Aanraders Jera On Air 2019: Dag 2
Bjorn Wielockx

Bij een groot deel van onze medewerkers staat juni gelijk aan de metalen hoogmis in de Kempen. Ondanks het feit dat één van onze schrijvers tien jaar op rij present tekende, besloot hij toch om dit jaar eens andere oorden op te zoeken. Verschillende festivals werden op een shortlist geplaatst, om vervolgens de affiches nauwlettend in de gaten te houden. Al snel werd het duidelijk dat het Nederlandse punk- en hardcorefestival Jera On Air er met kop en schouders bovenuit stak. Kleppers als Enter Shikari, Parkway Drive, Sum 41, Agnostic Front, Hatebreed, Heideroosjes, Ignite, Madball en Terror maken deel uit van een spectaculaire line-up. Voor zij die maar niet kunnen kiezen tussen twee overlappende bands, of weinig namen kennen, zijn hier onze vijf aanraders voor de tweede festivaldag.

Bleed From Within – Eagle Stage – 13:30 – 14:00


Elk festival heeft wel z’n vreemde eenden tussen het gros van zijn bands. Ook bij Jera On Air is dit niet anders, en dit jaar is één van hen Bleed From Within. Deze Schotse heavymetalband met hardcore- en deathmetalinvloeden springt er niet alleen met z’n muziek uit, ook qua look zal deze band niet doorsnee zijn. De hardcore, welke op een sublieme wijze in het geheel versmolten is, zal zorgen voor de typische Jera-sfeer. De moshpit zal tijdens deze show uit z’n voegen barsten. Ysselsteyn zal lokaal even zwart kleuren, dit ondanks de zonnige taferelen.

Vorig jaar bracht de band met Era alweer het vierde album op de markt. De Schotten beschikken over voldoende materiaal om een hele set lang voor de gewenste pletwals te zorgen.

Brutus – Vulture Stage – 14:00 – 14:40


De Belgische band Brutus is al lang geen onbekende meer bij onze Noorderburen. Al vanaf de eerste plaat Burst is het een graag geziene gast over de grens. In de lente van dit jaar bracht het met Nest de opvolger voor de uitstekende debuutplaat op de markt. Net zoals met het eerste werkje heeft de band hiermee een ticket voor verschillende gerenommeerde festivals weten te strikken. Denk dan aan Groezrock, Hellfest, Download Festival Madrid, Pukkelpop en ook Jera On Air.

De nieuwste telg werd door iedereen met open armen ontvangen. Het trio uit Leuven heeft gekozen om met Nest een logisch vervolg uit te brengen zonder veel te veranderen aan de succesformule. Gelukkig als je het ons vraagt, want ook na Nest heeft Brutus nog lang niet al zijn krachten kunnen tonen. Live weten Stefanie Mannaerts, Stijn Vanhoegaerden en Peter Mulders altijd te bevestigen.

Death By Stereo – Buzzard Stage – 17:00 – 17:30


 

Gisteren maakte de organisatie bekend dat Death By Stereo en Ploegendienst van plaats wisselen. Normaal was er een overlapping tussen de Amerikaanse hardcoreband Death By Stereo en de gevestigde hardcore punkband Comeback Kid. Op Facebook kondigde de organisatie aan dat het naar de fans heeft geluisterd door deze clash te verhinderen. Vele hardcorefans waren dan ook opgelucht met deze beslissing.

Het zijn dan ook beide bands welke een belangrijke rol hebben binnen het genre. De Canadezen van Comeback Kid zijn uitgegroeid tot één van de grootste namen in de huidige scène, Death By Stereo is dan weer uitgegroeid tot een band welke bij vele hardcorefans hoog op het lijstje staat om (nog) eens aan het werk te zien, daar de band zelden uitgebreid op tournee gaat. Death By Stereo beschikt over zoveel cultklassiekers dat de Buzzard zal exploderen tijdens deze show.

Turnstile – Vulture Stage – 21:20 – 22:05


Er prijken tal van toppers op deze affiche, welke allemaal toren hogen verwachtingen dienen in te lossen. Bij Turnstile kan je er vanop aangaan dat de band in bloedvorm zal verkeren, en is het eerder het publiek dat zal moeten bevestigen. Het gaat tropisch warm worden, maar de Amerikanen staan, zoals het hoort, op een hoog spotje op de affiche. Hierdoor zal de temperatuur al fel gezakt zijn, maar het blijft de vraag of het publiek alsnog voldoende energie zal hebben om de ware Turnstile-vibe te doen nederdalen.

De Amerikanen staan geprogrammeerd in de Vulture stage, wat voor een domper op de feestvreugde zal zorgen. In deze tent staat er namelijk een barrière welke het stagedive moeilijk/onmogelijk maakt. Frontman Brendan Yates zal nagenoeg constant op de barrière hangen om het publiek nog wat gekker te maken. Hoe dan ook zal Turnstile hier een heerlijke show afleveren.

No Turning Back – Eagle Stage – 23:45 – 01:00


Dit jaar zorgde No Turning Back voor een stomende show op Groezrock. De mannen uit Brabant wisten een hele set lang voor een wel zeer energieke moshpit te zorgen. Dit ondanks het feit dat de band veel te vroeg stond geprogrammeerd. In eigen land weten ze No Turning Back ten minste naar waarde de schatten, want de band mag de Buzzard Stage afsluiten. Deze geoliede machine zal dat mer verve doen, en zal ongetwijfeld voor enkele hoogtepunten van het festival zorgen.

Eerder dit jaar verscheen met Destroy alweer het negende album, wat wederom een knaller werd. Elke track op deze nieuwste telg past perfect binnen het repertoire van No Turning Back. De band krijgt zo’n veertig minuten speeltijd, waardoor ze naast het nieuwer materiaal ook de tijd zullen hebben om de klassiekers erdoor te rammen. Ze zullen de Buzzard Stage met de grond gelijk maken, handig voor de organisatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X