GMM18 preview 1: the sound from the underground
Bart Van Gestel

Het duurt niet zo lang meer voor we ons weer mogen begeven naar de Desselse Stenehei voor een nieuwe editie van de Graspop Metal Meeting. De organisatie toverde deze keer een vierde festivaldag uit haar wittekonijnenhoed met een knoert van een headliner erbij voor donderdag: Guns N’ Roses. De volgende dagen en weken mag u traditiegetrouw van de Amped-Up-redactie weerom een oplijsting verwachten van de bands die wij de moeite vinden om te beleven. Deze keer geen Top 50 of dagindeling als preview. We zochten – en vonden – een andere insteek. Vele bands leken een of andere connectie onderling te hebben. Wij verbinden deze puntjes met mekaar en hebben hierop verschillende categorieën voor u klaargezet. Vandaag de eerste in de categorieën: de minder bekende, obscuur overkomende, meer extreme bands, oftewel: the sound from the underground tekent present op GMM18.

Kataklysm (donderdag – 23:30-00:20 – Metal Dome)

Als drie en een half uur Guns N’ Roses toch een tikje te veel van het goede is kan je even breaken bij Kataklysm. Deze Canadezen zijn de uitvinders van de Northern Hyperblast. Kataklysm staat garant voor een brute portie melodische death metal. Drie jaar geleden kwamen ze op de Graspop Metal Meeting hun vorige langspeler Of Ghosts And Gods presenteren. Deze keer hebben ze weeral nieuw werk klaar: Meditations. De plaat komt op 1 juni uit, net op tijd dus om ingespeeld te geraken zodat je flink mee kan brullen!

Akercocke (vrijdag – 13:15-14:05 – Marquee)

Twaalf jaar moesten we wachten op een tweede passage op Graspop. Akercocke ging immers een tijdje op non-actief. In 2016 kwam er echter terug leven in de band. Ze gingen aan het schrijven en vorig jaar kwam Renaissance In Extremis uit. De titel van de plaat dekt de volledige Akercocke-lading: de wedergeboorte van de extreme metalband. De band combineert elementen uit black en death metal met klompjes progressieve muziek. Een heerlijk opwarmertje voor de optimaal geprogrammeerde vrijdag voor de liefhebbers van extreme metal.

Septicflesh (vrijdag – 17:45-18:35 – Marquee)

Nu de Grieks-Europese tragedie in het nieuws naar de achtergrond is gedrukt, kunnen we weer focus leggen op wat wél lekker loopt. Naast yoghurt heeft het land nóg een uitstekend exportproduct: Septicflesh. Death metal met een gi-gan-tische dosis bombast mag je verwachten. In september 2017 kwam de band nog met het veelgeprezen Codex Omega. Dit album zagen we in behoorlijk wat jaarlijstjes op erg hoge plaatsen opduiken. Dit alleen als is voldoende reden om je avondeten te vervangen door glazen, exuseer, plastic boterhammen en je kont die marquee in te hijsen!

Vader (vrijdag – 19:25-20:15 – Marquee)

Vader is zo’n band die weinig tot niets verkeerd kan doen, zonder daadwerkelijk als uitblinker te boek te staan. Vreemd eigenlijk, want als ik aan de aller dikste deathmetalvocals denk, dan staat oer-metalhead en brute brulboei Peter Wiwczarek hoog genoteerd in dit lijstje. Waar Poolse bands als Decapitated en het nog grotere Behemoth de scepter zwaaien in Polska deathmetalland, weet ik wel waar ze de mosterd eens haalden. Vader is een band met louter klassiekers in de discografie met krakers als Welcome to the Morbid Reich en het laatste feit Dark Age. Ga deze band zien, trust me it’s worth it! GOD IS DEAD, DEAD, HELLELUYAH!!

