Forever Still - Breathe In Colours
Label: Nuclear Blast
83
Ashley Bickx

Summer Breeze editie 2018 viel voor mij persoonlijk grotendeels in het water door een acute darminfectie van jewelste die mij op dag drie met ruim 40 graden koorts op de lokale EHBO-stand deed belanden. Toch werden in het verre Duitsland enkele muzikale ontdekkingen gedaan waaronder Forever Still. Een band met een hoog gothic gehalte die indertijd een verfrissende performance wist neer te zetten. Op 29 maart zijn deze Denen toe aan album nummer twee, genaamd Breathe In Colours dat verschijnt via Nuclear Blast Records

Het moet gezegd; initieel was het toch frontvrouw Maya Shining die op Summer Breeze mijn aandacht wist te trekken. Een stelling die ik na enkele nummers danig mocht bijstellen. Forever Still heeft namelijk meer te bieden dan een aantrekkelijke frontvrouw alleen. Iets wat ik na het beluisteren van deze tweede worp alleen maar kan bevestigen, want de (gothic) metal van dit gezelschap mag er gerust wezen! Zet gothic gerust tussen haakjes, want Forever Still heeft meer te bieden dan pure gothic alleen.

Zo opent deze tweede langspeler met twee stevige knallers, waarbij frontvrouw Maya op het nummer Rewind zowaar gebruik maakt van een vrij atypisch instrument genaamd de Theremin synthesizer. Een synthesizer waarbij de muzikant niet Regi-gewijs enkele voorgeprogrammeerde toetsen dient in te drukken, maar waarbij via lichaamsbewegingen de juiste tonen ‘geraakt’ moeten worden. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, me dunkt…

Feit is wel dat Rewind als openingsnummer meteen de toon zet. Die lijn trekt de band vlotjes door tijdens het daaropvolgende Fight. Het titelnummer tapt dan weer uit een heel ander vaatje. Eentje waarbij Maya uiterst kwetsbare, doch pakkende zanglijnen weet af te wisselen met furieuze, getormenteerde uithalen. De sterke ritmesectie doet de rest.

Wat deze Breathe In Colours zo de moeite maakt, is het feit dat Forever Still er in geslaagd is om zowel bij de stevigere nummers als de meer ingetogen, intiemere nummers (Is It Gone, Pieces) de aandacht van de luisteraar vast te blijven houden. Al kunnen we – als metalheads – natuurlijk niet ontkennen dat de stevigere songs ons het meest weten te bekoren.

Forever Still bevestigt met deze tweede worp mijn uiterst positieve kennismaking met deze Denen ondertussen ruim een half jaar geleden. De sterke composities, de afwisseling tussen stevigere en intiemere songs en de krachtige stem van frontvrouw Maya Shining brengen dit schijfje naar een hoger niveau.

Tracklist:

  1. Rewind
  2. Fight!
  3. Breathe In Colours
  4. Is It Gone?
  5. Do Your Worst
  6. Pieces
  7. Rising Over You
  8. Say Your Goodbyes
  9. Embrace The Tide

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X