Skinless - Savagery
Label: Relapse Records
85
Ashley Bickx

Bepaalde zaken spreken zo voor zich dat het bijna beangstigend begint aan te voelen. Het gegeven dat Skinless garant staat voor een portie hondsbrutale death metal kan hier als sluitend voorbeeld aangehaald worden. Met Savagery zijn deze New Yorkers inmiddels toe aan langspeler nummer zes, waarbij wederom heel wat botten gebroken, vlees afgerukt en schedels opengespleten zullen worden. Relapse Records, gespecialiseerd in het aantrekken van sterke death metalbands, zal ervoor zorgen dat de liefhebbers van het genre vanaf 11 mei terecht kunnen bij hun platenboer. Wie toch liever eerst enkele reviews afwacht, zit hier alvast gebeiteld!

New York mag binnen het metalgenre dan wel voornamelijk bekend zijn voor zijn hardcore scene, dit neemt niet weg dat ook andere subgenres welig tieren in deze metropool. Neem nu death metal.bijvoorbeeld, want Skinless mag na 25 jaar stilaan beschouwd worden als een gevestigde waarde, die steevast zijn eigen ding doet en geen millimeter afwijkt van zijn vaste concept. Als band evolueren is tof, maar soms kan het ook geen kwaad om compleet het tegenovergesteld doen. Iets wat de heren van Skinless maar al te goed begrijpen, want ook deze Savagery is wederom een knaller van formaat geworden.

37 minuten. Meer is er blijkbaar niet nodig om de luisteraar met het schuim op de mond achter te laten. Savagery is misschien wel het meest brute, maar ook het meest gevarieerde album uit de Skinless-cataloog en dat wil heel wat zeggen, want Trample the Weak, Hurdle The Dead was ook al een beestig schijfje Het brutale tiert nog steeds welig, maar daarnaast is de band niet bang om het tempo er volledig uit te halen en via een intermezzo zowaar een gevoelige snaar te raken. Zo geeft Reversal Of Fortune de luisteraar wat ademruimte om de kracht van dit stukje muziek volledig in zich op te kunnen nemen, want de eerste drie nummers zijn steevast moordmachines, die uitblinken in lompe brutaliteit vol agressie en ‘gore’. De fans mogen gerust zijn, want zoals de naam al doet vermoeden, is er aan ‘gore’ op deze Savagery alvast geen gebrek.

Wat dit schijfje echter een niveau hoger tilt, is de productie. Waar de standaard heden ten dage ook voor death metal enorm hoog ligt op het vlak van mixing, kan het af en toe enorm veel deugd doen om een vuil, lomp en gortdroog geluid voorgeschoteld te krijgen. Wie dergelijke productie een warm hart toedraagt, zal aan deze Savagery alvast geen buil vallen. Naast de lompe productie zorgen ook de gutturale, bestiale erupties van frontman Sherwood Webber en de bij momenten flitsende gitaarsolo’s voor het nodige vuurwerk. Voeg daar nog een ronkende bass aan toe en je krijgt een allesvernietigende cocktail voor de kiezen. Quasi alle nummers weten een blijvende indruk na te laten, maar het is vooral de Crowbar cover High Rate Extinction waarmee deze heren hoge ogen weten te gooien. Het is nog maar eens bewezen dat death metal geen genre is dat met de oogkleppen op door het leven gaat.

Savagery is absoluut een nieuw hoogtepunt in de uitgebreide carrière van Skinless. De eerste helft van 2018 behoort stilaan tot het verleden, maar het is nu al duidelijk dat het qua death metal een zeer mooi jaar belooft te worden. De kans is dan ook uiterst reëel dat het genre vertegenwoordigd zal zijn in menig jaarlijstjes. Voor deze Savagery zal een plek in de top tien misschien net iets te hoog gegrepen zijn, maar een plek in de top twintig is zeker en vast geen utopie. Verplichte aanschaf voor de fans van brute, allesvernietigende en niet te gecompliceerde death metal!

Tracklist:

  1. Savagery 
  2. Siege Engine
  3. Skull Session
  4. Reversal Of Fortune
  5. Exacting Revenge
  6. Medieval
  7. Line Of Dissent
  8. Cruel Blade Of The Guillotine
  9. The Hordes
  10. High Rate Extinction

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X