Entombed A.D. - Bowels Of Earth
Label: Century Media Records
79
Ashley Bickx

Wie kent ze niet, de Zweden van Entombed A.D.? Al kunnen we na twee full lengths onder deze nieuwe benaming stellen dat er muzikaal weinig aan het vertrouwde concept van Entombed gewijzigd is. Deze Zweedse machine staat namelijk nog steeds garant voor een portie oerdegelijke death metal, waarbij de boss HM-2-pedaal werkelijk overuren draait. Drie jaar na het vrij rock ’n rollachtige Dead Dawn is de band terug met een opvolger, genaamd Bowels Of Earth. Een schijfje dat wederom verschijnt via Century Media Records.

Het introductie-hoofdstuk kunnen we bij deze dan ook overslaan. Des te meer ruimte om het te hebben over het muzikale aspect. Op zich kunnen we hieromtrent evenwel vrij kort zijn. Bowels Of Earth is een degelijke, genietbare, maar weinig vernieuwende brok death metal, waarbij ‘vernieuwend’ niet meteen doelt op het heruitvinden van het warm water, maar eerder op het verruimen van de eigen muzikale horizonten. Bowels Of Earth klinkt op het eerste gehoor dan ook vrij inwisselbaar met zijn twee voorgangers en de rest van het oeuvre van Entombed.

Evenwel op het eerste gehoor, want wie goed luistert en deze plaat de tijd geeft om zich te ontplooien, zal toch moeten erkennen dat Bowels Of Earth geen klakkeloze kopie is van het eerdere werk. Zo is opener Torment Remains een regelrechte stomp in de maag, waarbij de band de beginjaren van het authentieke Zweedse geluid volledig doet herleven. Op het titelnummer komt de band dan weer voornamelijk op instrumentaal gebied zeer sterk voor de dag. Niet in het minst door de sterke, op heavy metal leest geschoeide gitaarsolo.

 

Een nummer als Bourbon Nightmare laat dan weer een stevige portie death ’n roll horen, zoals we dat van deze band gewend zijn. Entombed A.D. heeft namelijk niet voor niets het patent op deze substroming van het deathmetalgenre. De stembanden van frontman L-G Petrov lenen zich dan ook perfect voor een rauwe portie death ’n roll.

Aan afwisseling geen gebrek en daar blijft het niet bij. Naarmate de plaat voorbij raast, laat de band de teugels wat vieren, wat resulteert in enkele mid-tempo, naar deathmetalnormen zelfs trage nummers. Voornamelijk het afsluitende To Eternal Night moet het vooral van zijn sfeer hebben. Laat dit nu net zeer positief uitdraaien, want deze muzikale afwisseling zorgt er in geen geval voor dat Bowels Of Earth naar het einde toe verzwakt. Tot slot nog graag een eervolle vermelding voor nieuwbakken gitarist Guilherme MIranda die zich op uitstekende wijze van zijn taak kwijt en zowaar zelfs voor een bescheiden nieuwe impuls zorgt binnen het geluid van Entombed A.D.

Dit gezegd zijnde kunnen we dan ook concluderen dat Bowels Of Earth een plaat is die zeker en vast gehoord mag worden. Een plaat waarmee Entombed A.D. bewijst dat er nog lang geen sleet zich op de carrière van deze nieuwe, tegelijk legendarische band. De fans hoeven trouwens niet al te lang te wachten om dit heerschap live aan het werk te zien, want op donderdag 14 november vormt Zappa het toneel voor een portie extreme metal om U tegen te zeggen, want naast deze Zweden mag Antwerpen zich eveneens warm maken voor labelgenoten Baest en Aborted. Een ijzersterke package, dus absoluut niet te missen!

Tracklist:

  1. Torment Remains
  2. Elimination
  3. Hell Is My Home
  4. Bowels Of Earth
  5. Bourbon Nightmare
  6. Fit For A King
  7. Worlds Apart
  8. Throught The Eyes Of The Giant
  9. I’ll Never Get Out Of This World Alive
  10. To Eternal Night

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X