Vader

Watain (vrijdag – 20:55-21:55 – Marquee)

Wie niet schuw is van een flinke coup de théatre in de vorm van blasfemische rituelen, vuur in vele vormen en een ongezonde dosis geronnen bloed doet er niet slecht aan naar Watain te gaan kijken en luisteren. Trident Wolf Eclipse, Watains nieuwste werk, kwam begin dit jaar uit en markeerde een nieuw hoofdstuk in het bestaan van deze band. Waar het vorige album hier en daar wat minder goed op de maag lag bij de fans, doet Trident Wolf Eclipse helemaal wat je van Watain verwacht: genadeloos toeslaan met black metal van het hoogste niveau.

Watain

Watain (foto credit Levan TK https://www.facebook.com/levan.tk.9)

Savage Messiah (vrijdag – 11:15-11:55 – Metal Dome)

Wie houdt van een stevige portie thrash metal met een lichte melodische toets kan donderdag maar best niet al te laat onder de wol kruipen, want om iets over 11 staat er een band van formaat geprogrammeerd in de Metal Dome. Qua populariteit behoren ze nog steeds tot de underground, maar de liefhebbers die vertrouwd zijn met het geluid van Savage Messiah zullen absoluut kunnen beamen dat deze jonge Britten alles in huis hebben om uit te groeien tot een klepper van wereldniveau. Na drie albums bij een kleiner label, werd er vorig jaar een platendeal getekend bij het grotere Century Media Records wat resulteerde in Hands Of Fate. Een plaatje dat op het einde van 2017 naar huis kon vertrekken met de award voor ‘album van het jaar 2017’. Wie deze band echter totaal niet kent, moet daar dringend verandering in brengen. GMM18 vormt hier alvast een ideale opportuniteit voor!

Wolves In The Throne Room (vrijdag – 22:00-23:00 – Metal Dome)

Ik zie als redacteur van Amped-Up zo’n slordige 40-60 bands per jaar. Dat is een bos dat je door de bomen soms niet meer ziet. Laat dat nou net een van de hoofdthema’s zijn van de band die mij vorige jaar, met grote afstand, de show van het jaar bezorgde. Wolves in the Throne Room in 013 was een belevenis die in mijn ziel gebeiteld staat. Deze goden der atmosferische black metal zijn een cultband van epische proporties en hebben een sound waar de sfeer en grandeur van de macht der natuur vanaf druipt. Na een trilogie van meesterwerken en een spacey electro plaat zijn ze terug met het keiharde, terug naar de roots epos Thrice Woven. Een plaat die ik vrijwel dagelijks luister en met reden. Dit zijn de nieuwe helden van black metal, al komen ze niet uit Noorwegen, de sound is onmiskenbaar.

Neurosis (vrijdag – 23:30-00:30 – Metal Dome)

Grondleggers. Dat is het minste wat je van Neurosis kan zeggen. Wat ooit een hardcore punkband was, wordt later met album Souls At Zero de padvinder van de post-metal. Het genre dat sfeervolle, rustige, bijna ambient stukken laat contrasteren met muren van geluid. Deze laatste hebben dan het effect van een moker op een kerkklok terwijl je met je hoofd in de klok hangt. Laat je op GMM18 een uur lang onderdompelen in de nec-plus-ultra van de post metal door het Amerikaanse Neurosis.

Neurosis

Bölzer (zaterdag – 12:00 – 12:40 – Marquee)

Bölzer is een band die al tien jaar bestaat, maar nog slechts een volledige plaat onder zijn arm heeft. Ja er zijn drie ietwat lijvige ep’s aan vooraf gegaan. Het is pas in 2016 dat Hero uitkomt. Bölzer zoekt en vindt daarop een eigen geluid en geeft zichzelf daarmee prompt een cultstatus in de underground. De band presenteert black/death metal met episch gezang uit de strot van KzR. Het is meer dan kaas dat Zwitserland ons presenteert. Zie bijvoorbeeld naar Celtic Frost. Zie bijvoorbeeld naar Bölzer. Fans van ‘het mag iets meer zijn’ springen op zaterdag dus maar best vroeg uit de veren.

