Teramaze - Are We Soldiers
Label: Mascot Label Group
85
Metalrockx

[smart_review]

Ik kende Teramaze van naam, aangezien ik fan ben van Meshiaak, de thrashband van gitarist en bandleider Dean Wells, maar wat een ontdekking! Die man heeft zoveel meer te bieden, nl. progressieve metal in het straatje van Darkwater, Dream Theater en Seventh Wonder. Hun vorige plaat Her Halo was alvast een meesterwerk, dat zeer verslavend werkte en moeilijk te overtreffen viel.

De band is afkomstig uit Melbourne, Australië. Ze combineren progressieve metal met krachtige gitaarakkoorden, ingewikkelde tempowisselingen, opzwepende melodieën en poprefreinen. Het technisch niveau ligt hoog, maar de muziek klinkt niet pretentieus. Naast het thrashy gitaarwerk en de symfonische ondertoon, is het vooral de melancholie die hen doet opvallen.

De fans juichen de terugkeer van originele zanger Brett Rerekura toe, maar ik had een persoonlijke voorkeur voor Nathan Peachy, met zijn heerlijk stemgeluid à la Tommy Karevik. Brett klinkt geregeld als de zwaardere, mannelijke versie van Amy Lee (Evanescence), met een groot gevarieerd stembereik. Zijn lange uithalen zijn echter vaak slepend en soms op randje van het zeurderige, wat gelukkig na een tijdje went.

Het album is vrij lang, met een gemiddelde van bijna zeven minuten per song. De hardere lijn en grotere aaneenschakeling van complexe passages, gaat deels ten koste van de melodie, waardoor de songs in eerste instantie minder vlot in het gehoor klinken. De vorige plaat was een stuk toegankelijker en er waren dan ook heel wat luisterbeurten nodig om dit opus op zijn waarde te kunnen beoordelen.

De twee singles en het tweede deel van het twaalf minuten lange Depopulate sprongen er bovenuit. Weight of Humanity handelt over de druk die we ervaren in ons leven en wat we beschouwen als waarheid en leugen. Fight or Flight refereert naar de psychologische reactie op iets angstaanjagends. Later ontdekte ik ook parels zoals From Saviour to Assassin en Orwellian Times. Verwacht je aan goed gestructureerde melodielijnen met geweldige solo’s, strakke riffs, complexe songstructuren en hemelse vocalen.

De band heeft me overtuigd en ik duik in zijn discografie en stort me op het vergelijkbare Esoteric Symbolism uit 2014. Ze steken zelden de grote oceaan over, maar spelen in oktober op Progpower Europe te Baarloo. Ik was alvast geïnteresseerd door Redemption, maar heb nu nog meer redenen om te gaan!

Tracklist:

 1. Fight Or Flight
 2. Are We Soldiers
 3. Control Conquer Collide
 4. From Saviour to Assassin
 5. Orwellian Time
 6. M.O.N.S.T.E.R.S.
 7. Weight Of Humanity
 8. Fact Resistant Human
 9. The One Percent Disarm
 10. Depopulate

Line-up:

 • Dean Wells – gitaar en zang
 • Brett Rerekura – zang
 • Jonah Weingarten – keyboards
 • Andrew Cameron – basgitaar
 • Nick Ross – drums

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X