Outer Heaven - Realms Of Eternal Decay
Label: Relapse Records
65
Ashley Bickx

Met Outer Heaven serveert Relapse Records ons een van zijn nieuwste aanwinsten binnen het deathgenre voor. Geen verrassing, want Relapse Records geldt als een van de vaandeldragers binnen het genre. Met Realms of Eternal Decay is deze jonge band toe aan zijn eerste volwaardige langspeler na vijf jaar druk in de weer geweest te zijn met zieltjes winnen via een demo, een ep en een split met onder andere Gatecreeper. Of Outer Heaven zich weet te onderscheiden in de schier eindeloze stroom aan deathmetalreleases, kom je hier te weten! 

Sinds 2013 werkt Outer Heaven aan zijn eigen weg naar de top. In de thuisstreek gaat het de band alvast voor de wind en zoals ieder ambitieus gezelschap, proberen ze nu hun populariteit te verleggen naar het buitenland. Begrijpelijk, want Realms of Eternal Decay is op het eerste gehoor een degelijke plaat die de luisteraar van bij de eerste nooit meteen mee zuigt in een diep, donker en zompig moeras. Wie zijn death metal liever enorm technisch heeft met quasi onmogelijke basloopjes, is bij Outer Heaven alvast aan het verkeerde adres. Deze jonge gasten zweren bij old school, niet te gecompliceerde en vooral moddervette death metal.

Passages vol blastbeats wisselen zich af met enkele trage, lome erupties, waarbij voornamelijk het perfect afgestelde geluid de aandacht naar zich toe weet te trekken. Op dat vlak heeft het label nog nooit teleur weten te stellen. De laatste worp van Skinless bevatte eveneens die sterk op de voorgrond geplaatste, allesvernietigende bass. Qua mix kon het alvast niet beter!

Het grote minpunt van deze Realms Of Eternal Decay is echter het feit dat de nummers zich met moeite van elkaar weten te onderscheiden. Het klinkt allemaal wel vrij strak en krachtig, maar na afloop een nummer opnoemen dat er met kop en schouders bovenuit steekt, is een quasi onmogelijke opdracht. Grote ‘schuldige’ hiervoor is de vocal van frontman Austin Haines. Niet dat de man beschikt over een tenenkrullend stemgeluid, maar na enkele nummers kan men toch gerust spreken van een eerder monotoon geluid. Iets meer variatie in zijn doodsrochel had dit schijfje zeker en vast wat meer ademruimte gegeven.

Desondanks is deze Realms of Eternal Decay zeker geen slechte release. Op instrumentaal vlak steken de nummers goed in elkaar en qua productie heeft Outer Heaven de juiste keuzes gemaakt. Er zit nog heel wat rek op de progressiemarge dus blijven we Outer Heaven met een halfopen oog volgen. Voorlopig klokken ze af op een 6,5, maar liefhebbers van zompige, niet te gecompliceerde, eerder rechttoe-rechtaan death metal kunnen hier gerust een half punt of zelfs meer aan toevoegen. Ga deze band vooral zelf eens ontdekken. De bal volledig misslaan, doen ze in ieder geval niet! Nu maar hopen dat de punten van kritiek in acht genomen worden en dat de volgende plaat een regelrechte schot in de roos is.

Tracklist:

  1. Vortex of Thought
  2. What Lies Beneath
  3. Pulsating Swarm
  4. Multicellular Savagery
  5. Echoes From Beyond
  6. Tortured Winds
  7. Bloodspire
  8. Sacrificial Evolution
  9. Putrid Dwellings
  10. Decaying Realms

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X