Set Things Right Farewellshow + Wolves Scream + Off The Cross + Fatal Move / Hangar 27, Edegem / 25-11-2017
Bjorn Wielockx

De laatste zaterdag van november 2017 gaat voor metalcoreminded Vlaanderen als een donkere dag de geschiedenisboeken in. De Antwerpenaren van Set Things Right speelden de laatste show uit hun bestaan, waarvoor mensen vanuit verschillende uithoeken van het land maar al te graag naar ’t Stad afreisden. Om deze avond nog onvergetelijker te maken hadden de Antwerpenaren met stadsgenoten Fatal Move en Off The Cross, de maneblussers van Black Vulture en de Walen van Wolves Scream een zeer gevarieerd pallet geselecteerd als support.

Fatal Move

Wanneer we onze auto geparkeerd hadden, was het toch even zoeken naar de ingang van de zaal. Na de straat een paar keer op en af gelopen te zijn, vonden we eindelijk het padje dat ons naar de inkom leidde. Ik verwachtte me aan een lange rij, maar hierin had ik me vergist. Net voor aanvang van Fatal Move stond er zeer weinig volk in de zaal. Jammer, want ze speelden een meer dan verdienstelijke show.

Doordat er zoveel ruimte was in de zaal ontplofte het nooit. Fatal Move herhaalde een paar keer om wat dichter bij te komen. Pas tegen het einde stond het publiek wat dichter opeen. Een oudere man met een shirt van Emmure probeerde nog om een moshpitje op gang te trekken, maar tevergeefs.

Buiten het gebrek aan sfeer was er niets aan te merken op dit optreden. De band speelde sterk en had er duidelijk zin in. Grotendeels bestond de setlist uit nummers vanop Blindfolded, dat twee jaar geleden verscheen. Er zaten ook twee nieuwe nummers in de setlist met name Cold & Relentless en Circles. Beide songs pasten perfect binnen het geheel en doen ons nu al uitkijken naar het nieuwe album.

Persoonlijk hoogtepunt was The Way You Are afkomstig vanop de debuutplaat False Hope. Ook deze iets oudere track paste perfect binnen het geheel. Het was de eerste keer dat ik ze aan het werk zag en dat smaakte naar meer. Hopelijk de volgende keer met een iets vollere zaal, want pas dan kan Fatal Move zijn ware kracht eens echt tonen. Ik ga ze alvast wat beter in de gaten houden.

Setlist:

 1. Cold & Relentless
 2. Justify
 3. Venom Life
 4. Forgive To Forget
 5. Circles
 6. The Way You Are
 7. Blindfolded

Doordat mijn vriendin die zaterdag tot laat moest werken en ik geen seconde wou missen van de show van Fatal Move, hadden we nog geen moment gevonden om iets te eten. We hadden gehoopt op een frietje of een hot-dog maar deze mogelijkheid was er spijtig genoeg niet. We beslisten dan maar om naar de Pizzahut te wandelen, maar hierdoor hebben we de show van Black Vulture gemist. Ook een stukje van Off The Cross hebben we spijtig niet gehaald.

Off The Cross

Het stuk dat ik heb kunnen bekijken, wist indruk op me te maken. De mannen uit Mechelen maken een verfrissende mix die een liefhebber van het zwaardere werk ongetwijfeld zal interesseren. Ze onder één genre plaatsen is moeilijk, een alternatieve metalband is een vage omschrijving, maar de meest accurate. Zo hoor je kenmerken uit het hardcore, metal en verschillende subgenres hiervan. Het begin van een song kan redelijk black metal ogen om doormiddel van een lekkere tempowissel om te schakelen naar een ware hardcoretrack.

Wat de show van Off The Cross nog speciaal maakte, was het feit dat ze naast de uitstekende muziek nog zaken bij hadden om de aandacht te trekken. Het podium straalde zoals het die avond niet meer zou stralen. Zo hadden ze kruisen bij als aankleding en waren ook de bandleden helemaal in een nieuwe gedaante gestapt. Dit alles zorgde voor de gewenste sfeer en zorgde voor een meer dan vermakelijke show. Al moet ik wel toegeven dat mijn aandacht naar het einde toe wat verzwakte.

Na het optreden ben ik de plaat Divided Kingdom wat meer beginnen luisteren en herbeleef ik de avond steeds positiever. Door tijdsgebrek had ik deze band te weinig beluisterd om echt een goed oordeel te kunnen vellen. Wanneer ze nog eens in de buurt passeren, ga ik ze nog eens een kans geven, nu ik wat beter voorbereid ben en de genialiteit wat meer onder ogen zie. Door de nawerking die ze op me hadden, kan ik toch constateren dat ook Off The Cross mij niet onberoerd heeft gelaten.

