Evil Invaders + Spoil Engine + Carnation / Trix Antwerpen / 22-09-2018
Bart Vereecke

Met drie fraaie namen van eigen bodem, wist men me afgelopen zaterdag te overtuigen nog eens naar Trix af te reizen en daarbij horend de Kennedytunnel te trotseren. Wonderwel was het een rustige doortocht onder de Schelde, wat gelukkig niet kan gezegd worden van de wervelwind, genaamd Evil Invaders. Het Limburgse collectief weet deze keer uit te pakken met een totaalspektakel waarbij we getrakteerd worden op een extra lange set, inclusief volledige showproductie. Dit alles in het kader van een live-dvd- opname. Om het publiek op de gewenste temperatuur te krijgen, gooit men niemand minder dan Spoil Engine & Carnation in de strijd.

Carnation

Er zijn slechtere zaken om je avond mee te starten, dan een stevige brok Carnation. Met dit vijftal uit Heist-op-den-Berg staat zonder twijfel de beste deathmetalband op de planken die ons land te bieden heeft. Met zijn eerste studioalbum, Chapel of Abhorrence, weet Carnation nogal wat lovende reviews bijeen te sprokkelen. De titel voor “beste Belgische release” lijkt dit jaar dan ook niet meteen op een fotofinish af te stevenen.
Ook vanavond in Antwerpen zijn we toch wel onder de indruk van wat Carnation weet te brengen. De goed geoliede machine kan al van bij de opener The Whisperer rekenen op een nagenoeg perfecte sound, waarbij ook de geluidsman uitstekend werk levert. Brulboei Simon Duson weet het vroege publiek zonder enig probleem in te pakken met zijn briesende vocalen. Het moet gezegd dat veel frontmannen een puntje kunnen zuigen aan de présence van deze kerel. Het bloederige gezicht van Duson spreekt boekdelen, wat een overtuiging!
Een setlist die normaliter veel nummers van Chapel of Abhorrence bevat, raast werkelijk voorbij waarbij punten van kritiek uitblijven. Hoogtepunten vertalen zich in het verschroeiende Hellfire, het meeslepende Sermon Of The Dead en persoonlijke favoriet, Explosive Cadavers. De vele tempowissels zorgen dat het geheel muzikaal blijft prikkelen en geen moment gaat vervelen. Een ijzersterke live-performance met dito sound maakt dat Carnation tot ver over de landsgrenzen bejubeld zal worden, en helemaal klaar lijkt om Europa te gaan veroveren.
Een ouderwetse brok death metal wordt gesmaakt door het talrijke publiek, dat vroeg komt opdagen. Onder welverdiend applaus mag Carnation dan ook terugkijken op een geslaagde doortocht.

Setlist:

 1. The Whisperer
 2. Hellfire
 3. Chapel Of Abhorrence
 4. Necromancer
 5. Plaguebreeder
 6. Sermon Of The Dead
 7. Explosive Cadavers
 8. Fathomless Depths

 

Spoil Engine

Na even op adem te zijn gekomen aan de bar, is het tijd voor de West-Vlaamse streekgenoten van Spoil Engine. Pas laat werden zij alsnog aan deze knappe line-up toegevoegd. Een stevige dosis metalcore gaat vrij fris en netjes klinken, zeker na wat Carnation ons voorheen liet op kauwen. Spoil Engine wil meteen stevig van leer trekken, met het opzwepende Doomed To Die. De techniek laat het vijftal hier wel even in de steek, want snarenplukker Bart Vandeportaele kent meteen de nodige problemen om zijn gitaargeluid de zaal in te kunnen knallen. Ook Iris ‘het oog wil ook wat’ Goessens moet even geduld uitoefenen alvorens ze haar grunts over Trix kan laten neerdalen. Dit euvel is gelukkig snel opgelost, en met een rugzak vol ervaring weet Spoil Engine dit ook fraai weg te deemsteren.
We krijgen een strakke setlist op ons afgevuurd die zich beperkt tot zeven nummers, allen afkomstig van de bands laatste werk, Stormsleeper. Hiervan weten het doortastende Black Sails en het afsluitende combo Stormsleeper & Disconnect het meest bekoren.
Stichtend bandlid Steven ‘Gaze’ Sanders werpt enkele tevreden blikken richting publiek, dat voor het eerst deze avond echt in beweging komt. Mooie verdienste op zich…
Makkelijk is het niet, wanneer je moet komen aantreden na de brutale moordmachine als Carnation. Feit is dat Spoil Engine hier goed mee weg komt, en slaagt in zijn opzet Trix wat in beweging te brengen en de temperatuur in de zaal op te krikken.
Stilaan wordt het uitkijken wanneer dit collectief met nieuw werk op de proppen komt. In tussentijd kunnen we de band nog live aan het werk zien op onder meer Evil Or Die Fest, waar Spoil Engine een thuismatch te spelen heeft.

