Exumer - Hostile Defiance
Label: Metal Blade Records
79
Ashley Bickx

Gelukkig zijn er nog zekerheden in het leven en zijn er nog steeds bands te bespeuren die na meerdere decennia geen sikkepit wensen te wijzigen aan hun geluid. Neem nu het Duitse Exumer bijvoorbeeld: een band die midden jaren tachtig in volle thrashgolf twee knappe platen wist uit te brengen, maar er vervolgens jammer genoeg besloot de brui aan te geven. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2012 keerden deze veteranen terug aan het front met een comebackalbum dat naadloos aansloot op de twee albums van enkele decennia eerder. Op 5 april verscheen met Hostile Defiance album nummer vijf en het derde sinds de heuse comback via het grote Metal Blade Records.

Wat dat naadloos aansluiten betreft, kunnen we ook nu weer stellen dat Exumer weinig tot niets aan zijn succesformule gewijzigd heeft. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn, want Exumer is net als bijvoorbeeld Motörhead een band die niets maar dan ook niets aan zijn geluid hoeft te wijzigen. Ook op deze Hostile Defiance ligt het tempo voortdurend hoog, waarbij de ene na de andere thrashriff je rond de oren vliegt. Zelfs het artwork ligt wederom in het verlengde van de vorige hoezen, waar sinds het debuut Possessed By Fire een of ander maniak met een hockeymaster, die ons spontaan doet denken aan Jason Voorhees, prominent op de voorgrond gepositioneerd staat.

Hoewel afkomstig uit Duitsland, hebben deze heren toch meer te bieden dan puur Teutoons geweld alleen. Zo zijn de invloeden van bands als Exodus, Slayer en zelfs Megadeth talrijk aanwezig. Gelukkig weet Exumer deze twee stromingen binnen het thrashgenre perfect met elkaar te verweven in een explosieve cocktail van muzikaal geweld en slaagt de band er toch in om met een eigen geluid voor de dag te komen.

Frontman Mem Von Stein staat na zijn toch iets minder geslaagde muzikale uitstapje bij het tweemansproject Skull Pit ook dit keer weer achter de micro en bijt de ene na de andere tekst aaneen op zijn gekende stijl, waarbij hij klinkt als een kruising tussen Mille Petrozza van Kreator en Schmier van Destruction, zonder evenwel zijn eigenheid te verliezen.

Al bij al valt er weinig innovatiefs te vertellen over deze Hostile Defiance in vergelijking met zijn voorganger The Raging Tides uit 2016, maar dat is net de sterkte van deze band. Want wat smaakt er nu beter dan een stevige plaat boordevol old school thrash metal, waarbij de luisteraar op geen enkel moment lastig gevallen wordt met overbodige, misplaatste muzikale uitstapjes…? De liefhebbers weten vast en zeker waar ik op alludeer. Vrijwel elk nummer wordt gekenmerkt door sterke riffs, flitsende gitaarsolo’s, galopperende drumritmes, aangevuld met passend vocale ondersteuning, waarbij voornamelijk Dust Eater, King’s End en Vertical Violence een blijvende indruk weten na te laten.

Liefhebbers van pure old school thrash metal kunnen deze Hostile Defiance dan ook zonder verpinken aanschaffen, want Exumer is absoluut zo een band die heel wat meer aandacht verdiend. Als zowel Destruction als Kreator de laatste jaren geregeld met het predikaat ‘headliner’ opgespeld gekregen hebben, mag Exumer met recht en rede aanspraak maken op het etiket van ‘sub-headliner’. Teleurstellen staat namelijk niet in het woordenboek van deze Duitsers.

Tracklist:

  1. Hostile Defiance
  2. Raptor
  3. Carnage Rider
  4. Dust Eater
  5. King’s End
  6. Descent
  7. Trapper
  8. The Order Of Shadows
  9. Vertical Violence
  10. Splinter

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X