[bandcamp album=1214024376 bgcol=FFFFFF linkcol=4285BB size=grande]

Marduk (zaterdag – 19:20 – 20:20 – Marquee)

Vernoemd naar de Babylonische half draak half god, verdoemd om hun al dan niet pseudo-nazistische beeldtaal en verbannen in diverse landen en venues vanwege hun inktzwarte boodschap. Jawel, we hebben het hier over Marduk, een van de pioniers en grondleggers van de Zweedse tak van de blackmetalboom. Ten tijde dat de second wave of black metal voet aan de grond kreeg in buurland Noorwegen, timmerde frontman Morgan al aan de weg met zijn eigen kijk op het genre. Een weg bezaaid met haat, dood en verderf die regelrecht naar de hel leidt. Met klassiekers als Opus Nocturne en Panzer Division Marduk onder de riem, wordt deze band alleen maar sterker en kijk ik al uit naar aanstaande ritueel in zwarte magie genaamd: Viktoria. “Up with those horns!”

Marduk

At The Gates (zaterdag – 21:00-22:00 – Marquee)

At the Gates was de band die voor mij destijds de brug sloeg van hardcore naar metal. Slaughter of the Soul mag met recht een van de meest invloedrijke platen uit de metalgeschiedenis genoemd worden, een plaat dat een geheel genre voorgoed op de kaart zette. Mijn wanhoop was dan ook groot toen ze in 1996, voordat ik ze live had kunnen bewonderen, de pijp aan Maarten gaven en het doek viel. Onsympathiek. Gelukkig kwamen ze terug in 2007, om het gapende gat dat In Flames had achter gelaten in melodic death metal en kon ik ze alsnog bewonderen op de reünie show op Graspop 2008. At War with Reality bewees dat de mannen het nog niet verleerd hadden en een comebackplaat konden schrijven als geen ander. Nu, na weer een jaar of vier komt de opvolger: To Drink from the Night Itself en je mag me vast geloven: het is wederom een juweel in de kroon van At The Gates. Ik kan niet wachten om dit weer bezig te zien op de wei in Dessel.

Shining (SE) (zondag – 15:40-16:30 – Marquee)

Wie zich op de laatste dag GMM18 nog even wil verdiepen in een sfeer waar duistere, negatieve gedachten de toon zetten, heeft nog een aardige kluif aan Shining. Begin dit jaar kwam dit Zweedse collectief nog aankloppen met nieuw werk, getiteld: X – Varg Utan Flock. Een plaat waarin zanger/boegbeeld Niklas Kvarforth de verwoestende pijn van zijn gestoorde geest en de ondraaglijke pijn van zijn ziel weet bloot te leggen. Dit alles samen maakt van dit album een indrukwekkend staaltje suicidal black metal die hoge toppen zal scheren in menig eindejaarslijstjes. Na de zegetocht van twee jaar geleden lijkt het zo dat Shining helemaal klaar is om Dessel opnieuw in te pakken.

Carnivore A.D. (zondag – 17:10-18:00 – Marquee)

14 april 2010. Op deze datum zorgde het overlijden van Peter Steele voor een schokgolf door de metalwereld. Geen Type O Negative meer. Geen Carnivore meer… tot nu dus. Na een eenmalige show van de overgebleven bandleden (in de Retaliation line-up van de band) bleek er nog meer zin te zijn om te spelen. Een unieke kans dus om Carnivore songs live te aanschouwen. De Graspop line-up zal bestaan uit Louie Beato (drums), Marc Piovanetti (gitaar), en Baron Misuraca op zang. Bereid je voor op Sex and VoilenceJesus Hitler en Race War! Let op, onderstaande video is NSFW, en nog met wijlen Peter Steele.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X