Korpiklaani - Beer Beer
Label: Nuclear Blast
85
Sebastiaan Schabon

[smart_review]

Voor ik deze recensie begin, moet ik iets bekennen: mijn interesse in de metalwereld en al zijn facetten was volledig aan het vervagen. Het maakte me allemaal niet zoveel meer uit dat er nieuwe bands ontstonden en er voortdurend nieuw materiaal uitkwam. Toen kwam echter de dag dat de promo van Beer Beer van Korpiklaani in mijn mailbox terechtkwam. Dit album is een onderdeel van de special tour-editie van hun recentste album Kulkija en bevat veertien verschillende versies van het gelijknamige lied, telkens ingezongen door een andere gastzanger. Zou deze schijf mijn interesse in de metal weer opwekken of zeg ik de metalwereld hierna misschien voorgoed vaarwel?

Het is dus steeds hetzelfde deuntje dat we te horen krijgen, maar vervelen doet het allerminst. Zo krijgen we op versie twee meteen al een Duitse zanger te horen. Niemand minder dan Gerre, zanger van de Duitse bierthrashers Tankard (toepasselijk, nietwaar?) mag zich uitleven over het liefhebben van bier. Twee tracks verder krijgen we Trollfest doorheen onze trommelvliezen. Rare bende als je het mij vraagt en toch is het wederom een zeer geslaagde versie. Alleen mogen zij wat minder de ziel uit hun lijf schreeuwen, soms klinkt het niet al te zuiver.

Wat verder op de plaat komen we voor het eerst een Griekse versie tegen. Jesper van de Finse band Turisas mag hier zijn beste stem boven halen. Euh wacht eens even… Een Fin die zijn teksten in het Grieks zingt? Ach ja, een beetje gek zijn doet geen pijn zeker? Zo moet ook Steve “Zetro” Souza van de Amerikaanse thrashband Exodus gedacht hebben toen ze hem vroegen om een folkmetaltrack in te zingen. Eervolle vermelding voor Christopher Bowes van Alestorm, de hoofdvogel (het beste komt op het einde) wordt afgeschoten door niemand minder dan Heidevolk. Ik moet zeggen: in het Nederlands klinkt het werkelijk stukken beter dan de originele versie. De dubbele zang zal hier ongetwijfeld een grote rol in spelen. Wat ze zingen is ook wel waar: van bier word je goed zat. Als je van dat zalig gerstenat te veel op hebt tenminste.

Ja hallo zeg, wat een feestje was me dat! Korpiklaani heeft het weer voor elkaar gekregen. Geen idee wat er scheelde tijdens de afgelopen maanden, maar deze plaat heeft mij doen inzien dat metal in al zijn vormen en maten voor altijd mijn favoriete muziek zal blijven. Proost!

Tracklist:

 1. Kalja feat. Vesku from Klamydia
 2. Bier Bier feat. Gerre from Tankard
 3. Bira Bira feat. Fleret
 4. Øl Øl feat. Trollfest
 5. Shai Shai feat. Nytt Land
 6. Birra Birra feat. Emilio from Skiltron
 7. Beer Beer (Russian) feat. Troll Bends Fir
 8. Pivo Pivo feat. Meri from Irij
 9. Beer Beer (Greek) feat. Jesper from Turisas
 10. Pivo Pivo feat. Milan from Aschar
 11. Beer Kill Kill feat. Zetro from Exodus
 12. Beer Mead feat. Chris from Alestorm
 13. Mellanöl feat. Viking Danielson from Svarta Ijuset
 14. Beer Beer feat. Heidevolk

Korpiklaani Facebookpagina

Korpiklaani Website

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X