Setlist:

 1. Passenger
 2. Divided Kingdom
 3. Megalomaniac
 4. Confinement Of Our Souls
 5. Book Of Doom
 6. The Final Adjustment
 7. Red Seas Flowing

Wolves Scream

Wolves Scream, die tijdens de show van Off The Cross in laatste instantie nog de merch moest opstellen, was de laatste supportact van de avond. Deze metalcoreband uit Namen heb ik al verschillende keren aan het werk gezien maar wist me nooit echt te overtuigen. Ook deze keer stelden ze me veelal teleur al was ik samen met mijn vriendin denk ik de enige in de zaal die dat gevoel had; het publiek ging vanaf de eerste noot volledig uit z’n dak.

De setlist bestond voornamelijk uit nieuwere nummers afkomstig vanop de debuutplaat Vestiges dat eerder dit jaar verscheen. Slechts één nummer was van oudere makelij namelijk aflsuiter Hurricane. Het publiek genoot duidelijk met volle teugen. Persoonlijk vind ik ze dan maar niets, deze metalcoreband gaat het nog ver schoppen, daar bestaat geen twijfel over.

Wolves Scream was voor vele de gedroomde act om net voor Set Things Right te spelen. De sound van deze band is iets nieuwer, maar ligt in het verlengde van de afsluiter van deze avond. De Walen genoten er duidelijk van en hebben het publiek goed opgewarmd voor dé naam van de avond.

Setlist:

 1. FRGMNTS
 2. Mirrors
 3. Humans
 4. Oathbreaker
 5. Giants
 6. Crow(n)s
 7. Void
 8. Hurricane

Set Things Right

Roger Jr. De Koning – Foto door Cardinalsmedia

Enkele maanden terug had ik Set Things Right nog in een nabijgelegen jeugdhuis gezien. Na topprestaties op Groezrock en Graspop stelden ze me hier teleur. Toch was ik zeer benieuwd naar wat één van de grootste, zo niet dé grootste metalcoreband van België ging neerzetten als laatste show. Het uitgebreide repertoire dat de band doorheen de jaren heeft opgebouwd, kan niet anders dan voor een spectaculair eindschot zorgen.

Roger Jr. De Koning & Jos De Roeck – Foto door Cardinalsmedia

Net voor aanvang van deze laatste show van Set Things Right voelde je een gezonde soort spanning in de zaal hangen. Je kijkt enorm uit naar deze show maar je beseft ook dat het de laatste keer zal zijn dat je ze op een podium kan aanschouwen. De mannen uit Antwerpen kozen ervoor om het podium op te klimmen met stevige technomuziek. Het publiek ging uit z’n dak getuige de moshpit die toen al werd opengetrokken. Bij de eerste diepe noot van Deathwish ontplofte de Hangar 27. Deze klepper vanop hun laatste gelijknamige album was dé perfecte opener van deze epische avond.

Set Things Right – Foto door Cardinalsmedia

De setlist van Set Things Right was er één om duimen en vingers van af te likken. Anderhalf uur nam de band de tijd om afscheid te nemen van het uitzinnige publiek. Hierdoor kon de band al de nummers brengen die de fans wilden horen aangevuld met enkele covers. De covers zorgde voor een leuke meerwaarde en zette het publiek zodoende nog meer in vuur en vlam. Still Waiting van Sum 41 werd op een meesterlijke wijze neergezet en zorgde voor een stevige adrenaline-injectie. De andere twee covers waren Faint van Linkin Park en dé cover van de band namelijk Fairytale Gone Bad waarop we later nog gaan terugkomen.

Jos De Roeck – Foto door Cardinalsmedia

Naast de covers had Set Things Right een tochtje doorheen de uitgebreide discografie voorzien. Van het eerste nummer dat ze ooit geschreven hebben namelijk Our Dying Days tot de sfeervolle I, The Anchor, die tot die avond nog nooit live werd gespeeld. Tussen de nummers nam Set Things Right uitvoerig de tijd om terug te blikken op de fantastische acht jaar. Verschillende anekdotes werden gedeeld met de aanwezigen. Zo is Our Dying Days tijdens slechts één, namelijk de eerste repetitie ontstaan.

