VOLA
Applause Of A Distant Crowd
87
Yngwie Vanhoucke

VOLA is van oorsprong een Deens kwartet die progressieve rock/metal brengt. Na een volprezen eerste album was de tijd rijp om aan een opvolger te denken. Het schrijven van deze langverwachte opvolger ging gepaard met een personeelwissel, sticksman Felix Ewert droeg de stokken over aan de jonge Zweed Adam Janzi. Overtreft het kwartet haar sterke eersteling of wordt het toch wat minder?

Starten doen we met We Are Thin Air, een zeer luchtig nummer die traag gaat en heel zweverig is, een iets minder harde start dan wat we gewend zijn van VOLA.

Dit konden we echter al achterhalen uit de drie singles die de band voor het verschijnen van het album reeds vrijgaf. Over singles gesproken, het tweede nummer van de plaat dat trouwens Applause Of a Distant Crowd heet is Ghosts. Ghosts is tevens de tweede single die de band voor de leeuwen gooide waarin naar mijn bescheiden mening een prachtig stuk piano in voorkomt, het nummer steekt van wal met dit subliem stuk piano dat doorheen het nummer aanhoudt. Net als het eerste nummer is dit ook een zeer rustig lied. Heel de plaat is overigens apollinisch op uitzondering van twee nummers. VOLA heeft dus duidelijk gekozen om met deze opus zich meer naar de progressieve rock te oriënteren dan verder te gaan met progressieve metal.

Het volgende nummer is Smartfriend, de eerste single die de band vrijgaf bij het aankondigen van het nieuwe album. Deze single gaat gepaard met een prachtige videoclip die je zeker eens moet bekijken. De video is van de hand van Craig Murray, een schitterende beeldkunstenaar. Dit is zonder twijfel het zwaarste nummer van Applause Of a Distant Crowd. We ontwaren zelf zeer lage gitaartonen die ons doen denken aan Meshuggah. Het stukje metal is echter van korte duur, want na dit nummer keren we terug naar de atmosferische rock die de band heeft gekozen als rode draad voor deze tweede langspeler. Ruby Pool brengt ons terug naar deze atmosferische rock. Een nummer die zeer in de smaak viel van menige reviewer.

Het album is ondertussen sinds medio oktober uit en we hebben kunnen merken wat de band band ermee bereikt heeft. Op een bepaald moment stond VOLA op de eerste plaats van bestverkochte rockalbums en belandden ze op een achtste plaats in de iTunes Metal Charts. Zeker niet slecht voor een band als VOLA, wetende dat dit nog maar hun tweede langspeler is in een genre die nu niet meteen de populairste is.

Terug naar onze plaat, Alien Shivers is het volgend nummer en tevens de laatste single die de de band publiceerde voor het lanceren van de plaat. Ook deze track gaat gepaard van een videoclip. Deze keer aan de hand van bassist Nicolai Mogensen in samenwerking met zijn partner, Anne. De video is een stopmotion en heeft weken werk gevergd om in elkaar te steken.

Het album gaat verder in dezelfde lijn als de vorige nummers met uitzondering van het voorlaatste nummer, Whaler, terug een wat steviger nummer.

Begin deze maand had ik het geluk om de band opnieuw live aan het werk te zien op Euroblast Festival en ik kan jullie vertellen dat het een spetterende set was voor een volle zaal. Wie de band graag zelf aan het werk wil zien treft het aangezien die eind deze week in De Verlichte Geest (Roeselare) spelen, als voorprogramma van de legendarische Britse progressieve metalband, Monuments. In dit toppakket krijg je nog eens het voortreffelijke Franse Kadinja die in januari een nieuw album uitbrengt en het Finse Atlas. Progmetalfans, allen daarheen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X