Abbath - Outstrider
Label: Season Of Mist
85
Ashley Bickx

[smart_review]

2016 was nog maar enkele weken ver of Abbath, de band rond de ex-frontman van de legendarisch blackmetalband Immortal, wist meteen te tekenen voor één van de vele muzikale hoogtepunten van dat jaar. Ruim drie jaar later verschijnt de band, weliswaar in flink gewijzigde formatie, terug aan het front met het album Outstrider dat op 5 juli het levenslicht zag via Season Of Mist. Of Abbath opnieuw reden heeft om zijn befaamde ‘crabwalk’ van onder het stof te halen, verneem je in onderstaande review!

Wie het potje moddergooien tussen Demonaz en Abbath de laatste paar jaren op de voet gevolgd heeft, zal zich bij momenten ongetwijfeld afgevraagd hebben of beide grootheden geen carrièreswitch gemaakt hadden richting het soapgebeuren. Feit is wel dat Abbath genoeg motivatie en vooral inspiratie vond in deze verbale oorlog om zowaar met een eigen project voor de dag te komen. Een project waarmee deze imposante frontman bewees dat er zeker en vast meer in het leven was dan Immortal alleen.

Jammer genoeg zorgde het succes meteen ook voor een zekere vorm van tweespalt binnen de band en dan voornamelijk tussen Abbath zelf en bassist King Ov Hell. Een conflict dat finaal uitmondde in het feit dat King Ov Hell zijn koffers mocht pakken. Daarnaast werd ook drummer Creature vervangen. Veranderingen die toch heel wat om het lijf hadden en die er mede verantwoordelijk voor waren dat het vervolg meer dan drie jaar op zich heeft laten wachten.

Voila, u bent weer volledig mee met de meest recente ontwikkelingen. Tijd om het te hebben over de kern van deze review, namelijk Outstrider. Wie vertrouwd is met het debuut kan zich meteen een beeld scheppen omtrent de stijl waarin deze Outstrider zich zal voortbewegen: centraal staat nog steeds een bij momenten bombastisch vorm van Noorse black metal, welke overgoten wordt door de rauwe, rasperige stem van frontman Abbath. De fans hoeven trouwens niets te vrezen, want op instrumentaal vlak kwijten de nieuwkomers, in het bijzonder bassiste Mia Wallace, zich uitstekend van hun taak!

Over het algemeen zijn de nummers op deze Outstrider wat korter dan op diens voorganger was resulteert in negen krachtige, gebalde songs: van bij de epische opener Calm in Ire (Of Hurricane) weet de band een bepaalde donkere en kille sfeer op te roepen die gedurende maar liefst 38 minuten continu weet aan te houden. De heerlijk scheurende riffs en blastbeats op snelheidsduivels als Bridge of Spasm en Scythewinder zorgen voor de nodige dosis adrenaline, terwijl eerder mid-tempo songs als Land Of Khem en het begeesterende Outstrider dan weer zorgen voor de nodige dosis dynamiek.

Stuk voor stuk ijzersterke songs, ware het niet dat het absolute hoogtepunt van deze Outstrider zich vrij vroeg aandient en wel onder de vorm van het nummer The Artifex: een hoog aanvangsritme, gevolgd door een eerste onnavolgbare gitaarsolo leggen laten de spreekwoordelijke monden meteen openvallen. Na een vrij gezapige brug waarbij frontman Abbath zijn vocale capaciteiten opnieuw ten volle weet te etaleren, knalt het nummer finaal de geluidsboxen aan gort met een nieuwe gitaarsolo om U tegen te zeggen. Om zowaar stil van te worden.

Na acht nummers is het feest jammer genoeg ten einde. Ware het niet dat Abbath nog een verrassing van formaat in petto heeft, namelijk een cover van Pace Till Death, één van de absolute krakers uit de discografie van de legendarische band Bathory. Een meer dan geslaagde cover, want weinigen hebben de sfeer van dit nummer, en van het album Blood Fire Death in zijn geheel, zo passend weten neer te zetten.

Met Outstrider is Abbath er met verve in geslaagd om al het positieve rondom het debuut te vertalen naar een tweede langspeler. De sterke aspecten zijn behouden gebleven en zelfs in zekere zin gefinetuned wat resulteert in een sterk album dat zowel de doorwinterde aanbidders van het zwarte metaal als de eerder modale metalhead zal weten aan te spreken. Tenzij je natuurlijk alleen maar zweert bij power metal alleen, wat evenwel geen schande is, maar toch…

Tracklist:

  1. Calm In Orde (of Hurricane)
  2. Bridge of Spasm
  3. The Artifex
  4. Harvest Pyre
  5. Land Of Khem
  6. Outstrider
  7. Scythewinder
  8. Hecate
  9. Pace Till Death

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X