Alcatraz Hard Rock & Metal Festival preview: de zaterdag
Vanpevenaeyge Carly

Zaterdag, 10 augustus 2019. Dag 2 van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. Ook op deze tweede festivaldag valt er weer veel te zien en te ontdekken in Kortrijk. Een gevarieerd programma met de oudere generatie (Thin Lizzy, U.D.O.,…), vernieuwende groepen die klaar staan om de wereld te veroveren (het Japanse Crossfaith) en natuurlijk nog veel, veel meer. Vergeten we natuurlijk ook niet onze Belgische delegatie, die zowel het openen en het afsluiten van de Swamp Stage voor hun rekening nemen. En het nieuwe La Morgue Stage dat zowat volledig door bands wordt ingenomen van eigen bodem. Hier volgt alvast een voorsmaakje.

Bury Tomorrow heeft de eer om de weide op zaterdag wakker te schudden met zijn metalcore. De afwisseling tussen screams en cleane vocals, typische agressieve metalcore waarin een melodieuze deathmetalsfeer verweven zit.

En wie niet op tijd uit zijn tent geraakt, krijgt zijn herkansing met Of Mice & Men. Metalcore part 2, maar nu met hier en daar wat popinvloeden. Voorprogramma’s voor Five Finger Death Punch en Bullet For My Valentine getuigen toch wel dat dit een band is met potentieel.

Voor wie het allemaal iets “rustiger” mag beginnen is er als opener op de Swamp Stage het uit Limburg afkomstige Hell City. De combinatie tussen de zang van frontvrouw Michelle en de grunts van drummer Tommy zorgen ervoor dat Hell City bij een groot aantal aanwezigen in de smaak kan vallen. Het begin van een Belgisch feestje op Alcatraz Hard Rock and Metal Festival.

Want naast de voornamelijk Belgische groepen op het nieuwe derde podium La Morgue, mogen er ook andere binnenlandse bands op de grotere podiums. Tweede Belgische band van de dag is Carnation. Deze deathmetalband werd begin dit jaar opgepikt door het Franse label Season Of Mist. Na optredens in Japan en Brazilië, zijn ze terug in eigen land. Carnation was al te gast op dit festival in 2017 en vulde probleemloos de Swamp Stage; we krijgen ongetwijfeld dit jaar hetzelfde scenario.

Metal uit Japan. Vroeger een rariteit, nu meer en meer realiteit. Je hebt Baby Metal, op Graspop was er Lovebites en op Alcatraz is er Crossfaith. Een metalcoreband met wat elektronische beeps en blieps uit een kastje getoverd door Tamano Terufumi. Neem daarbij nog de brute vocalen van Koie Kenta en je hebt alweer een nieuw subgenre: electonicore. Experimenteel en zeker de moeite om eens te checken, maar of dit iedereen gaat bekoren is nog maar de vraag.

Flotsam and Jetsam draait ook al een ruime tijd mee in het metalwereldje. De band die in de jaren ’80 vooral bestond door de muziek en teksten van ene Jason Newsted, is na zijn kidnapping door Metallica, niet bij de pakken blijven zitten. Deze thrasher uit Phoenix kende de laatste jaren veel personeelswisselingen, maar zelfs dat krijgt deze groep niet kapot. Met oudgedienden Mike Gilbert en Michael Spencer weer in de rangen, vonden ze terug een nieuwe adem, getuige hun nieuwe album The End Of Chaos.

Psychonaut is terug één van die Belgische groepen die het nieuwe derde podium La Morgue mag bevolken. Deze Mechelaars brengen psychedelic/slugde/post-metal en zullen samen met de rest van de vaderlandse bands het nieuwe podium alle eer aandoen. Een prachtig initiatief van de organisatie van Alcatraz. Bands van eigen bodem een kans geven om op een groter festival zich te kunnen presenteren aan een breder publiek. Eveneens op zaterdag op La Morgue zijn Speedözer (speedrock), Desert Fear (death metal), Black Mirrors (indie/alternative/bluesrock) en vreemde eend in de bijt The Spirit uit het Duitse Saarbrücken.

Graag geziene klant in Kortrijk is U.D.O. De voormalige Accept-zanger bracht bij zijn vorige passage in 2017 nog een best of van Accept-nummers maar heeft al laten uitschijnen dat dit nu niet meer het geval is omdat hij reeds veel eigen werk heeft. En met een nieuw album in de pijplijn zou het wel eens een onverwachte set kunnen zijn. Hopelijk smokkelt hij er toch nog eens Metal Hearts of Fast As A Shark tussen.

Oudjes op Alcatraz dag 2. Thin Lizzy dateert ook al uit 1969, toen nog met de legendarische frontman Phil Lynott, die in 1985 op 36 jarige leeftijd overleed ten gevolge van overmatig drugs- en drankgebruik. De hits zijn echter wel gebleven en daar zullen we dan ook ruim op getrakteerd worden: The Boys Are Back In Town, Jailbreaker, Cold Sweat en Whiskey In The Jar (voor de jongere metal boys en girls, alhoewel deze hit bekend werd via Metallica is dit oorspronkelijk van deze Ierse band).

Nog een verrassende wending op dit festival is Avatar. Met hun derde passage in Kortrijk krijgen ze zowaar de headlinerplaats toebedeeld. Mede door zijn hit Hail The Apocalypse uit 2014 werd Avatar plots heel hot. Dit is ook mede te danken aan hun opzwepende muziek, hun theatrale voorstelling, traditionele kostuums, danspassen en traditionele gebaren. Met hun laatste worp Avatar Country hebben ze nu ook een eigen koningrijk uitgeroepen en komt er zowaar een film. Tevens wordt tijdens de set van Avatar een exclusieve live recording gemaakt.

Het afsluiten van het zaterdaggedeelte doen we op de Swamp Stage met Amenra. Belgisch bekendste metalexportproduct dompelt u onder in een gitzwarte kerkdienst die het ene moment zalft en het andere moment beukt als een sloophamer. Deze slugde/hardcorebands laatste wapenfeit dateert al van 2017, maar voor Amenra is het Alcatraz festival een thuismatch. Voor wie deze band nog nooit gezien heeft, voelt het misschien raar aan: frontman Colin staat constant met zijn rug naar het publiek; de visuals van dode vogels of andere rare rituelen geven dit concert extra een extra dimensie. Voor diegene eén goede raad: sluit je ogen en laat je meewiegen op de sonische dreunen die honderdduizenden volgers in vervoering weten te brengen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X