Sons Of Apollo @ Le Kursaal – Limbourg – 10/10/2018
Yngwie Vanhoucke

Afgelopen zomer stonden ze op festivalpodia over gans Europa, sinds halfweg september vertoeven ze opnieuw in Europa waar ze de kleinere zalen aandoen ondanks de vijf grote namen die deze superband vormen. Sons of Apollo is back in town en de town van vandaag is Limbourg, een dorp van net geen 6.000 zielen tussen Verviers en Eupen in het oosten van de Waalse provincie Luik.

Een half uur voor tijd mag het voorprogramma al opdraven in de halfgevulde voormalige balzaal van VZW Le Kursaal. De zaal achteraan de kroeg kan tot duizend bezoekers herbergen, helaas voor beide bands hebben niet zoveel muziekliefhebbers de verplaatsing gemaakt ondanks het niveau van de hoofdact.

Dilemma is een Nederlandse band die een jaar of vijf stillag en inmiddels terug is opgericht met een nieuwe zanger, niemand minder dan de Brit Declan Burke die twee jaar geleden met Book of Secrets een pracht van een album uitbracht.

Veel ruimte heeft de band niet on stage, alle vijf op één rij vooraan het podium waarvan de helft ingepalmd wordt door de keyboards van de stichter Robin Z en drummer Collin Leijenaar, bekend van o.a. Kayak of Neal Morse Band, met daar tussenin Dec Burke, gitarist Paul Crezee en bassist Erik van der Vlis.

Na een wat onwennig begin met technische klankproblemen geraken zowel band als publiek opgewarmd. Aantrekkelijke progressieve rock vult de zaal, jammer dat een aantal Duitse metalheads de prog rock niet kunnen appreciëren, de rest van het publiek likt duimen en vingers en onthaalt regelmatig de band op een denderend applaus. Zanger/gitarist Burke is blij als een kind, de rest van de band blijft stoïcijns al kan er wel hier en daar een smile ontwaard worden op de gelaten van de Nederlanders. Het drumwerk van Collin Leijenaar valt op en dit uitsluitend in de positieve zin, net als het zangtalent van Declan Burke.

Wie progressieve rock apprecieert moet deze band in het oog houden en waarom ook niet eens Book of Secrets van Dec Burke beluisteren. De band brengt begin november Random Acts Of Liberation uit via de Nederlandse label Butler Records.  

Het is 20:45 uur als we in de duisternis van het podium knipperende LED-lichtjes ontwaren achter de toneelschermen. Even later betreden de vijf topmuzikanten van Sons of Apollo het podium, aangevoerd door Ron “Bumblefoot” Thal gewapend met zijn Franse double neck Vigier DoubleBfoot voorzien van één fretless arm. Collega Bobby Sheehan, tevens bassist bij Mr. Big, heeft naar goede gewoonte ook een double neck rond zijn nek hangen, eentje van Japanse makelij weliswaar.

Na een aantal noten komt Jeff Scott Soto met zijn onafscheidelijke sjaal zijn collega’s vervoegen om meteen de eerste strofen van God of the Sun te brengen, het eerste nummer op Psychotic Symphony en een pracht van een nummer. De toon is gezet voor de rest van de avond.

Al snel valt de goede sfeer tussen de bandleden op. Regelmatig worden geintjes onder elkaar uitgehaald en daar is meestal grapjas Jeff Scott Soto verantwoordelijk voor zoals wanneer die een Jupiler voor zichzelf wilt houden terwijl Ron Thal ook wel een biertje lust.

Na drie eigen sterke nummers wordt het publiek getrakteerd op Just Let Me Breathe, een nummer van Dream Theater uit het enige studio-album van de progmetalmastodonten waaraan Derek Sherinian zijn medewerking verleende als bandlid. Een cover die minstens even goed als het originele gebracht wordt door de nieuwe superband.

Na Labyrinth krijgen we een bassolo van Billy Sheehan waarin deze nog eens aantoont waarom hij één van de beste hedendaagse bassisten is, een solo dat net voorbij de drie minuten duurt en op geen enkel moment het publiek verveelt.

Setlist

 • God of The Sun
 • Sign of Times
 • Divine Addiction
 • Let Me Breathe (Dream Theater Cover)
 • Labyrinth
 • Billy Sheegan Solo
 • Lost In Oblivion
 • Vocal Solo
 • Soto + Ron … Tribute To Queen … Save Me
 • Alive
 • Instrumental … Pink Panther
 • Opus Maximus
 • Figaro’s Whore + Keyboard solo met vleugje Eruption
 • Lines In The Sand (Dream Theater Cover)

Encore

 • Coming Home

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

juni

Geen concerten

july

Geen concerten

X