Setlist:

 1. Doomed To Die
 2. Hollow Crown
 3. Wastelands
 4. Black Sails
 5. Silence Will Fall
 6. Stormsleeper
 7. Disconnect

 

Evil Invaders

Nadat we ons hebben tegoed gedaan aan een fris glaasje gerstenat van brouwerij Moortgat begeef ik me terug naar de zaal die plots een pak voller lijkt te staan dan voorheen het geval. Knap om zien dat de massa present tekent voor een stukje Belgische muziekgeschiedenis, want vanavond staat natuurlijk volledig in beeld van de dvd-opname van Evil Invaders. Dat de sfeer goed zit moge bij deze wel duidelijk zijn, want het publiek scandeert het genootschap rond Johannes Van Audenhove werkelijk de planken op.
Na een sfeeropwekkende intro is het zover, en weet het jonge geweld ons meteen aardig bij onze strot te grijpen met het bijzonder energieke As Life Slowly Fades. Wie dacht dat Evil Invaders van Trix ook maar één spaander heel zou laten was eraan voor de moeite, want de uitstekende start kent een dito vervolg in de vorm van Pulses Of Pleasure. Zanger/frontman Johannes Van Audenhove aka Joe is goed bij stem en lijkt wel over een longinhoud van tien liter te beschikken. Het geheel ziet er heel dynamisch uit, met flink wat bedrijvigheid waar te nemen op het podium.
Bij het verwoestende Mental Penitentiary gaat het spreekwoordelijke dak er voor een eerste keer helemaal af. Ondertussen waan ik me ergens begin jaren ’80 op een optreden van Exciter.
Na dit alles moeten de heren van Evil Invaders even op adem komen, en gaan her en der wat tandwielen draaien aan microstatieven op het podium. Om maar te zeggen, er is goed nagedacht over deze show, die tot in de puntjes verzorgd lijkt te zijn.
Met het krachtige duo Broken Dreams In Isolation en Feed Me Violence komt een eind aan die stilte, waarbij er meteen heel wat beweging komt in de massa. Iedereen lijkt wel crowdsurfend op die nu al legendarische beelden te willen staan, en zo hoort het ook.
Als we al héél kritisch mogen zijn, moet gezegd dat het geluid her en der wel wat beter kon. Het waanzinnige strakke tempo zorgde ervoor dat het geheel bij momenten chaotisch ging klinken. Maar ah, we hebben het nog steeds naar onze zin, en het glas is nog halfvol, zo blijkt.
Kosten noch moeite worden gespaard met een bijzonder keurig podium, waarbij het sierlijke drumstel van Senne Jacobs toch wel in het oog springt. Alsook weet men ten gepaste tijde uit te pakken met wat vuurwerk en een rookgordijn.
De show dendert op een razend tempo verder, en uitschieters Among The Depths Of Sanity en Fast, Loud ‘N’ Rude gaan erin als zoete koek.
Met een uitgebreide setlist waarbij zowel Pulses of Pleasure & Feed Me Violence uitgebreid aan bod komen pakt Evil Invaders wel héél stevig uit, maar de kelk gaat leeg tot op de bodem.
Dit totaalspektakel wordt door Evil Invaders dan ook in stijl afgesloten met achtereenvolgens het scherpe Raising Hell & Victim Of Sacrifice, respectivelijk afkomstig van de ep’s In For The Kill & Evil Invaders.
Evil Invaders weet vanavond vriend en vijand te verrassen met een wervelend spektakel om duimen en vingers bij af te likken, en stelt een voorbeeld aan heel wat andere Belgische bands met een geweldige show waarvan we later nog kunnen nagenieten tot in de huiskamer. Zij die er inspiratie uit putten hebben bij deze een goed voorbeeld…

Rest ons enkel nog een speciaal dankjewel aan Greet Druyts voor bijgevoede foto’s.

Setlist:

Intro

 1. As Life Slowly Fades
 2. Pulses Of Pleasure
 3. Shot To Paradise
 4. Mental Penitentiary
 5. Broken Dreams In Isolation
 6. Feed Me Violence
 7. Stairway To Insanity
 8. Among The Depths Of Sanity
 9. Oblivion
 10. Master Of Illusion
 11. Witching Hour
 12. Fast, Loud ‘N’ Rude
 13. Raising Hell
 14. Victim Of Sacrifice

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X