[smart_review]

Met Ablaze heeft NervoChaos sinds begin juni haar achtste album op de wereld losgelaten. Dit, plus het extensieve toerschema van deze Braziliaanse band, maakt ons plichtmatig aan een review.

Dit Braziliaanse viertal bestaat al sinds 1996. Leg daarnaast het feit dat ze uit een land komen waaruit ook bands als Krisiun en vooral Sepultura uit zijn voortgekomen is een extra reden om deze plaat aandacht te schenken.

NervoChaos doet al twintig jaar mee in de scene. Sinds zijn vorige plaat Nictophylia valt er heel wat te vertellen over de line-up van de band. Zo heeft de band, samen met de rest van de wereld afscheid moeten nemen van gitariste Cherry Taketani. Zij overleed na een korte oneerlijke strijd tegen kanker. Dan is er het vertrek van Lauro Nightreal (gitaar, zang, 2015-2018). Deze plek werd ingenomen door Coldbloods Diego Mercadante. Een flinke line-upwissel betekent dat er ook anders gemusiceerd wordt. Laat het nu net daar zijn dat er een positief verschil te noteren valt. NervoChaos levert met Ablaze een erg toegankelijk album af. Alle elementen om de plaat laagdrempelig te maken zijn immers aanwezig: catchy riffs, meebrulbare refreinen, compacte songs.

Toch is het pas de laatste tijd dat deze band echt voet aan grond lijkt te krijgen in Europa. Ze prijken sinds kort op de bandlijst van Hammerheart Records. Aan de band zelf zal het echter nooit gelegen hebben. Er wordt meer dan voldoende kundigheid tentoongespreid. Er wordt veel gevarieerd in Ablaze. Snelle uptempo songs worden afgewisseld met doomachtig materiaal. Alleen de instrumentale opener Necroccult lijkt wat knullig, maar wordt gelukkig snel doorgespoeld met het furieze Demonic Juggernaut. Leuke aanvulling zijn de her en der toegevoegde geluidsfragmenten uit film (Full Metal Jacket!!!) of hoorspel, al mocht een track als Dawn Of War wat mij betreft onder de kniptafel verdwenen zijn.

Af en toe laat NervoChaos doorschemeren waar ze de mosterd haalden. Daarbij denken we (uiteraard) aan Sepultura, maar ook (minder voor de hand liggend) aan Sarcofago of Incantation.

Ablaze moet er voor gaan zorgen dat NervoChaos uit haar eigen schaduw treedt. Ondergetekende gaat ze zeker en vast live aanschouwen op Party.San Metal Open Air.

tracklist:

 1. Necroccult
 2. Demonic Juggernaut
 3. Feast of Cain
 4. Whisperer in Darkness
 5. Death Rites
 6. Shamanic Possession
 7. Into Nightside
 8. Cave Bestiam
 9. Dawn of War
 10. Mors Indecepta
 11. Stalker
 12. My Dues
 13. Downfall
 14. A World Between World
 15. Walk Away
 16. Of Evil and Men

 

X