijd voor death metal uit Spanje met Altarage. Althans, zo is toch de bedoeling. Een technische strubbeling op de stemeffectenmachine van de band stuurt de planning van de avond danig in de war. Blijkbaar vond stad Lokeren het nodig om een avondklok van 23.30 uur in te stellen om de buren niet te veel lawaaioverlast te bezorgen. Dit had gevolgen voor de lengte van de set later op de avond van headliner Imperial Triumphant. Het mankement werd met een lapmiddeltje verholpen. Hierdoor komt het stemgeluid van de zanger van de band nauwelijks door (de ganse avond werden de instrumenten hoofdzakelijk door de backine versterkt trouwens). Het is dan erg lastig om de verschillende songs te ontwaren. Een flinke domper op dit anders puike deathmetalgeweld.

Altarage

Altarage

De headliner

Met een flinke vertraging is het dan eindelijk aan dé band van de avond: Imperial Triumphant. Ikzelf leerde de band in de zomer van 2018 kennen middels het ijzersterke Vile Luxury. Het baanbrekende materiaal slaat in als een bom. Dit bleef niet onopgemerkt en half oktober kwam de band met het nieuws dat ze getekend hebben bij Century Media. Nieuw werk staat in de steigers, waar we vanavond ook één song van mogen horen. Eerder op de avond mocht ik in gesprek gaan met de band. Het interview zal later nog verschijnen op Amped-Up.

Imperial Triumphant

Imperial Triumphant

De band is erg professioneel en doet – zelf – de changeover in een recordtempo. Het hoogopgeleide trio transformeert zichzelf on-stage in de drie emotieloze boodschappers van de verrotte decadentie. De vergulde maskers doen de rest. Aan de aftrap staat Breath Of Innocence van hun ep Inceste. Middels gesproken interludia wordt de vaart er in gehouden en raast de band door het hoofdstuk Vile Luxury met Lower World, Swarming Opulence en publieksfavoriet Chernobyl Blues. Drummer Kenny Grohowski is gewoonweg buitenaards. Deze geschoolde jazzdrummer laat zijn signatuur doorschijnen en gebruikt zijn kit als geen ander. Bassist Steve Blanco tovert uit zijn bas niet alleen de gekende diepe basgeluiden, maar laat zijn instrument eveneens als effectenmachine fungeren (maar hoe???). Zanger/gitarist en bezieler van de band Zachary Ilya Ezrin heeft een machtige, vergulde gitaar die hij meer dan virtuoos bespeelt. Deze band overstijgt het underground karakter welke zij nu nog hebben. Ik verwacht niet anders dan dat zij het genre aan een zeer breed publiek zullen kunnen gaan tonen. Imperial Triumphant smokkelt zoals beloofd nieuwe waren in zijn set. Op de setlist prijkt de titel Rotted. Een hint naar wat uitkomt volgend jaar. De opgelegde geluidscurfew komt behoorlijk roet in het eten gooien waardoor Cosmopolis het laatste nummer van de avond wordt.

Imperial Triumphant

Imperial Triumphant

Ik heb, dankzij de prima organisatie van KLUIS, een ijskoude maar eveneens ijzersterke undergroudmuziekavond beleefd. Om te onthouden zijn daar Soul Grip en ook Lustrous. Maar het is vooral de fantastische performance van Imperial Triumphant die me nog lang zal bijblijven. U weet al wat er bij mij achter ‘concert van het jaar’ zal staan in december…

setlist:

  • Breath Of Innocence
  • Lower World
  • Swarming Opulence
  • Chernobyl Blues
  • Rotted (niet zeker, nieuw nummer?)
  • Cosmopolis

Foto’s met dank aan mijn Huawei P10 Lite, niet meteen een hoogvlieger. Daarom: mijn excuses. Met flits was geen optie…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X