Set Things Right – Foto door Cardinalsmedia

Naast de muzikale tocht doorheen de verschillende sounds van Set Things Right kwam ook de band van toen terug. Tom Welslau de eerste frontman van de band die door een ziekte de band noodgedwongen heeft verlaten en Pieter De Bruyn de vroegere bassist, gaven tijdens de oudere nummers het beste van zichzelf. De gedaantewisseling werd nauwelijks voelbaar en laat nog maar eens zien tot wat de mannen in staat zijn. Welke formatie er ook op het podium stond, Set Things Right brak het kot af.

Jos De Roeck en Kristof Du Jardin – Foto door Cardinalsmedia

Getuige de vele crowdsurfers, stagedivers waaronder een priester en een man met enkel een onderbroek, moshpits en die ene wall of death. De sfeer was, zoals je kan verwachten tijdens een vaarwelshow, uitgelaten. Om het feest nog wat op te vrolijken, had de band nog confetti, wc-papier en ballonnen voorzien, naast nog enkele andere verrassingen. Zo nam Tim Toegaerts van Fleddy Melculy en Janez Detd de bass voor zich tijdens de twee nieuwere nummers I, The Anchor en The Puppet Show. Dat het net deze nummers waren is geen verrassing daar de man Deathwish heeft geproducet.

Set Things Right – Foto door Cardinalsmedia

Voor de cover van Sunrise Avenue’s Fairy Tale Gone Bad, toch een belangrijk nummer voor Set Things Right, had de band iets speciaal voorzien. Na het emotionele moment met 1997, dat geschreven werd voor de overleden vader van bassist en cleane vocalist Jos en drummer Maarten De Roeck, verliet de band even het podium. Links achteraan de zaal had de band een klein podiumpje gebouwd. Tijdens deze cover speelde Jos De Roeck en Roger Jr. De Koning een groot stuk akoestisch, waardoor de aandacht van het publiek even naar de achterkant van de zaal was gericht. Hier maakte Tom Welslau handig gebruik van om het nummer met zijn pittige vocal helemaal te doen losbarsten.

Jos De Roeck en Roger Jr. De Koning – Foto door Cardinalsmedia

Hierna werd met Faint van Linkin Park nog een cover gespeeld, al heeft Fairytale Gone Bad al meer eigenschappen van een eigen nummer, daar het zeer vertrouwd aanvoelt. Faint was voor mij eerder overbodig, al had het publiek het wel duidelijk naar z’n zin. Hierna slaagde de sfeer even helemaal om, Roger kondigde namelijk aan dat er nog maar twee nummers restten voor het definitieve afscheid van de band. Met Dear Erica en Fake A Smile had de band nog twee kleppers van formaat achter de hand gehouden. Deze zorgden voor dat tikkeltje meer energie waardoor de Hangar helemaal uit z’n voegen barstte. Die laatste werd gespeeld met een vol podium, al de huidige en vroegere leden genoten en gaven nog één keer alles, waarvoor grote dank.

Set Things Right – Foto door Cardinalsmedia

Wat een knaller van een laatste optreden! Set Things Right bewees hier nog maar eens met recht en rede koploper te zijn van de huidige scène. Het is zo jammer dat deze steengoede band besloten heeft er een punt achter te zetten, al kan ik het wel begrijpen. Wie aanwezig was, zal deze avond niet snel vergeten, Set Things Right speelde een fantastische show met alles der op en der aan. Bedankt mannen voor de mooie jaren, de manier waarop jullie de scène in België hebben doen groeien, maar vooral de steengoede muziek. Het ga jullie goed en tot later?

Setlist:

 1. Intro
 2. Deathwish
 3. Awake
 4. Feeding Snakes
 5. I, The Anchor (Met Tim Toegaert van Fleddy Melculy en Janez Detd)
 6. The Puppet Show (Met Tim Toegaert van Fleddy Melculy en Janez Detd)
 7. And When The Night Falls (Met Tom Welslau en Pieter De Bruyn)
 8. September Dawn (Met Tom Welslau en Pieter De Bruyn)
 9. Summer Sung (Met Pieter De Bruyn)
 10. Still Waiting (Cover van Sum 41)
 11. JESUX 66
 12. Our Dying Days (Met Tom Welslau)
 13. Don’t Close Your Eyes (Met Tom Welslau)
 14. 1997 (Met Pieter De Bruyn)
 15. Fairytale Gone Bad (Cover van Sunrise Avenue, akoestische intro, met Tom Welslau, Roger Jr. De Koning en Pieter De Bruyn)
 16. Faint (Cover van Linkin Park)
 17. Dear Erica
 18. Fake A Smile (Met Tom Welslau, Roger Jr. De Koning en Pieter De Bruyn)

Set Things Right – Foto door Cardinalsmedia

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X