[smart_review]

Black metal en Polen. Ze horen bijna even hard bij elkaar als pasta en tomatensaus. Hoe katholiek het land zich ook voordoet, er is altijd die felle en alomtegenwoordige black metal tegenbeweging. Gurthang hoort ook bij deze beweging. Deze band heeft met Ascension zijn zesde langspeler te koop liggen.

Als je mij vraagt om Poolse blackmetalbands op te noemen, dan kan ik wel even doorgaan. Behemoth (natuurlijk), Mgła, Arkona, Batushka, Graveland… Al genoeg? Gurthang is er ook eentje uit dezelfde streek. De bandnaam is geïnspireerd op een zwaard uit een Tolkien-boek. Muzikaal speelde Gurthang aanvankelijk funeral doom. Ascension gaat echter meer de blackmetalkant op. Wie zich met dit album verwacht had aan een uurtje rustig depressief meanderen zit fout.

Gurthang kiest dit keer voor een stuk meer uptempo werk. Er worden flink wat blastbeats afgevuurd. De zang van stichtend lid A.Z.V. klinkt krachtig en ongeforceerd. Het lijkt of hij zich met het grootste gemak de te vertellen boodschappen uitschreeuwt. In grote lijnen zijn de gitaarriffs erg standaard, zelfs naar blackmetalnormen. Toch doet Gurthang een duit in het zakje op het meer inventieve werk. Het vergt wat meer concentratie om deze te onderscheiden, maar net die subtiliteit zorgt voor iets extradimensioneels. De synthesizers zitten meestal ook subtiel ingemixt en zorgen mee voor een sfeer die balanceert tussen agressie en duisternis.

Ascension weet zich ondanks de speelduur van bijna een uur zeer boeiend te houden. Schrik niet van de lengte van sommige nummers. Er zitten er twee bij die dik twaalf minuten klokken. De rest zit ronde de zeven minuten met Wither dan weer als kort doomy intermezzo ter aankondiging van het lange, epische sluitstuk Solace. De lange uitgesponnen structuur zorgt er voor dat alle details goed te beluisteren vallen. Dit laatste is een van de sterkste punten van deze Gurthang-creatie.

Ascension is een blackmetalalbum met extra diepgang als meerwaarde. Meerdere luisterbeurten zijn nodig om de minder voor de hand liggende laagjes in het gehoor te krijgen. Daardoor krijgt deze plaat de kans om in je ziel te kruipen en mee te nemen op de tocht in de duisternis. Ze dient als houvast, al weet je niet of dit echt het doel er van is…

  1. In Void Again
  2. The Great Silence
  3. Mirrors
  4. This Mortal Shell
  5. Under The Dome
  6. Wither
  7. Solace

Luister, oordeel en koop via deze link.

 

X