Vitriol - To Bathe From The Throat Of Cowardice
Label: Century Media Records
82
Ashley Bickx

[smart_review]

Wat goed is, komt snel! Een waarheid als een koe die de komende weken nog wel enkele malen de revue zal passeren. Ditmaal zetten we het Amerikaanse, extreme gezelschap van Vitriol in de schijnwerpers. Op vrijdag 6 september 2019 verscheen met To Bathe From The Throat Of Cowardice het officiële debuut en dat meteen via het grote Century Media Records. De review van dit plaatje willen we u uiteraard niet onthouden.

Vitriol is een gloednieuwe naam in het extreme metalen landschap. De eerste kennismaking met Vitriol dateert van een niet zo ver verleden. Het lijkt als de dag van gisteren dat het Italiaanse keurlabel Everlasting Spew Records met vrij grote trom deze nieuwe naam aankondigde. Het is dan ook met schaamrood op de wangen dat ik moet toegeven dat het plaatje niet in mijn persoonlijke reviewplanning paste, waarna Pain Will Define Their Death van Amped-Up jammer genoeg niet de aandacht kreeg die het verdiende. Mea Culpa!

Wie de grote trom blijkbaar wel bereikt had, waren de grote bonzen van Century Media Records, die niet twijfelden en er voor zorgden dat Vitriol voortaan onder contract staat bij deze labelgigant. Een label dat zich bovendien de laatste paar jaren meer en meer aan het toespitsen is op het meer extremere werk. En met succes!

Wat deze To Bathe From The Throat Of Cowardice betreft, kunnen we gerust een boek schrijven, Maar dat zou ons dan weer te ver leiden en de meeste lezers waarschijnlijk ook wat afschrikken. Bovendien moeten we na tientallen luisterbeurten nog altijd concluderen dat dit kleinood nog steeds het achterste van zijn tong niet heeft laten zien. Er valt namelijk zo veel te ontdekken dat het gewoon onmogelijk is om dit plaatje na een tiental luisterbeurten te behappen.

 

In dat opzicht heeft Vitriol zich verder ontwikkeld, waarbij de pluspunten van de debuut-ep behouden gebleven zijn en de muzikale ideeën zich op een diepgaandere manier hebben weten ontplooien. Op muzikaal technisch vlak hebben we hier gerust met genieën te maken. Pure virtuozen die hun instrument tot in het allerkleinste detail weten te beheersen dat het bij momenten zelfs griezelig begint aan te voelen.

Zoals gezegd geeft deze plaat zeer traag zijn geheimen prijs. Net daar durft wel eens het schoentje te wringen, want ieder nummer met naam benoemen, is en blijft een moeilijke opgave. De plaat klinkt als geheel zeer sterk, maar afzonderlijk is het soms zeer moeilijk om een bepaald nummer als het ware een gezicht te geven. Vitriol is en blijft een extreme band, maar dat wil niet zeggen dat extreem en catchy niet samen door één deur kunnen. Een bij momenten net iets meer toegankelijke insteek zou naar mijn bescheiden geen kwaad kunnen en zal de band ongetwijfeld naar een nog hoger echelon stuwen.

Wie pure, ongeremde en extreme muziek wel kan pruimen, zal een dikke kluif hebben aan dit debuut van Vitriol. Mits enkele kleine accentwijzigingen kan deze band wel eens grote potten gaan breken. Vorig jaar verblijdde Aborted de extreme muziekliefhebber met een dijk van een plaat. Ongeveer een jaar later is het aan Vitriol om eveneens met een sterk album voor de dag te komen. Nog net geen absolute dijk van een plaat, maar het scheelt toch niet veel. Zeker een band om in het oog te houden!

Tracklist:

  1. The Parting Of A Neck
  2. Crowned In Retaliation
  3. Legacy Of Contempt
  4. I Drown Nightly
  5. The Rope Calls You Brother
  6. A Gentle Gift
  7. Violence A Worthy Truth
  8. Victim
  9. Hive Lungs
  10. Pain Will Define Their Death

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X