Aanraders Jera On Air 2019: Dag 1
Bjorn Wielockx

Bij een groot deel van onze medewerkers staat juni gelijk aan de metalen hoogmis in de Kempen. Ondanks het feit dat één van onze schrijvers tien jaar op rij present tekende, besloot hij toch om dit jaar eens andere oorden op te zoeken. Verschillende festivals werden op een shortlist geplaatst, om vervolgens de affiches nauwlettend in de gaten te houden. Al snel werd het duidelijk dat het Nederlandse punk- en hardcorefestival Jera On Air er met kop en schouders bovenuit stak. Kleppers als Enter Shikari, Parkway Drive, Sum 41, Agnostic Front, Hatebreed, Heideroosjes, Ignite, Madball en Terror maken deel uit van een spectaculaire line-up. Voor zij die maar niet kunnen kiezen tussen twee overlappende bands, of weinig namen kennen, zijn hier onze vijf aanraders voor de eerste festivaldag.

Drug Church – Vulture Stage – 12:00 – 12:30


Wie donderdag al richting Ysselsteyn trekt, kan genieten van shows van Bury Tomorrow, Deez Nuts, Our Hollow, Our Home en SHVPS. Hiernaast staan er nog tal van coverbands geprogrammeerd, met zelfs in de Raven stage een heuse Emo night, met optredens van My Chemical Bromance, Big Boys! At The Disco, Dicsobar Confessional en Shaking Back Sunday. Je kan maar beter uitgerust richting het festival trekken, want de organisatie heeft twee beloftevolle bands weten te strikken om de eerste volledige dag op gang te trekken.

Met de Franse metalcoreband The Amsterdam Red Light District en de Amerikaanse punk/hardcoreband Drug Church heb je al vroeg op de dag keuze uit twee kwaliteitsvolle bands. Drug Church staat, ondanks zijn zeer toegankelijke muziek op album, gekend voor z’n energieke liveshows. Verwacht je aan een enthousiaste band welke probleemloos voor het eerste stevige feestje van de dag zal zorgen. Crowdsurfers en een aangename moshpit zullen ongetwijfeld de gemoederen nog meer verhitten.

The Interrupters – Eagle Stage – 18:50 – 19:35


Ondanks het feit dat de Amerikaanse ska punkband The Interrupters “slechts” negen levensjaren op de teller heeft staan, wordt deze band steevast genoemd in een rijtje met ronkende namen als Rancid, The Mighty Mighty Bosstones en Operation Ivy. Het genre kende zijn grootste succes midden jaren 90 wanneer bands als Sublime en Reel Big Fish ook het mainstream publiek wist te bereiken. Iets waarin de jonge Amerikaanse band The Interrupters zovele jaren later, wanneer het genre in een diep dal zat, ook wist te slagen.

Live staan ze er voor gekend om elke zaal of tent op z’n kop te zetten. Het weet de massa altijd te verenigen tot één feestende menigte. Vorig jaar bracht de band met Fight The Good Fight het derde studioalbum op de markt. Ondertussen zijn Title Holder en She’s Kerosene al uitgegroeid tot klassiekers. Het nieuwer materiaal zal bijgestaan worden door de nu al tijdloze nummers als A Friend Like Me, Family en She Got Arrested. Dansschoenen zijn verplicht tijdens deze show, stilstaan dan weer verboden.

Ignite – Vulture Stage – 21:05 – 21:55


Er zijn zo van die bands welke fans van verschillende genres weet te verenigen. Ignite is er zo één van. Deze Amerikaanse melodische hardcoreband weet zowat elke liefhebber van het stevigere werk te overtuigen. Of het nu punkfanaten, metalheads of rockliefhebbers zijn, ieder van hen weet de kracht van Ignite te appreciëren. Dit komt vooral door de cultplaat Our Darkest Days welke in 2006 verscheen. Drie jaar geleden kwam met A War Against You de langverwachte opvolger op de markt. De pers en nog belangrijker de fans waren het allemaal eens, ook deze vijfde langspeler is een schot in de roos geworden.

Ondertussen ligt de release van dit pareltje alweer drie jaar achter ons, waardoor we ons kunnen opmaken voor een heuse best of show. Zoli Téglás, wie je ook kan kennen als frontman bij Pennywise, en co hebben ons nog nooit teleurgesteld en dat zal ook dit jaar op Jera On Air niet anders zijn. De melodische hardcore van de Amerikanen zal al de aanwezigen overtuigen. Jammerlijk feitje is dat deze show overlapt met de Amsterdamse metalband For I Am King. Beide bands zullen voor één van de hoogtepunten van het festival zorgen.

Risk It! – Buzzard – 22:00 – 22:40


Wie zijn hardcore graag onversneden heeft, moet deze Duitsers met stip op de agenda aanduiden. Bij het grote publiek is het een nobele onbekende maar voor de liefhebbers van het genre een niet te missen band. Dit jaar mag de band zijn tiende verjaardag vieren waardoor we toch kunnen stellen dat het proefstuk achter de rug is. In die tien jaar heeft de band verschillende tournees achter de kiezen met kleppers als Terror, Nails en Ignite.

Wie de band live al eens aan het werk heeft gezien zal het bevestigen, deze Duitse wervelwind zorgt overal voor een duchtige work-out. Wie zich aan een dansje durft te wagen kan zich beter goed voorbereiden. Dronkaards welke nog maar amper op hun benen kunnen staan kunnen deze pit maar beter vermijden, al zullen deze hoogstwaarschijnlijk present tekenen bij de high-school punk van Sum 41.

Enter Shikari – Eagle Stage – 23:45 – 01:00


Vorig jaar mocht deze Britse band Jera On Air al een keer afsluiten. Normaal gezien had Enter Shikari dit weekend ook niet in Ysselsteyn gespeeld, maar (het management) van Architects besloot hier anders over. Helemaal niet erg, daar Enter Shikari één van, zo niet de beste liveband is op deze aardbol. In 2017 bracht de band met The Spark alweer het vijfde studioalbum op de markt, welke vorig jaar op Jera On Air en eerder dit jaar in de 013 te Tilburg al uitgebreid werd voorgesteld. Of dit wil zeggen of we ons kunnen opmaken voor een best of show of een verjaardagsvoorstelling van de tweede plaat Common Dreads zal de toekomst moeten uitwijzen.

Wat nu al vast staat is dat Enter Shikai de aanwezigen zal verwennen met de gekende cocktail aan genres. Maak je klaar voor grote menselijke piramides, stevige moshpits maar vooral voor een dik uur uitstekende muziek van een topniveau. Misschien dat de fans er nog staan van vorig jaar… als standbeelden. Wat nu al zeker is, is dat Jera On Air fantastisch gaat worden én warm, heel warm.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X