Crossfaith - Ex_Machina
70
Bjorn Wielockx

De Japanse metalcoreband Crossfaith heeft geen introductie meer nodig. Na twee kanjers van shows op Grasop Metal Meeting zal iedereen ondertussen wel weten waarvoor de band staat. Staalharde muziek gecombineerd met elektronische invloeden. Het levert een chaotisch geheel op welke, ook door een groot deel van de metalcommunity, gesmaakt wordt. Met Ex_Machina ligt het vijfde album zo’n maandje in de rekken.

De debuutplaat The Artificial Theory For The Dramatic Beauty, welke in 2009 verscheen, heb ik een kans gegeven maar wist me niet te overtuigen.  Het geheel was zeker niet slecht maar het technogehalte was te nadrukkelijk aanwezig en had weinig binding met het totaal plaatje. Indertijd voelde het allemaal wat te geforceerd aan. Vier langspelers later ben ik benieuwd of Crossfaith me alsnog kan overtuigen.

Nog steeds kiezen de Japanners om het elektronische er vingerdik op te leggen. Al weet het nu wel een geheel te creëren, ook al is het er eentje dat vooral bestaat uit chaos. Op deze Ex_Machina staat er één nummer waar de elektronische invloeden fel teruggeschroefd werden: Lost In You. Laat dit nu juist het misbaksel van deze vijfde telg zijn geworden. Naast de elektronische invloeden werd ook de adrenalinerush achterwegen gelaten, wat een zeer lome maar vooral overbodige track oplevert.

Om het album wat meer cachet te geven, mochten er twee guest vocals opdraven. De hiphopper Ho99o9 is niet zo bijzonder, maar met Rou Reynolds wist de band wel een zeer opvallende naam uit te nodigen. De Brit is de frontman van Enter Shikari, dé grondlegger van het hele genre. Bij zijn eerste noten hangt er een typische Shikari-vibe, welke in geen tijd verandert in de gekende chaotische sfeer van Crossfaith, heerlijk gewoon.

Net zoals met de debuutplaat werd ik niet omvergeblazen door Crossfaith, al begrijp ik het nu wat beter. De chaos in combinatie met de zware techno geeft zo’n adrenalinebom als eindresultaat. Al blijft het voor mij een opdracht om de hele plaat met volle goesting te beluisteren. Voor de fans van deze Japanse band zal ook deze vijfde plaat niet teleurstellen.

Tracklist:

 1. Deus Ex Machina
 2. Catastrophe
 3. The Perfect Nightmare
 4. Destroy
 5. Freedom
 6. Make A Move
 7. Lost In You
 8. Wipeout
 9. Milestone
 10. Eden In The Rain
 11. Twin Shadows
 12. Daybreak
 13. Faint

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X