Access Unlocked - Cosmos
90
Bjorn Wielockx

Access Unlocked, een band uit Tessenderlo, heb ik vanaf de opstart op de voet gevolgd. De eerste keer dat ik ze aan het werk zag was in het plaatselijke jeugdhuis Tessloo. Muzikaal gezien was het geen hoogvlieger, maar de gedrevenheid waarmee de toen nog tieners op het podium stonden was ongezien. De energie die de shows van Access Unlocked zo kenmerken zijn nog steeds een belangrijke factor binnen de band, alleen zijn de pubers volwassen mannen geworden. Sinds enkele dagen is de nieuwste ep Cosmos beschikbaar op Spotify. Komende zaterdag stelt de band zijn nieuwste telg voor aan het grote publiek in het jeugdhuis van Ham. Of het de moeite loont om af te zakken kom je te weten in onderstaande review.

In 2014 bracht de band de eerste ep op de markt. Human Ideals heb ik ondertussen helemaal grijs gedraaid, en dat is nog licht uitgedrukt. Al de nummers die op deze debuut ep prijken hebben hun eigen karakter en sterkte. Hierdoor heb ik de schijf verschillende keren in zijn totaliteit beluisterd en telkens werden de nummers beter. Access Unlocked had met Cosmos de moeilijke taak om dit straffe nummertje nog eens over te doen. Wie de band vorig jaar aan het werk zag, kreeg hier en daar al een voorsmaakje voorgeschoteld. Met Dreamers Unite en Side By Side leverden ze twee verschillende songs af. Vooral Dreamers Unite wist me alles behalve te overtuigen. Ik was benieuwd of deze Cosmos dezelfde kracht uitstraalde als zijn voorganger.

Persoonlijk had ik verwacht dat we na de meer dan uitstekende debuut ep een eerste full-album gingen krijgen. Na een gesprek met de gitarist Sam Peeters werd het me duidelijk dat de band dit zelf ook had gewild, maar dat dit gewoon geen optie was. Financieel staat de band nog niet zo sterk, hopelijk zal deze Cosmos daar verandering in brengen. Net zoals op de eerste telg staan er op deze Cosmos vijf hoogstaande metalcorenummers. De brutaliteit heeft wat plaats moeten maken voor technisch verfijnde gitaarlijnen. Het geheel wordt hierdoor getemperd maar geen nood! Nog steeds heeft de band dat typisch rauwe element, door de wel zeer pure vocal van Steven Jackson.

Met Nebulae heeft de band een schot in de roos afgevuurd. Deze track is voor mij zonder twijfel, de beste die tot dusver dit jaar het levenslicht zag. Access Unlocked kleurt graag buiten de lijntjes waardoor het keuzepalet voor hen des te uitgebreider wordt. Nebulae heeft een zuiders tintje, enkele keren trekt de band de sombrero aan om als mariachi een andere sfeer te scheppen, waarin ze ook meer dan slagen. Het zorgt voor een uitgelaten sfeertje dat live voor leuke taferelen zal zorgen.

Naast het feit dat de band het gitaarwerk verbeterd heeft, introduceert het ook een clean vocal. Op de vorige ep was deze al aanwezig, maar op Cosmos is zijn aandeel stevig toegenomen. Binnen het metalcoregenre zorgt de clean vocal voor een wat toegankelijkere/commerciële sound, iets wat de die-hardfans vaak niet graag zien gebeuren. Bij Access Unlocked wordt er meer dan genoeg tegengewicht geboden door de pure vocal van Jackson. Net zoals de agressie, die door het betere gitaarwerk op deze Cosmos des te nadrukkelijker aan bod komt, geeft de clean vocal de pure scream van Jackson nog meer cachet.

Net zoals het eerste schijfje is deze Cosmos weer een ep geworden om in te kaderen. Access Unlocked heeft duidelijk stappen voorwaarts gezet en klinkt gewoon beter. Nu zaterdag stelt de band het album voor aan het grote publiek. Samen met The Royal, Strains, Walls en Voyages belooft het daar een stevige avond te worden voor slechts 6 euro. Allen daarheen.

Tracklist:

  1. Rise
  2. Nebulae
  3. Dreamers Unite
  4. Side By Side
  5. Utopia

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X