Bjorn Wielockx

Het melodische hardcoregenre is nog nooit zo groot geweest als de dag van vandaag. Steeds meer mensen zijn fan van het genre, zelfs mensen die weinig tot geen voeling hebben met het coregenre. Wat eind jaren zeventig startte bij bands als Bad Religion en Descendents, heeft tal van invloeden gekend. In eerste instantie was het wat agressievere punk, maar door de jaren heen heeft het verschillende gedaantes gehad. Eind jaren tachtig zorgden Dag Nasty en Turning Point voor een eerste hoogtepunt. Eentje waarvan we dachten dat we deze nooit meer gingen herbeleven tot eind jaren tweeduizend. Bands als Stick To Your Guns, The Ghost Inside en Defeater groeiden doorheen de jaren uit tot toppers. Ook de Canadezen van Counterparts zijn één van de grotere namen binnen het steeds groeiende genre. Met You’re Not You Anymore bracht het onlangs alweer het vijfde album op de markt. Mochten we meer van hetzelfde verwachten of zouden ook zij een iets commerciëler pad inslaan?

Binnen het genre zijn er twee verschillende zijtakken. Enerzijds heb je melodische hardcore met een zeer catchy/popperig kantje. Doordat het wat toegankelijker klinkt, zijn nieuwkomers binnen het coregenre geneigd om met deze muziek te starten aan hun muzikale reis. Denk dan aan namen als Stick To Your Guns en The Ghost Inside. Anderzijds heb je de melodische hardcorebands die terugvallen op de oude formule. Liefhebbers met wat meer ervaringen op de teller zijn vaak geneigd om voor deze resem bands te vallen, daar het allemaal authentieker klinkt. Counterparts is zo’n band die tot ver buiten de hardere genre grenzen mensen weet te verbazen.

Althans dat was het geval op de vorige platen van Counterparts. Het is altijd bang afwachten wanneer een gevestigde naam binnen het coregenre een nieuwe plaat uitbrengt, vaak stellen deze veelal teleur. Dit is echter niet het geval met deze You’re Not You Anymore. Al heeft deze plaat wel twee kanten. De eerste helft nummers zijn zeker niet slecht, maar wanneer Haunt Me achter de rug is, lijkt de band de agressie vanop Swim Beneath My Skin, dé kraker vanop deze nieuwste telg, tot het einde aan te houden. Zes nummers op rij weet de band meer dan te overtuigen, briljant.

Swim Beneath My Skin heeft nog net dat tikkeltje meer inventieve wendingen waardoor het zich nog weet te onderscheiden. Zo’n twee minuten weet de band een aangenaam two-stepritme aan te geven, waar het publiek live maar al te graag gebruik van zal maken. Tussentijds verwerken de Canadezen nog leuke passages door het betere gitaarwerk en tempowisselingen. Wanneer we de laatste minuut ingaan lijkt de band wat retorisch uit de hoek te komen, maar dan haalt de band de voorhamer boven.

Ook dit vijfde album is er eentje geworden waar Counterparts meer dan trots op mag zijn. Ondanks het grote succes van bands als Stick To Your Guns blijft het trouw aan de oude formule. Zonder tierlantijntjes en al helemaal zonder clean catchy vocals, brengen de Canadezen melodische hardcore van een topniveau. Wat mij betreft de beste band binnen het steeds groeiende genre.

Tracklist:

 1. Walk Away Slowly
 2. Bouquet
 3. Arms Like Teeth
 4. No Servant Of Mine
 5. Haunt Me
 6. Swim Beneath My Skin
 7. Thieves
 8. Rope
 9. A Memory Misread
 10. Fragile Limbs
 11. You’re Not You Anymore

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

mei

Geen concerten

juni

Geen concerten

X