Anaal Nathrakh - A New Kind Of Horror
Anaal Nathrakh - A New Kind Of Horror
label: Metal Blade Records
85
Bart Van Gestel

A New Kind Of Horror markeert enerzijds het tiende album van Anaal Nathrakh. Aan de andere kant markeert dit ook het twintigjarige bestaan van het Britse extreme metal instituut. Amped-Up ging luisteren en zocht uit welke richting de band uit is gegaan.

We kunnen nog geen twee jaar aftikken sinds de release van hun vorige kraker The Whole Of The Law. Productief als ze zijn, ligt A New Kind Of Horror alweer in de winkel voor de fans van het zotste wat er tegenwoordig te krijgen valt op vlak van metal.

Verwacht je andermaal aan een dik half uur gevuld met complexe tracks die de randen van de waanzin (en daar ver voorbij) opzoeken. Vocaal gezien schreeuwt en zingt Dave Hunt, a.k.a. V.I.T.R.I.O.L. zich helemaal murw. Daarbij schuwt hij de King Diamond-falsetto trucjes niet.

Van songstructuur is regelmatig geen sprake, waardoor je als luisteraar heerlijk alle steunpunten vakkundig worden ontzegd. Het geheel voelt weerom mechanisch koud aan. De grote lijnen van de songs op A New Kind Of Horror zijn opgebouwd met industrial elementen. De songteksten zijn hier de grootste profiteurs van. Het grote thema op deze nieuwe Anaal Nathrakh is te vinden in de verhalen en gedichten geschreven door soldaten tijdens de eerste grote wereldbrand. Dit in combinatie met rake samples van vallende kogelhulzen (op Forward!) zorgen voor een bijna emotionele ervaring.

Naar eigen zeggen ontstond A New Kind Of Horror niet uit noodzaak. Ook werd niet naar vorige releases gekeken om te bepalen hoe men verder zou gaan. Er werd vanuit het buikgevoel gewerkt zonder enige vooringenomenheid. De schrijftandem Mick Kenney / Dave Hunt wisten vooraf dus niet hoe de song uiteindelijk zou gaan klinken. Als het primaire idee was om een lekkere headbanger neer te zetten, dan bleken ze uiteindelijk met een 300 beats per minute apocalyptisch vehikel te zitten.

De band zocht en vond vocale medewerking bij Bleeding Through-zanger Brandan Schieppati. Hij is te horen in de refreinen van Vi Coactus. Daarnaast is er nog een mystery guest met wat soleerwerk op zijn naam. Hij krijgt krediet op de plaat als Danny the Complete Lunatic… what’s in a name.

A New Kind Of Horror is simpelweg de volgende stap in het Anaal Nathrakh-universum. Er valt geen bijzondere betekenis te zoeken in de songs of de gehele plaat. Deze is gewoon ontstaan zoals ze ontstond. De gezonde spontaniteit maakt van deze tiende Anaal Nathrakh-plaat een fris en ongedwongen half uurtje extreme metal om de gevorderde luisteraar bezig te houden. Er worden geen nieuwe horizonten opgezocht. De band blijft dicht bij het vertrouwde concept en is daarmee een geruststelling voor de fans.

Bij wijze van kado heeft Metal Blade het volledige album zomaar op zijn Youtube-kanaal gezet. Wij zijn zo vrij geweest de link hieronder neer te zetten zodat U zelf kan genieten van een van de meest compromisloze en in-your-face releases van 2018.

Tracklist:

  1. The Road To…
  2. Obscene as Cancer
  3. The Reek of Fear
  4. Forward!
  5. New Bethlehem/Mass Death Futures
  6. The Apocalypse Is About You!
  7. Vi Coactus
  8. Mother of Satan
  9. The Horrid Strife
  10. Are We Fit for Glory Yet? (The War to End Nothing)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X