Bjorn Wielockx

Wie aan Scandinavische muziek denkt, denkt dan vooral aan blackmetaltoestanden. Toch zijn er daar ook enkele talentvolle core bands te vinden. Vaak is het oergenre (black metal) van deze contreien nog terug te vinden in de muziek. Deze zorgt voor een verfrissende sound binnen een gekend geheel. Ook de Zweden van Crowsnest maken een mix tussen alternatieve metal, hardcore en metalcore. Na een demo en een ep, die internationaal goede recensies te verduren kreeg, was het perfecte moment aangebroken om met het echte werk op de proppen te komen. Het debuutalbum Rational Youth ligt sinds eind september in de rekken.

De eerste demo Abandon All en het ep’tje Nothing Is Under Control dateren respectievelijk uit 2014 en 2015. Samen zorgden zij voor negen uitstekende hardcore/metalcoretracks. Voor de debuutplaat mocht het geheel wat meer diversiteit uitstralen.  Hiervoor koos Crowsnest voor het pad van de alternatieve metal te verkennen. Al is hiervan weinig terug te vinden op de intense opener Fake. Deze track duurt zo’n veertig seconden, maar heeft evenveel energie als de andere tracks op dit album. Een energiebommetje om mee te starten.

Het lijkt wel alsof ze met Fake vaarwel zeggen tegen de vorige sound, want vanaf Snake Eyes is de vernieuwing wél duidelijk te horen. De vocal van Adam Hennings heeft een uitgebreider pallet gekregen, maar ook de gitaren zijn nadrukkelijker aanwezig. Pittig detail: de Zweden blijven heerlijke muziek maken, hardcore en metalcore met een heerlijk vleugje metal. De metalmuziek zorgt ervoor dat het wat meer gestructureerd oogt, maar de ultieme chaos schuilt altijd om de hoek.

Veertig minuten razen aan een sneltempo voorbij. Voordat je het weet, zit je voor je uit te staren, nagenietend van de intense golf die je net over je heen hebt gekregen. Live zullen deze Zweden alles uit de kast halen om een zaal uit hun hand te doen eten. Met de muziek vanop Rational Youth een makkelijke missie zou ik zo denken.

Hardcore en metalcoreliefhebbers moeten deze plaat van Crowsnest een kansje geven. Velen onder hen zullen aangenaam verrast zijn door de originele sound. Ook metalliefhebbers met een open mind moeten deze Rational Youth eens aan een luisterbeurt onderwerpen, want ook zij zullen omvergeblazen worden door de energieke sound van deze band. Verplichte kost voor zij met een hart voor hardere muziek.

Tracklist:

 1. Fake
 2. Snake Eyes
 3. Think
 4. Fed Up
 5. Virus
 6. She Will Kill You
 7. Mad World
 8. Ruined
 9. Dirty Old Town
 10. Take Cover
 11. Everyday Collapse

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

februari

Geen concerten

maart

Geen concerten

X