Alcatraz Hard Rock & Metal Festival preview: de vrijdag
Vanpevenaeyge Carly

Nog een kleine (mid)week en de poorten van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival worden terug opengegooid. Op 09, 10 en 11 augustus gaat de twaalfde editie van toch wel het gezelligste metalfestival van het land door. De festiviteiten spelen zich nog steeds af op de Sport Campus Lange Munte te Kortrijk. Grootse nieuwigheid dit jaar is de komst van een derde podium La Morgue, dat bijna volledig door Belgische groepen wordt bevolkt. Ook de Prison Stage zou een update krijgen en het grootse zijn sinds het ontstaan van het festival. Uiteraard zijn wij van Amped Up ook aanwezig zijn en mag je kort na het festival een ruim verslag verwachten. Om in de sfeer te komen geven wij hier even een voorsmaakje.

Headliner van de Prison Stage op vrijdag is Saxon die er zijn 40 jarig bestaan komt vieren. Met hun onlangs verschenen livealbum The Eagle Has Landed 40 onder de arm belooft dit alvast een optreden te worden dat bol zal staan van meebrullers zoals Princess Of the Night, Wheels Of Steel en Demin and Leather, om er maar een paar te noemen. Een feestje om niet te missen.

Afsluiter op de Swamp Stage is Opeth. Deze Zweedse progressieve metalband doet België dit jaar twee maal aan. In het najaar staan ze in de AB in Brussel, maar eerst komen ze op Alcatraz een show geven, die zoals we gewoon zijn van Mikael Äkerfeldt en zijn kompanen, bestaan uit lange nummers, doorspekt van een vleugje humor. Met hun recentste live-album Gardens Of The Titans zou dit ook wel eens een best of-show kunnen worden, gecombineerd (heel misschien, maar weinig waarschijnlijk) met enkele nieuwe nummers van In Cauda Venenum, het dertiende studioalbum dat verschijnt op 27 september

Eveneens oude rockers zijn Uriah Heep. Vijftig kaarsen mag deze band al uitblazen en kunnen we dus ook officieel uitroepen als één van de oudste op Alcatraz. De band die opgericht werd in 1969 brengt ons terug naar de tijd van toen metal nog hardrock was en er ook nog invloeden van jazz en country inslopen. Klassiekers als Gypsy, Lady In Black, Easy Livin’ en July Morning zullen zeker de revue passeren.

Met de Amerikaanse thrashmetalband Vio-Lence heeft het festival een primeur te pakken. Deze heren uit San Francisco doen dit jaar maar één optreden op Europese grond en dat is in Kortrijk. Eigenlijk is dit hun allereerste optreden ooit in Europa. Wie daarvan getuige wil zijn moet om 22.00 uur klaarstaan aan de Swamp Stage.

Op het nieuwe podium La Morgue mogen de Bruggelingen van Cowboys & Aliens de dag afsluiten. We zeggen bewust niet headliner omdat de indeling van dit podium is gebeurd door lottrekking, hierdoor krijgt iedere groep dezelfde tijd om op treden. Naast Cowboys & Aliens treden er op vrijdag ook nog Alkerdeel, Maudlin, Wolvennest en de uit Nederland afkomstige An Evening With Knives op.

Vltimas. Deze blackmetalgroep, opgebouwd rond Rune Blasphemer Eriksen (Aura Noir, ex-Mayhem) zal, met zijn debuutalbum onder de arm, voor een donker en sinister feestje zorgen in Kortrijk.

Om 18.00 uur gaat Napalm Death er met zijn grindcore er voor zorgen dat de werkweek weggeblazen wordt. Ook al een groep die zo’n veertig jaar meedraait en daarmee zowat de oudste extreme metalband ter wereld is. Na hun annulatie van vorig jaar, hebben dit jaar alle redenen om iets goed te maken.

Ook de powermetalfans worden op vrijdag niet vergeten met Firewind. Het Griekse gitaartalent Gus G, die ooit Zakk Wylde verving bij Ozzy Ozbourne, staat hier met zijn eigen band op het hoofdpodium van Alcatraz. Ook een klein beetje Belgische glorie, want drummer Johan Nunez is oorspronkelijk uit Charleroi. Momenteel is Firewind op Europese tournee met Queensrÿche.

Dus: Queensrÿche is ook zo een band die al een ruime tijd meedraait en na wat gerechtelijke perikelen over de groepsnaam, zijn ze de laatste jaren toch terug een band die stevig in het zadel zit. Onlangs verscheen nog hun nieuw studioalbum The Verdict en warmgedraaid op Wacken Open Air belooft deze groep een strak en denderend optreden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X